[159] Czujnik zmierzchu

• Autor wątku Autor wątku ulkrzyjafry
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Potwierdzam. W dzień żadne światła u mnie nie świeciły w automacie. Po zamontowaniu dziennych działa tak jak opisał magil. Jedynie jak wjedziesz w dzień np. w tunel, to po wyjechaniu z niego najpierw gasną mijania i dopiero po kilku sekundach pozycje. To powoduje, że przez te kilka sekund jedziesz na pozycyjnych tylko a nie na dziennych. Ale to rzadkie sytuacje i nie walczyłem "z systemem". Poza nimi to wszystko działa "książkowo".

Zawsze można rozłączanie świateł do jazdy dziennej podpiąć pod światła mijania i przeciwmgielne (przez diody), co jest zgodne z przepisami.
ECE R48, 6.19.7.3.
Dzięki temu nie ma problemu z jazdą na pozycyjnych w trybie AUTO, a dodatkowo można sobie doświetlić tył jak jest lekko pochmurny dzień (jak choćby w Volvo, tam światła do jazdy dziennej świecą się non stop z pozycyjnymi).

Można i byłoby to dobre, ale w tym wypadku trzeba zmodyfikować fabrycznych układ zasilania świateł pozycyjnych, aby świeciły się w trybie auto. Domyślnie w porze dziennej w tym trybie są wyłączone.
Można ewentualnie tak podłączyć światła dzienne, aby gasły dopiero po włączeniu świateł mijania. Skutkowałoby to jazdą na dziennych z pozycjami przy włączeniu na manetce świateł pozycyjnych, ale z kolei nie będzie już działać tryb auto...

Można ewentualnie tak podłączyć światła dzienne, aby gasły dopiero po włączeniu świateł mijania.
Właśnie o to mi chodzi, ale wtedy trzeba go też podpiąć do przeciwmgielnych - chcąc być zgodnym z literą prawa. Przez diody, żeby nie włączać przeciwmgielnych światłami mijania i odwrotnie.

nie będzie już działać tryb auto...
Dlaczego? Skoro automat nie załącza mijania to będą świecić się dzienne. A gdy mijania zgasną to od razu załączą się dzienne, przy jednoczesnym chwilowym świeceniu pozycyjnych.

Mam tak podłączone i wszystko działa.

A co do tych pozycyjnych to mam tylko na myśli, że umożliwia to jazdę na dziennych z pozycyjnymi poprzez przełączenie manetki, nie modyfikację żeby to było z automatu.

Ostatnia edycja:
Panowie co jest nie tak z moim "auto"?
Gdy przełączam w ten tryb normalnie zapalają mi się mijania i nie ważne jaka pora dnia czy nocy.
Dodam że czujnik zmierzchu działa normalnie bo na desce mi idealnie ściemnia i rozjaśnia.
Błędów żadnych nie ma, tylko wyświetla mi check po zmianie szyby że czujnik deszczu i czujnik zmierzchu nie działa.
Czy po wykasowaniu checka będzie dobrze? Czy trzeba zrobić jakieś osiowanie proxy żeby to wróciło do normy?

Panowie co jest nie tak z moim "auto"?
Gdy przełączam w ten tryb normalnie zapalają mi się mijania i nie ważne jaka pora dnia czy nocy.
Dodam że czujnik zmierzchu działa normalnie bo na desce mi idealnie ściemnia i rozjaśnia.
Błędów żadnych nie ma, tylko wyświetla mi check po zmianie szyby że czujnik deszczu i czujnik zmierzchu nie działa.
Czy po wykasowaniu checka będzie dobrze? Czy trzeba zrobić jakieś osiowanie proxy żeby to wróciło do normy?

Jasność zegarów ustawia się na podstawie czujnika w zegarach. Nie ma związku z czujnikiem zmierzchu.

Sprawdź czy ten czujnik w ogóle jest podłączony. Błąd nie bierze się z niczego i go nie skasujesz - albo czujnik jest uszkodzony, albo go nie ma.

Jedyne jako takie kasowanie może polegać na wyprogramowaniu czujnika z body i adaptacji PROXI, ale nie o to Ci chodzi raczej.

W najgorszym przypadku zamontowali Ci szybę bez maskowania i ramki na czujnik i został on w starej szybie.

Ale przecież jak świeci słońce to na desce mam mocne podświetlenie, a jak się ściemnia to i na desce też światło świeci z mniejszą intensywnością...
To jak może nie działać czujnik zmierzchu?
W szybie jest ramka i żel więc chyba jest ok.
A po za tym przecież czujnik zmierzchu nie jest w lusterku ;)

Ostatnia edycja:
Ale przecież jak świeci słońce to na desce mam mocne podświetlenie, a jak się ściemnia to i na desce też światło świeci z mniejszą intensywnością...
To jak może nie działać czujnik zmierzchu?
W szybie jest ramka i żel więc chyba jest ok.
A po za tym przecież czujnik zmierzchu nie jest w lusterku ;)

Czujnik zmierzchu jest dokładnie nad środkowym lusterkiem, pod obudową, przytwierdzony do szyby. Może po prostu nie podpięli wtyczki?

I jeszcze raz, podświetlenie ekranu na desce ustawiane jest pod czujnik światła, który jest w tarczy prędkościomierza - taka biała kropka.

Są to różne sprawy. Komputer ewidentnie wskazuje na to, że czujnik zmierzchu i deszczu nie działa.

Czujnik zmierzchu jest dokładnie nad środkowym lusterkiem, pod obudową, przytwierdzony do szyby. Może po prostu nie podpięli wtyczki?
a to nie jest na desce centralnie pod lusterkiem? taki mały czarny wystający pypek? ;)
i jeżeli nie podpięli kostki to gdzie ona jest? pod panelem światła?

a to nie jest na desce centralnie pod lusterkiem? taki mały czarny wystający pypek? ;)
Jak już Ci wcześniej napisano - za regulację jasności zegarów odpowiada czujnik w zegarach, a nie czujnik zmierzchu.
Czujnik zmierzchu jest przy lusterku jak również już tutaj napisano.

To co opisujesz to czujnik nasłonecznienia.

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

Kostka powinna być pod tą plastikową osłoną wokół podstawy lusterka wstecznego.

Kostka z rodziny MQS, 3 piny.
mqsn3f-750x500.jpg

Amortyzatory
Powrót