• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Czujnik położenia wału korbowego

Dzięki SG0240 oby to nie był sterownik.

- - - Updated - - -

Przed chwilą byłem się przewieźć i zauważyłem, że wraz z marchewką po dodaniu gazu do 3000 rpm zapala się kontrolka przegrzania silnika pomimo, że temp nie przekracza 90stC :/ Może tutaj szukać przyczyny ?

Kupiłem dzisiaj: przepływkę, komplet cewek zapłonowych oraz instalację silnika. Wszystko z 1.6L TS

Jutro montaż i mam nadzieję, że już wszystko będzie ok :/

No i chyba wszystko w porządku. Na raszcie :) Wymienione zostały: instalacja silnika oraz cewki zapłonowe. Przepływomierz dostałem uszkodzony, po uruchomieniu silnika nie wchodził na obroty a po zamontowaniu mojego wkręcał się płynnie. Jeszcze aby mieć 100% pewność przejadę się po obiedzie po mieście, tak z 10km trasy. Wówczas będę pewny.

- - - Updated - - -

Wszystko śmiga :) hehehe moja niunia wyzdrowiała ;)

Wszystkim dziękuję serdecznie za porady ;)

Artur

Cieszę się, że wszystko działa - szkoda tylko, że nigdy nie dowiemy się co było konkretnym powodem problemu.
Ja stawiam na przerwę w którymś z obwodów instalacji.

Ja osobiście stawiam na cewki zapłonowe ponieważ problem występował po rozgrzaniu się silnika. Dzisiaj zrobiłem rundę po auto zakupy do Bydgoszczy i niunia ani razu nie kaszlnęła ;) 110km w obie strony

Jeden z mechaników powiedział mi dzisiaj tak:

Ma Pan do wymiany na 100% komputer, sterownik silnika

Ostatnia edycja:
No to gdybyś miał kiedyś trochę czasu to warto by było zamienić te cewki i wtedy byłaby pewność, czy to właśnie one robiły takie numery.
W takich przypadkach dobrze mieć doświadczenie, a można je zdobyć tylko poprzez praktyczne działanie w różnych sytuacjach.

No to gdybyś miał kiedyś trochę czasu to warto by było zamienić te cewki i wtedy byłaby pewność, czy to właśnie one robiły takie numery.
W takich przypadkach dobrze mieć doświadczenie, a można je zdobyć tylko poprzez praktyczne działanie w różnych sytuacjach.

Wyjąłeś mi to z ust ponieważ taki mam plan ;)

- - - Updated - - -

Wymiana elektryki na poprzednią nie wchodzi w grę gdyż trzeba ją integrować z instalacją Vialle (GAZ), ale będzie wiadomo jeśli cewki będą dobre lub uszkodzone.

- - - Updated - - -

No i niestety a może stety ;) Podmieniłem stary komplet cewek i to właśnie one mi broiły. Po rozgrzaniu silnika to samo: około 2500/3000 RPM marchewa i pad silnika tak samo jak na filmiku.

Ciekawe. Mam podobne problemy. Zobaczymy dzis na kompie.

Ciekawe. Mam podobne problemy. Zobaczymy dzis na kompie.

W moim przypadku komp nie pokazywał błędów sterownika związanych z marchewką. Marchewka zapalała się i gasła zaraz po padzie silnika = zero błędów na kompie. Dziwne, ale tak było.

U mnie jak w trakcie jazdy przycisnę pedał gazu to zapala się marchewka i auto gaśnie. Na biegu jałowym mogę go wkrecac na obroty i jest ok. Obecnie muszę jeździc bardzo ospale. Dziś na kompa mam nadzieje coś mi pokaże.

Amortyzatory
Powrót