• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Czujnik obrotomierza w 75.

bimsky

Nowy
Auto
Toyota Camry + 75 3.0M
Odkąd moja alfina wróciła z wymiany sprzęgła oraz pompy, obrotomierz lubi się czasem zbuntować. Albo pokazuje normalnie, albo bardzo zaniża obroty, albo w ogóle nie działa. Co może być przyczyną tego? Deska była zdejmowana, gdy wymieniali pompę sprzęgła. Możliwe, że coś źle podłączyli? Gdzie jest umiejscowione to,co odpowiedzialne jest za podawanie do obrotomierza ilości obrotów w danym momencie? Jak to naprawić? Wkurza mnie to już.

Witam , obrotomierz podłączony jest do cewki zaplonowej ale to chyba połączenie pod deską

To w takim razie co? Mam kazać im to naprawić w ramach 'gwarancji'? wcześniej było wszystko ok...

Witka!! ciekawe czy mój problem jest podobny..
Mój obrotomierz oszukuje mnie równo i bez wahania myśle o coś około 25% bo np. przy moim TS odcina mi zapołon w okolicach 5200/5300 jak w dieslu.
Na początku miałem duży stres, że mi się silnik nie kręci. Na szczęscie po próbach drogowych w porówaniu do innych TS wyszło, że winne wsakaznia obrotomierza :mrgreen:
I oczywiście pyt. na koniec -czy ktoś ma koncepcje jak przyuczyć obrotomierz do wskazywania wiarygodnych informacji :roll:

Pozdro z 75 8)

Witka!! ciekawe czy mój problem jest podobny..
Mój obrotomierz oszukuje mnie równo i bez wahania myśle o coś około 25% bo np. przy moim TS odcina mi zapołon w okolicach 5200/5300 jak w dieslu.
Na początku miałem duży stres, że mi się silnik nie kręci. Na szczęscie po próbach drogowych w porówaniu do innych TS wyszło, że winne wsakaznia obrotomierza :mrgreen:
I oczywiście pyt. na koniec -czy ktoś ma koncepcje jak przyuczyć obrotomierz do wskazywania wiarygodnych informacji :roll:

Pozdro z 75 8)

Napewno kostka podpięta pod deską jest niedokładnie wpięta i nie styka . Trzeba bardzo uważnie wpinac te kostki bo się luzują przy montażu całej szafy i pewnie tak było w Twoim przypadku. Sprawdz biały kabelek wpiety na cewkę

A gdzie tej cewki szukać?;) Fotka silnika poniżej. Jakby ktoś był mily, to prosze o wskazanie mi jej.

Kable WN idą z aparatu załonowego na świece. Jeden kabel z aparatu idzie na cewkę zapłonową a po obu stronach gniazda gdzie wychodzi kabel z aparatu , są wsuwki do których jest podłączony biały przewód obrotomierza i kilka innych np zielony od stacyjki

A jak się dobrać do tego od wnętrza samochodu? Trzeba zdejmować calą deskę rozdzielczą, czy jest to zamontowane na wcisk?

O cholera nie pamiętam jak rozbiera się deskę. Niedługo odbieram swoją 75 papatrzę i wszystko sobie przypomnę ale Ty pewnie się już uporasz ze swoim problemem. Ja swoją nie 75 niejeżdziłem już 3 msce.

Aparat zapłonowy to to coś, na prawym błotniku pod maską? Jeśli tak, to wychodzą z tego 3 przewody - biały, i biały zaizolowany razem z zielonym. Które to od obrotomierza?

PO drugiej stronie niż zielony od stacyjki

Amortyzatory
Powrót