[Giulietta] Czujnik ciśnienia w oponach

oosia

Nowy
Auto
Giulietta 1.4 170KM, 2014
Hej,
Mam problem odnośnie funkcji pomiaru ciśnienia w oponach. Ostatni raz opony dopompowywałam w połowie sierpnia, czujnik został "zrestartowany". Dziś podjechałam na stację, bo auto trochę ściągało i trochę bardziej skrzypiało na progach zwalniających. Na każdej oponie spadło ciśnienie o ok. 0,5 bara, mimo to ani razu nie pojawił się komunikat odnośnie spadku ciśnienia.

Czujnik jest do wymiany czy komunikat pojawia się w przypadku spadku ciśnienia tylko w jednej oponie?

Swoją drogą, czy spadek ciśnienia o 0,5 bara w ciągu 2,5 miesiąca, przy użytkowaniu auta kilka razy w tygodniu na krótkich trasach, jest normą?

Ale przepraszam, co ma mi dać ten opis? Czujnik, nie czujnik - zwał jak zwał. System wyrzuca komunikat jak będzie spadek w danym kole czy we wszystkich?

W ciągu pięciu lat miałem ten komunikat 2 razy. Sprawdziłem wtedy ciśnienia we wszystkich kołach, w jednym było trochę mniejsze, nie pamiętam już, 0,2 czy 0,3 bara. Ja bym temu systemowi tak do końca nie wierzył, nie jest on tak dokładny, jak system z czujnikami w zaworach. Dlatego należy optycznie kontrolować opony, spadek o pół bara to już raczej będzie widoczny.

Opis dał ci przynajmniej to, czy jest do wymiany czujnik - bo pytałeś a opis wytłumaczył ci, że tam żadnego czujnika w oponie nie ma -> nie ma nic do wymiany ;)
Wywali komunikat jak będzie spadek w jednym kole, bo jak równomiernie opada na wszystkich kołach, to nie będzie różnicy w obrotach pomiędzy kołami + pewnie jest tam jakiś margines właśnie z powodu wahań atmosferycznych, itp.
Mi ciśnienie spada równomiernie około 0.2-0.3 bara na kilka miesięcy (dokładnie nie mierzyłem).

Jak już, to pytałAM :-)) Ale dzięki, właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. Wszystko już jasne :-)

Amortyzatory
Powrót