• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Czarnula 159 1,75 TBI

levinson

Nowy
Auto
159 SW 1.75 tbi
Witam!
Postanowiłem podzielić się z Wami moim nowym nabytkiem.
Jest to 159 1.75 tbi z roku 2011 (pierwsza rejestracja 03.2012). Pochodzi z polskiego salonu. Dotychczas miała jednego właściciela.
Przebieg to 86000. Z testu miernikiem wynika, że nigdzie bita nie była.
Samochód nabyłem ok. miesiąca temu, póki co wyjeździłem dwa baki paliwa, więc nie za wiele, ale na razie jestem bardzo zadowolony.
Przesiadłem się ze skody superb 2.8.
Różnice jakie można odczuć to to, że skoda była wyraźnie cichsza przy większych prędkościach (w alfie powyżej 140 dużo bardziej szumi) no i była bardziej komfortowa (typowa kanapa).
Alfa z kolei dużo lepiej trzyma się drogi, no i ten wdzięk...
Porównując do wcześniejszych moich samochodów to najbliżej jej do mojej e46 330i kombi - obie zwarte, bardzo dobrze jeżdżące, niewielkie w swojej klasie i dające radość jak cholera :)
Decydując się na zmianę samochodu, szukałem albo superba II 1.8 albo mondeo 1.6t.
Ale, że nic ciekawego w pobliżu nie było (a nie bardzo chce mi się szukać samochodu po całej Polsce), natrafiłem na tę oto alfę, z małym przebiegiem, od pierwszego właściciela to zainteresowałem się.
Przyznam, że nie przypuszczałem że kiedykolwiek kupię alfę, ze względu na ich legendarną usterkowość.
Ale po przeczytaniu kilku testów, stwierdziłem że zaryzykuję.
To co przesądziło o zakupie to fakt, że środek praktycznie nie nosi śladów użytkowania. Bardzo podoba mi się czarne aluminium i czarna pół skórzana tapicerka. I czarna podsufitka też :) I jeszcze kierownica :)))
Co do wyposażenia - jest to chyba wersja sport+
Są lampy xenon, nawigacja, connect, usb, podgrzewana fotele, czujnik deszczu, składane lusterka, tempomat, klima dwustrefowa i chyba to co większość 159 posiada.
W samochodzie wymieniłem zamek tylnej klapy.
Poza tym wszystko działa bez zarzutu (może poza mapami navi, które po odłączeniu klemy akumulatora zastrajkowały).
W samochodzie nie planuję żadnych modyfikacji, gdyż wszystko mi bardzo odpowiada.
Może kiedyś głośniki, ale to nic pewnego, gdyż te które są nawet dają radę.
Jedyne co nie bardzo podoba mi się to jego kolor - tzn gdy jest umyty jest piękny,ale strasznie ciężki w utrzymaniu - wizyty na myjniach samoobsługowych z tzw "lancą" mijają się z celem.... (Po wcześniejszych doświadczeniach, miałem już nigdy nie kupować czarnego - ale cóż...).
Pozdrawiam

Załączniki

• DSC_0022.jpg
    DSC_0022.jpg
    107.3 KB · Wyświetleń: 199
  • DSC_0023.jpg
    DSC_0023.jpg
    122.3 KB · Wyświetleń: 202
  • DSC_0024.jpg
    DSC_0024.jpg
    90.7 KB · Wyświetleń: 186
  • DSC_0027.jpg
    DSC_0027.jpg
    122.1 KB · Wyświetleń: 197
  • DSC_0028.jpg
    DSC_0028.jpg
    103 KB · Wyświetleń: 196
  • DSC_0029.jpg
    DSC_0029.jpg
    113.2 KB · Wyświetleń: 182
  • DSC_0030.jpg
    DSC_0030.jpg
    80.8 KB · Wyświetleń: 205
  • DSC_0031.jpg
    DSC_0031.jpg
    75.8 KB · Wyświetleń: 202
  • DSC_0032.jpg
    DSC_0032.jpg
    95.6 KB · Wyświetleń: 202
  • DSC_0033.jpg
    DSC_0033.jpg
    82.2 KB · Wyświetleń: 195
  • DSC_0034.jpg
    DSC_0034.jpg
    89.2 KB · Wyświetleń: 184
  • DSC_0035.jpg
    DSC_0035.jpg
    91.6 KB · Wyświetleń: 164
autko piękne - wypoleruj zakwarcuj lakier i będziesz się cieszył ładnym błyszczącym samochodem a jego mycie będzie pryjemnością

Gratulacje marzy mi się taka od jakiegoś czasu i ten silniczek .. tylko dbac i się cieszyć

strasznie ciężki w utrzymaniu - wizyty na myjniach samoobsługowych z tzw "lancą" mijają się z celem.... (Po wcześniejszych doświadczeniach, miałem już nigdy nie kupować czarnego - ale cóż...).
Pozdrawiam

Też przez to przechodzę, jednak po umyciu czarna Alfa jest niesamowita.

Gratulacje i do zobaczenia na drogach Wielkopolski!

dzięki. a co do tej powłoki kwarcowej - możecie coś więcej powiedzieć? rozumiem, że to do lakiernika trzeba by jechać. Jaki to koszt?

Przy trasie Katowickiej s11 masz ziebart czy jakoś tak,masz chyba niedaleko:)
A alfa fajowa,benzyna,mmm,nieważne jaka ważne ,ze benzyna.Srodeczek fajowy.

No środek fajny. Podobają mi się fotele :)

Oj taka 159 to moje marzenie, zwłaszcza silniczek:) Niestety przy moich przebiegach po 35 tys rocznie, to tylko LPG albo diesel.... Dobrze wypolerowana będzie robiła szał na ulicach i wyglądała na droższą niż jest w rzeczywistości, także na polerkę nie żałuj i zrób raz a dobrze:)

Fajna :) Jak zawsze jestem fanem full skóry tak te fotele zaczynają mi się podobać.
Co bym w niej zmienił to jedynie jakieś fajniejsze, większe koło. Poza tym to tylko jeździć i się cieszyć ;)

to chyba jakis "sport" sadzac po wnetrzu

a kurde juz pozno i wolne to slabiej czytam
:p

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze.
Z tego co mi koledzy linki wcześniej podesłali, to możliwe, że komuś z forum zdjąłem ją z przed nosa. Ale nie było to działanie zamierzone.
Udzieliło mi się już zjawisko wypatrywania alf na drodze. I chyba ze dwie chyba czarne 159 po swarzedzu jedza.
A silnik. Miod, malina.
Wspominalem o 2.8 w superbie. i o 231km w bejce. Ale alfa jednak zdecydowanie lepiej sie wyprzedza... Bez napinki :)

alfa sie wyprzedza cwaniakow z prostej na kolejnym zakrecie

Na serio aż taka różnica jest? :D Będziesz coś w niej modzić?

Różnica jest wg mnie duża. Ale wynika z turbiny, dzięki której samochód "idzie" od razu. W tamtych jednak zawsze redukowałem.
Dłubał raczej nic nie będę. Chyba z tego wyrosłem i to co mam pod butem wystarcza mi.
A na zakrętach raczej wolę nie wyprzedzać. Z tego też na szczęście wyrosłem ;p

Ładna ,nawet bardzo ładna. Nie wiedzialem że wychodziły takie wersję , w środku jako ti a z zewnątrz zwykła 9. Na twoim miejscu zrobił bym ją z zewnątrz na ti. Duże koło, nakładka lusterka, obniżyć chociaż o 25mm i ewentualnie nakładki progowe

Ja należę do tych, którzy cenią oryginał - tak wyjechał z fabryki to taki ma być. Nakładki progowe jakieś mam. A obniżenie. Hmm mimo, że mam go krótki czas, już kilka razy przytarłem dolną osłoną (na garbach, czy drodze gruntowej). Więc dla mnie obniżanie to proszenie się o kłopoty. Chyba wolałbym raczej podwyższyć.
A na marginesie - słyszałem taką ciekawostkę, że gdy policja goni kogoś radiowozem 159 najlepiej uciekać w polną drogę - odpuszczą właśnie ze względu na ryzyko rozwalenia miski olejowej :)
Oczywiście nikogo nie namawiam do ucieczki przed policją :)

Amortyzatory
Powrót