Czarna AR 159 SW Czarnego:-)

Ciągle dobrze się trzyma! :)
Do tych felg nie byłem przekonany, ale w sumie wyglądają ciekawie.

Big Klamoty ������

IMG_20240413_191834040_HDR.jpg

- - - Updated - - -

Tak sobie patrzylem w historię i w 2018 wymieniałem wahacz dolny prawy właśnie na SRL i koło pasowe na Dayco. Wahacz jest w dobrym stanie tylko zerwała się guma na silent błocku na tym dolnym łączniku czy jak to nazwać(są dwa górny i dolny) ale postanowiłem wymienić cały wahacz. Po wymianie napisze jaki jest stan starego. Koło pasowe trzyma się do dziś pomimo tego, że są różne opinie odnośnie kół Dayco

Ostatnia edycja:
Dziś po 2 miesiącach dopiero wymieniłem wahacz i tak. Stary SRL wytrzymał jakieś 5 lat i osłona sworznia była uszkodzona i sworzeń trochę zatarty, tuleja trochę pęknięta, a więc dobrze, że zdecydowałem się na wymianę całego. U mnie akurat dolne sprawdzają się tanie z racji niskich przebiegów więc myślę(mam nadzieję), że ten da radę kolejne 5 lat i może doczeka już nowego właściciela?????? chociaż czy ja wiem? Za bardzo kocham tą Alfę więc może będzie miała dożywocie wmoich rękach jako 2 właściciela? Zobaczymy. Jak narazie żadna nowa Alfa jakoś mnie nie urzekła.

Dodatkowo dziś w Kaufland kupiłem Alicji nowe wycieraczki w cenie 30 zł komplet. Nie są dedykowane bo są o 2 cm dłuższe ale dobrze zbierają i są cichutkie. Zobaczymy jak długo. Każde inne zdychały jakoś po sezonie
IMG_20240611_212139241.jpg

IMG_20240611_223522353.jpg

Rzeczywiście wiele nią nie jeździsz ;)
Ale sentyment jest, tak jak u mnie. Można by wymienić na coś młodszego, ale po co… :cool:

303 tys. km. Wymiana oleju, filtra oleju, korka miski olejowej, wkładki lusterka(stara przestała grzać) oraz kół na zimowe ??????. Alfa we wrześniu skończyła 18 lat, a ze mną jest od 13 lat. 3 dni temu Alfa dostała również nowy akumulator Voltmaster 78Ah 680A. Przy kolejnej wymianie muszę pamiętać jeszcze o wymianie uszczelki bagnetu

I tak dziś odebrałem znów auto od mechanika bo poprzednicy nie stwierdzili usterki ładowania tylko akumulatora. Założony nowy regulator i zregenerowany wirnik w którym głównie leżał problem. Miał ponoć bicie. Alternator był w pełni zregenerowany jakieś 8 lat temu. Wygląda ponoć jak pół roczny ale jak widać to, że wygląda nie znaczy, że tak jest.

Czyli w pełni przygotowana do zimy! No to teraz kolejne lata spokoju z altenratorem :)

Wysłane z mojego SM-A525F przy użyciu Tapatalka

Czyli w pełni przygotowana do zimy! No to teraz kolejne lata spokoju z altenratorem :)

Wysłane z mojego SM-A525F przy użyciu Tapatalka

Niby przygotowana, ogarnięta ale ze starymi autami jest tak, że zrobisz niby wszystko, a tu wyłazi kolejne������. Alfa ma już 18 lat i leci jej 19

Podsumowując ten rok i mając nadzieję, że Alfa nic już nie wywinie to w tym roku na naprawy z serwisem olejowym wydałem lekko ponad 2000 zł(wahacz prawy dolny, blokada kierownicy, regeneracja alternatora, olej, filtr oleju, korek miski, wkład lusterka, wymiana kół 2x). Możliwe, że o czymś zapomniałem ale nie sądzę. Wydaje mi się, że jak na dość stary samochód to naprawdę niewiele.

Ostatnia edycja:
2 tys w rok to nieźle :) Może przyszły za to będzie bardziej łaskawy

Nie powiedziałbym że to sporo w pełnoletnim samochodzie tego segmentu :P.

Jeśli odpowiadasz na moją wiadomość to zgadzam się, nie jest to dużo. A co do łaskawości - czasami się porobi parę rzeczy i w danym roku jest tylko olej, filtry, klocki np. I jest mniej niż 2 tys :D ;)

Amortyzatory
Powrót