• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Cudowny Wentylator....

maxrolex

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147
Witam.
Zaczynając od samego początku: Jeździłem Alfą przez rok bez klimy ( po włączeniu nie załączał się ani wentylator ani sprężarka = brak czynnika) Kilka dni temu nabiłem klimatyzacje. Śmigała aż miło. Właśnie śmigała. Przez 3 dni od nabicia wszystko było ok. Wczoraj włączyłem klimatyzacje i sprężarka się włącza a wentylator nie. Jeżeli samochód się zagrzeje do temperatury 90 stopni to wentylator się włączy aby schłodzić auto ale nie włącza się gdy potrzebuje tego klimatyzacja. Sprężarka słychać jak się włącza. Dziwne jest to, że przestało to działać z dnia na dzień. Czynnik jest ponieważ samochód był podnoszony i żadnych wycieków czynnika nie zlokalizowano.
Ktoś coś jest w stanie doradzić?
Samochód to AR 156 1.8

Sprawdz przekazniki i bezpieczniki... Wentylator musi sie włączać

Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka

skoro przy 90 się włącza to wychodzi ze przekazniki i bezpieczniki sa ok
prawda ?

- - - Updated - - -

ze musi to wiemy - pytanie czemu tego nie robi :-)

Przekaznik odpowiedzialny za wlaczenie wentylatora po klimatyzacji

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Ludzie ... ubytki czynnika są trudne do zlokalizowania. Należy podłączyć pod maszynę i sprawdzić na manometrach wytwarzane ciśnienie.

To prawda. Ale jak będzie niski poziom czynnika to sprężarka nie włączy się.

Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka

Ludzie ... ubytki czynnika są trudne do zlokalizowania. Należy podłączyć pod maszynę i sprawdzić na manometrach wytwarzane ciśnienie.
^^ Samochód był podłączony pod sprzęt do tego przeznaczony który nie zlokalizował żadnych ubytków

To prawda. Ale jak będzie niski poziom czynnika to sprężarka nie włączy się.
Od tego jest urządzenie zwane pasostatem które teoretycznie powinno działać skoro włącza się sprężarka.

Bezpieczniki też ok bo sprawdzałem.
Ps. Ma ktoś rozpiskę bezpieczników? Dla swojego spokoju sprawdził bym je jeszcze raz.

^^ Samochód był podłączony pod sprzęt do tego przeznaczony który nie zlokalizował żadnych ubytków

Od tego jest urządzenie zwane pasostatem które teoretycznie powinno działać skoro włącza się sprężarka.

Bezpieczniki też ok bo sprawdzałem.
Ps. Ma ktoś rozpiskę bezpieczników? Dla swojego spokoju sprawdził bym je jeszcze raz.
A jaki to niby sprzet? Jak wczesniej co innego pisales. Po tych 3 dniach odciagany byl czynnik i bylo tyle samo?

Sprawdzana klimatyzacja była pod tym samym sprzętem pod którym była nabijana. Ale nie na tym się trzeba skupić. Skupić się trzeba nad tym jaki może być powód nie włączania się wentylatora podczas gdy sprężarka działa prawidłowo.

Presostat wystawia sygnał na włączenie przekaźnika wentylatora.
I teraz należy go sprawdzić pod tym kątem. Schemat mogę dać dopiero jutro.

- obwód sterowania wentylatorem presostatu połączony z masą (jeden pin), dwa piny: 1st ciśnienia, 2st ciśnienia -> ECU -> przekaźniki.
- trzeba sprawdzić połączenie presostatu z masą.
- a jak nie to, to zostaje oscyloskop. Oscyloskopem można sprawdzić bezpiecznie obwody w każdym miejscu.
- W GT presostat jest inny, więc rozpiska pinów może być inna, to nie podaję, ale możliwe, że działa podobnie.

Ostatnia edycja:
K10 - presostat
J20 - przekaźnik kompresora

sprezarka.jpg

2 piny są na wentylatory - one idą bezpośrednio do ECU i wtedy ECU wystawia sygnał na przekaźnik wentylatora aby go włączyć.

W którym dokładnie miejscu znajduje się presostat? I jak się do niego dostać?

Presostat wymieniony. Wentylator jak sie nie włączał tak nie włącza. Jakieś pomysły?

Amortyzatory
Powrót