Coś trze w tylnym kole

Flaku2012

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 Sportwagon, 2000 rok produkcji, 1,8
Witajcie Panowie, wczoraj wieczorem wyjeżdżam ze stacji benzynowej i coś zaczyna mi trzeć w tylnym kole, raczej prawym. Myślałem ze coś tre o na kole, ale nie, myślałem że się tłumik urwał i tak trzeba, ale też nie. Więc sprawdziłem inaczej jadąc gdy nacisnę hamulec samochód wiadomo zwalnia i zmniejsza się także głośność tarcia w kole, ale kiedy zaciągnę ręczny tak, żeby zablokowało koła już tarcia nie słychać. Czy to objaw zużytych klocków hamulcowych? Proszę o odpowiedź. :D

Spróbuj te 1,5 km przejechać na wstecznym , może wyleci.
O ile wcześniej wleciało.

a może po prostu skończyły się klocki hamulcowe i to trze, najlepszym rozwiązaniem jest zdjąć koło i obrócić piastą za tarczę hamulcową. Będzie łatwiej zidentyfikować miejsce z którego dochodzi dźwięk tarcia.

Ale tylko jeden trze to możliwe ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Co to jest ta okładzina ? Da sie to jakoś naprawić czy trzeba klocki wymieniać ?

Boże... widzisz a nie grzmisz.

okładzina to coś co trze o tarczę hamulcową, czasem przy kiepskiej jakości klocku potrafi ona odpaść od blachy, która jest mocowana w zacisku hamulcowym. Jak nie ogarniasz takich rzeczy podstawowych udaj się do mechanika nim narobisz sobie większych problemów i wydatków ;)

Tak właśnie myśle [emoji1]

Nie pytaj chłopie tylko od razu kupuj i wymieniaj bo szkoda tarczy

Najlepiej nowy samochód.
W tedy nie trzeba się będzie wysilać żeby zajrzeć za te cholerne koło.

Stan z zewnątrz to wyglądają jak nowe

Bo pewnie hamują na jednym klocku tym wewnętrznym, podczas wymiany sprawdź jak pracują takie dwa bolce (nie wiem jak to się nazywa) one chyba odpowiadają za rownomierne zcieranie klocków. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi

W tym rzecz ze ja nie naciskam hamulca i tez hamuje, trze

No to linki ręcznego do wymiany przy okazji:)

Amortyzatory
Powrót