• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Coś o gazowaniu V6 ...

Wydaje mi się że bardziej chodzi o moc silnika a nie jego pojemność.

Prawda leży tak mniej więcej pośrodku, bo silniki dużej pojemności, ale generujące małą moc (na przykład: amerykański 5.2 V8 o mocy... 135KM!) są silnikami dalece mniej sprawnymi termodynamicznie, co oznacza, że z zassanej mieszanki o składzie stechiometrycznym, znacznie mniej procentowo wykorzystują na przekształcenie energii cieplnej w mechaniczną, niż - powiedzmy - alfowski 1.6TS o niewiele mniejszej mocy. To oznacza, że moc nie jest wystarczająco precyzyjnym wskaźnikiem zapotrzebowania na paliwo.
Dlatego też silnikowi BMW M54B30 (231KM) bez wahania zadedykowałbym zwykły reduktor Magic III, wiedząc, że swobodnie, choć bez zapasu - temat zostanie obskoczony. Ale już 3.0/3.2V6 Alfy będzie miał problemy. Po pierwsze - niższa efektywność przekładająca się na wiuększe zużycie paliwa dla wygenerowania podobnej mocy, po drugie - niższy AFR (bogatsza mieszanka) zadany przez producenta dla pełnego buta (należy go odwzorować w zasilaniu LPG), po trzecie - wyżej ustawiona odcinka, powodująca zmniejszenie maksymalnego czasu wtrysku paliwa dla obrotów maksymalnych - mniej miejsca na wydłużające korekty od spadków ciśnienia. Stąd do 3.0/3.2 V6 alfy wrzuciłbym Magic III BIG.

u mnie to wogule zaprzeczenie mitom.. wtryski valtek , reduktor kme zloty turbo . i smiga wszystko super

Zwłaszcza na full grupowo zasilanym silniku 2.0 V6 turbo, kręcącym się do 7000obr./min i pętlącym benzynę...
Wybacz, Kolego, ale z tym super to jest tak, że Ci się tylko tak wydaje - w tym przypadku źródłem braku stresu jest Twoja - z całym szacunkiem - niewiedza...

Zwłaszcza na full grupowo zasilanym silniku 2.0 V6 turbo, kręcącym się do 7000obr./min i pętlącym benzynę...
Wybacz, Kolego, ale z tym super to jest tak, że Ci się tylko tak wydaje - w tym przypadku źródłem braku stresu jest Twoja - z całym szacunkiem - niewiedza...
z całym szacunkiem ale jesteś w błedzie..
ja pracuje w Berlinie w warsztacie gdzie gaz zakładają...
chodzi o u stawienie softu . rozwiercenie wtryskow. no i montarz instalacji

Ależ nadeszła wiekopomna chwila, zgodę się z Sebastianem i napisze Ci drogi kolego że piszesz wierutne bzdury i jesteś w kwestii LPG całkowitym dyletantem, gdybyś miał choć podstawową wiedzę z zakresu budowy wtryskiwacza typu Valtek i użył kalkulatora plus wzoru matematycznego z zakresu podstawówki wiedziałbyś że pojedyncza sekcja wtryskiwacza Valtek nie obsłuży paliwowo pojedynczego cylindra w V6 turbo Twoim. Dwa że jak wspomniał Sebastian silnik ten zwłaszcza na elektronice jaka obsługuje go w 164-rce wchodzi w zapętlenie PB a co z tym dalej jest związane w przypadku instalacji LPG nie będę tłumaczył.

Niewiedza nie zwalnia od odpowiedzialności za pisanie głupot ....

Ależ nadeszła wiekopomna chwila, zgodę się z Sebastianem i napisze Ci drogi kolego że piszesz wierutne bzdury i jesteś w kwestii LPG całkowitym dyletantem, gdybyś miał choć podstawową wiedzę z zakresu budowy wtryskiwacza typu Valtek i użył kalkulatora plus wzoru matematycznego z zakresu podstawówki wiedziałbyś że pojedyncza sekcja wtryskiwacza Valtek nie obsłuży paliwowo pojedynczego cylindra w V6 turbo Twoim. Dwa że jak wspomniał Sebastian silnik ten zwłaszcza na elektronice jaka obsługuje go w 164-rce wchodzi w zapętlenie PB a co z tym dalej jest związane w przypadku instalacji LPG nie będę tłumaczył.

Niewiedza nie zwalnia od odpowiedzialności za pisanie głupot ....

Hura !!!!!!!! wrócił Grzesiek ! wrócił mistrz wirtuoz LPG !!!!!!! hura !!!!!!!! :)

Bylem dzisiaj u gazownika i pokazywal mi reduktor Magic III. Mial dwa wyjscia i na naklejce pisalo, ze po podlazeniu odydwu wyjsc obsluguje on 350hp a przy uzyciu 1 wyjscia obslugije 250hp. Nie byl to przypadkiem Magic III Big? Skoro obsluguje 350 hp to wydaje mi sie, ze na moje 226 hp tez wystarczy?

Ależ nadeszła wiekopomna chwila, zgodę się z Sebastianem
A co, takie to strasznie męczące? :rolleyes: Przypominam sobie wyłącznie jedną kwestię w której mieliśmy odmienne zdanie na jakiś temat - a konkretnie strategie zasilania benzyną silników V6 alfy, o których pisałeś rzeczy mocno dyskusyjne moim zdaniem. To z tego powodu masz takie uprzedzenia? :confused:
Aha, przepraszam, jeszcze wróżyłeś mi klęskę w LPG na silniku Starjet. Chwilę trwało, ale mam już zewnętrzne opinie użytkowników na ten temat - w tym jedną na tym forum. Kolesie ze Staga nawet jeździli do nas i kminili jak to się stało, że chodzi idealnie, jak żaden który ustawiali, a sekwencja wtrysków pozostawiona bez kombinacji - normalna... :-)

- - - Updated - - -

Z całym szacunkiem, ale nie jestem w błędzie. A podpieranie się autorytetem warsztatu LPG w Berlinie jest najśmieszniejszym argumentem jaki może być - nie ma większych partaczy w temacie gazu, niż niemieckie warsztaty - wiedza równie żałosna co w przeciętnym warsztacie w Polsce a w dodatku praktyka zwykle kilka-kilkanaście razy krótsza, pracownicy z łapanki na opolskiej wsi i zero wyobraźni, którą czasem nasi jeszcze coś pocerują...

- - - Updated - - -

Bylem dzisiaj u gazownika i pokazywal mi reduktor Magic III. Mial dwa wyjscia i na naklejce pisalo, ze po podlazeniu odydwu wyjsc obsluguje on 350hp a przy uzyciu 1 wyjscia obslugije 250hp. Nie byl to przypadkiem Magic III Big? Skoro obsluguje 350 hp to wydaje mi sie, ze na moje 226 hp tez wystarczy?

Jak widziałeś - reduktor ten ma w sumie pięć wyjść wokół na króćce gazowe. Proponuję podpiąć wszystkie, to obsłuży około 1000 KM :-D
A tak serio - akurat ten element jest identyczny w zwykłym i w BIG-u. BIG jest o około 3 cm dłuższy i ma wejście na miedź 8mm (gwint 12x1mm)

Ostatnia edycja:
ręce i cycki opadaja..\
to wytlumaczcie mi wszechwiedzacy dlaczego 5000km zrobilem bez żadnych problemów na gazie
no dlaczego wszystko chodzi jak należy co???????
co wam trzeba wykresy wydrukować czy co ?

- - - Updated - - -

Z całym szacunkiem, ale nie jestem w błędzie. A podpieranie się autorytetem warsztatu LPG w Berlinie jest najśmieszniejszym argumentem jaki może być - nie ma większych partaczy w temacie gazu, niż niemieckie warsztaty - wiedza równie żałosna co w przeciętnym warsztacie w Polsce a w dodatku praktyka zwykle kilka-kilkanaście razy krótsza, pracownicy z łapanki na opolskiej wsi i zero wyobraźni, którą czasem nasi jeszcze coś pocerują...

- - - Updated - - -

[/QUjakoś nie zauważyłem reklamacji tam gdzie pracuje .. nie wiem skąd masz takie opinie?
częcsto niemcy chcą zaoszczeddzic na gazie i zakladaja go w Polsce .. a później płaczą bo nie może auto przejść przeglądu. przyjeżdzaja do nas i poprawiamy to ///
wiem ze turasy w berlinie zakladaja gaz i widzialem jak to robia ...tragedia poprostu tragedia...
a ty sie na podstawie kilku opini odnosisz do wszystkich waqrtsztatow

ręce i cycki opadaja..\
to wytlumaczcie mi wszechwiedzacy dlaczego 5000km zrobilem bez żadnych problemów na gazie
no dlaczego wszystko chodzi jak należy co???????
co wam trzeba wykresy wydrukować czy co ?
A z czego chcesz nam wykresy drukować? Progresu zużycia gniazd zaworowych, porównania przyspieszeń kątowych wału pomiędzy gazem a benzyną, czy wprost - indykowania ciśnienia cylindrów na obu paliwach?
Naiwność zadanego pytania (to tak a propos opadających rąk i cycków) jest sama w sobie odpowiedzią na inne Twoje pytanie - skąd mam takie a nie inne opinie o warsztatach w Niemczech. Ano stąd właśnie. Wierzę, że Turcy odwalają jeszcze gorszą manianę niż Wy, ale uwierz - ze swoim poziomem wiedzy u mnie w firmie nie wyszedłbyś poza etap montowania zbiorników - a i to pod nadzorem bardziej doświadczonych kolegów, boś za pewny siebie.

- - - Updated - - -

- - - Updated - - -
jakoś nie zauważyłem reklamacji tam gdzie pracuje .. nie wiem skąd masz takie opinie?
częcsto niemcy chcą zaoszczeddzic na gazie i zakladaja go w Polsce .. a później płaczą bo nie może auto przejść przeglądu. przyjeżdzaja do nas i poprawiamy to ///
wiem ze turasy w berlinie zakladaja gaz i widzialem jak to robia ...tragedia poprostu tragedia...
a ty sie na podstawie kilku opini odnosisz do wszystkich wartsztatow

To tylko potwierdza to co mówię o poziomie gazowania aut w Niemczech. Poprawia ślepy po kulawym. Miazga.
Doucz się jeśli chcesz kontynuować rozmowę.

- - - Updated - - -

ogladalem dwa reduktory Magic III. Mniejszy i wiekszy. Ten wiekszy tak wygladal i to jest chyBa Big:
http://moto.allegro.pl/reduktor-parownik-magic-jet-power-big-turbo-350km-i2942751631.html

Tak, to jest BIG. Ale opis w aukcji zwiastuje, że jego autor jara taki towar, jakiego nigdy nie mieliśmy szans kupić :cool:

A co te zdjęcia mają niby pokazywać odnośnie gazowania v6 w alfie?

już ich nie ma. racja co do tematu to nie pasowały...
pozdrawiam

Na wstępie przepraszam za OT w temacie ale muszę ...

Szanowny kolego, jeśli już do mnie coś piszesz via PRIV i chcesz podyskutować to nie blokuj możliwości odpowiedzi na swoją wiadomość.

A jeśli po prostu masz problemy sam ze sobą i lubisz jak ktoś Cię wysłucha to wiesz są od tego specjaliści ... nie do mnie ta mowa.

ja tu na chwilke...
Alfa jeździ na gazie świetnie..

tak coś mnie tknęło.. wiec zapytam speców od LPG na forum..
wszystko na to wskazuje.. (po pięknym zapachu spalin lecz nieco gryzących) ze w mojej belli po katalizatorach zostały tylko obudowy..
i oczywiście do tej pory mi to rybka.. bo wiadomo nikt nie będzie rozkładał się pod wydechem i wąchał spalin..
ale jak to się teraz ma do LPG który zakładam 19 lutego

ja tu na chwilke...
Alfa jeździ na gazie świetnie..

Doprawdy? Minęły już dwa tygodnie, a ona nadal jeździ? Jak Ci za 30.000 padną zawory, albo turbina, albo sonda lambda, albo dowolna kombinacja w/w, to i tak nie przyjdziesz tutaj się pochwalić, więc odpuść w ogóle gadki w tym temacie, bo już się popisałeś wiedzą i fachowością.

- - - Updated - - -

tak coś mnie tknęło.. wiec zapytam speców od LPG na forum..
wszystko na to wskazuje.. (po pięknym zapachu spalin lecz nieco gryzących) ze w mojej belli po katalizatorach zostały tylko obudowy..
i oczywiście do tej pory mi to rybka.. bo wiadomo nikt nie będzie rozkładał się pod wydechem i wąchał spalin..
ale jak to się teraz ma do LPG który zakładam 19 lutego
Jesli dotychczas na przeglądach diagnosta nie kwestionował skuteczności dopalania spalin na benzynie i nie wskazywał za wysokich poziomów HC, to przypuszczam, że nie ma powodu obawiać się że będzie to czynił przy zasilaniu gazem. Chyba że ktoś tak spieprzy montaż, że poziom HC przed konwersją katalityczną będzie na gazie znacznie większy niż na benzynie i przekroczy poziom tolerancji diagnosty...
Takie sytuacje się zdarzają, a są zwykle wynikiem nieodpowiedzialnego montażu instalacji, lub doboru kiepskich podzespołów.

jak coś valteki padną bo daję im 10000
ale cena do wytrzymałości jest adekwatna
turbina a to z jakiego powodu ?
turbina gazu nie dostaje i tak jest inna niz oryginalna i podkręcona
jak ma paść to z powodów większego doładowania
będę śledził ten temat i twoje wypociny.. a na wiosne będzie ci głupio
jeszcze napisz mi ze pewnie czasy wtryskow tu maja do rzeczy najwiecej

Amortyzatory
Powrót