Coś o gazowaniu V6 ...

Czyli coś za dużo u mnie...

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Cześć, szybkie pytanie. Jakie spalanie gazu macie w swoich 3.2? U mnie dochodzi do 20l/100 po mieście. Jak zakładałem gaz to było około 13-15. Ale też zmieniłem opony na szersze i zastanawiam się czy może to być tym spowodowane....

Jeśli po mieście i o tej porze (przy tych temperaturach na zewnątrz) to normalne (te 13-15 pewnie było w lecie?) ale jeśli to się stało skokowo to sprawdziłbym sondę lambda.

Możliwe, że trzeba sprawdzić. Jednak samochód na gazie chodzi gorzej niż benzynie, byłem w warsztacie gdzie zakładałem gaz. Podłączył kompa, przeczyscil wtryski ale za dwa dni ta sama sytuacja. Regularnie pojawiający się check silnika. Na benzynie tych błędów nie ma... Wrzucam zdjęcie z błędami. Może ktoś miał podobna sytuacje i coś doradzi? Oczywiście pojadę znowu do gazownika po diagnozę ale już po świętach.
113.jpg

Raczej wtryskiwacze mają już dość pracy i czas je wysłać na emeryturę.

Instalacja ma 2,5 roku jakieś i około 60tys przebiegu. Juz by powiedziały dość?

Wiesz gdybyś może napisał jaka to instalacja .
A 50 tyś na, niektóre wtryskiwacze to już kosmos.

To jest cały zestaw. Wtryskiwacze Hana H2000
117.jpg

No Hany to zbyt żywotne nie są a i lekko też nie mają w tych baranach.

Gazmen nie może ci na próbę założyć nowych i sprawdzić?

Ostatnia edycja:
Zobaczymy co powie, bo ostatnio tylko podłączył pod kompa i przeczyscił wtryskiwacze. Skoro to nic nie dało, mam nadzieję że bedzie szukał problemu gdzie indziej. Dzięki za pomoc.

Kilka miesięcy temu wymieniłem silnik na nowy.
Instalacja LPG została przełożona na nowy silnik, ale od momentu wymiany silnika, LPG nie było uruchamiane.

Od wymiany silnika przejeździłem około 3kkm na benzynie i teraz przyszedł czas na ponowne uruchomienie instalacji.
Czy wg Was przy okazji takiej operacji jak wymiana silnika, powinienem coś wymienić w instalacji, dokonywać jakichś korekt itp? Na wymianę silnika auto dojechało normalnie na LPG.

Czy ktoś z Was jest w stanie polecić jakiś warsztat LPG, najlepiej w Warszawie, żeby mi to ogarnął. Ja mam tyle pojęcia co wyczytam, więc muszę się zdać na jakiś warsztat.

Oczywiście, że należy pojechać przynajmniej na kontrolne sprawdzenie ustawień, bo "nowy" silnik jest na 100% w zupełnie innym stanie niż poprzedni.

Przed wizytą dobrze by było złapać jakiś wynik z hamowni, zanim gaziarz wywali auto-adaptacje, których dokonało ecu przez ostatnie 8kkm.
Po "strojeniu" na LPG ma być minimalnie więcej KM niż na benzynie - inny wynik oznacza źle wystrojoną instalację :)

Warsztaty :)
https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1BQTG8bV_c2dg6p2oM49CjxrJDsI&ll=50.9817922129278%2C21.70706035380863&z=7

Ostatnia edycja:
Oczywiście, że należy pojechać przynajmniej na kontrolne sprawdzenie ustawień, bo "nowy" silnik jest na 100% w zupełnie innym stanie niż poprzedni.
No tak, stan jest kompletnie inny. Nowy silnik jest ...nowy. Dosłownie.

Przed wizytą dobrze by było złapać jakiś wynik z hamowni, zanim gaziarz wywali auto-adaptacje, których dokonało ecu przez ostatnie 8kkm.
Ok, dzięki. O tym w ogóle nie myślałem.

Szanuje dowcip, ale zależy mi na ewentualnym poleceniu warsztatu, gdzie już widzieli taki silnik. Osobiście przeżyłem już sytuacje, gdzie próbując umówić się do gazownika, problemem była marka samochodu.. Opinie w googlach o wszystkich warsztatach w Warszawie mam przeczytane. Każdy jest zajebisty :cool:
Przeszukałem również cały ten wątek i jedynym polecanym warsztatem był MIGAZ. Tyle, że to był post z 2009 roku.

[MENTION=26]Rigidigi[/MENTION] zawsze możesz zadzwonić do coobcia i spytać kto mu gaziutek w saabie stroił :)
Jeśli mowa o tym V6 to szczytem zaawansowania jest tam elektryczna przepustnica (chyba że czegoś nie doczytałem) wiec każdy ogarnięty gazownik ustawi tą instalację dobrze :)
Bez urazy dla miłośników, ale gdy alfa zaprezentowała 2.5 24V to audi miało 2.4/2.6/2.8 V6 30V ze zmiennymi fazami rozrządu i zmienną długością kolektora dolotowego.

Ostatnia edycja:
DC Auto Paweł Piekut
Chrcynno 90A, 05-190 Żabiczyn
Zakładałem tam w swojej i nigdy nie miałem problemów z instalacją, także mogę Ci polecić.

Chłopaki, czytam sobie forum LPG i znalazłem taki post odnośnie reduktora Magic 3, który zdaje się siedzi w moim aucie:
Oby był nie awaryjny bo jak puści LPG do płynu to możesz potem żałować jak rozerwie coś w układzie chłodzenia.

O co chodzi, jaki związek ma reduktor z układem chłodzenia?

Jak masz wersję poprawioną to nie masz co się martwić.
Z którego roku masz ten reduktor?

Chłopaki, czytam sobie forum LPG i znalazłem taki post odnośnie reduktora Magic 3, który zdaje się siedzi w moim aucie:

O co chodzi, jaki związek ma reduktor z układem chłodzenia?
Jak myślisz czym jest chłodzony/ogrzewany reduktor?

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Reduktor podgrzewa LPG w stanie płynnym płynem chłodniczym z silnika

Amortyzatory
Powrót