[159] Co to moze byc?

kejml90

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 Sportwagon, 1.9 16V
Witam.
Od miesiaca posiadam AR 159, 16V. 180 000 tys przebiegu.
Wymienilem rozrzad, filtry, oleje, oraz akumulator dwa tygodnie temu.
Przechodzac do sedna sprawy. Od dwoch dni borykam sie z szarpaniem silnika przy pierwszym odpalaniu w ciagu dnia(pali od strzalu, lecz trzesie), coraz czesciej wraz z wzrostem obrotow slysze swist powietrza, jakby turbo. Ponadto przy ~2000 obrotow dodajac MOCNO gaz auto zaczelo mulic. Tak jakby przez chwile brakowalo mocy i nagle ta moc sie pojawiala. Efekt dziury.Nie jest to jakos bardzo odczuwalne, lecz drazniace. Przy spokojnym przyspieszaniu tego nie zauwazylem. No i patrzac na zegar od turbo zauwazylem, ze np. jadac na drugim biegu trzymam 3000 obrotow, a wskazowka turbo jest juz u samej gory. Gdy zwieksze jeszcze bardziej obroty wkazowka od turbo spada do polowy i dalej kreci do gory. Czasami, gdy wlasnie ta wskazowka dojdzie do samej gory, a ja dodam jeszcze wiecej gazu mozna uslyszec 'zgrzyt' i wlasnie spada do polowy i idzie w gory wraz z obrotami. Mial ktos podobny problem? Turbina pada?

Prosze o wasze sugestie.
Pozdrawiam

Masz egzemplarz mocno Wyeksploatowany. Tutaj nikt ci nie powie co jest do zrobienia bo zapewne do wszystkiego trzeba zajrzeć
Diagnostyka komputerowa
Turbo
Kolektor
Egr
Wtryski
Dwumas itd

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Witam.
Od miesiaca posiadam AR 159, 16V. 180 000 tys przebiegu.
Wymienilem rozrzad, filtry, oleje, oraz akumulator dwa tygodnie temu.
Przechodzac do sedna sprawy. Od dwoch dni borykam sie z szarpaniem silnika przy pierwszym odpalaniu w ciagu dnia(pali od strzalu, lecz trzesie), coraz czesciej wraz z wzrostem obrotow slysze swist powietrza, jakby turbo. Ponadto przy ~2000 obrotow dodajac MOCNO gaz auto zaczelo mulic. Tak jakby przez chwile brakowalo mocy i nagle ta moc sie pojawiala. Efekt dziury.Nie jest to jakos bardzo odczuwalne, lecz drazniace. Przy spokojnym przyspieszaniu tego nie zauwazylem. No i patrzac na zegar od turbo zauwazylem, ze np. jadac na drugim biegu trzymam 3000 obrotow, a wskazowka turbo jest juz u samej gory. Gdy zwieksze jeszcze bardziej obroty wkazowka od turbo spada do polowy i dalej kreci do gory. Czasami, gdy wlasnie ta wskazowka dojdzie do samej gory, a ja dodam jeszcze wiecej gazu mozna uslyszec 'zgrzyt' i wlasnie spada do polowy i idzie w gory wraz z obrotami. Mial ktos podobny problem? Turbina pada?

Prosze o wasze sugestie.
Pozdrawiam

Dodam, ze wkazowka od turbo nigdy nie schodzi do 0. Przy uruchomieniu jest na 1 kresce i przy zmianie biegu rowniez najnizej 1 kreska.

Dodam, ze wkazowka od turbo nigdy nie schodzi do 0. Przy uruchomieniu jest na 1 kresce i przy zmianie biegu rowniez najnizej 1 kreska.
Na kolektorze ssącym masz czujnik ciśnienia doładowania. Mozesz sprobowac go wyczyścić.

olo jak to oceniłeś że egzemplarz mocno wyeksploatowany? Tak zapytam, bo jak by co to też miałbym kilka pytań do wróżki.
Masz egzemplarz mocno Wyeksploatowany. Tutaj nikt ci nie powie co jest do zrobienia bo zapewne do wszystkiego trzeba zajrzeć
Diagnostyka komputerowa
Turbo
Kolektor
Egr
Wtryski
Dwumas itd

Ostatnia edycja:
Wróżka nie trzeba być jeśli tyle jest problemów opisanych. Gdynianie zapewne nie pomoże

Zrobilem reset kompa i przerywanie ustalo. Wyswietlil sie tez blad czujnika cisnienia doladowania, wiec jutro wymienie. Zobaczymy co dalej.
Pozdrawiam

Czujnik raczej na 99% do wymiany, ale na muła nie wiem czy w 100% pomoże. Poczytaj wątki o klapach wirowych, egr i dpf. Kwestie zużycia silnika przy 180000 tys należy przemilczeć.... :)
Pozdrawiam

Nie wiem skąd wróżka oceniła że wyeksploatowany :)

1. Szarpnięcie przy odpalaniu to standardowa kwestia w tym silniku, jedni nazywają to niską kulturą odpalania, inni szarpnięciem przy odpalaniu.

2. Świst powietrza to może być albo dolot, albo sprężarka.

Jeśli bardziej przypomina to sygnał jadącej karetki, to turbina. Wraz z jej zużyciem ten dźwięk narasta. Niektórzy jeżdżą z tym długo i nic się nie dzieje, czasem jednak oznacza kończące się turbo. Wszystko zależy od intensywności dźwięku. Jeśli nie jest mocno słyszalny z wnętrza auta (dużo wyraźniej niż dźwięk silnika), jeśli turbo nie puszcza oleju, to tylko trzeba obserwować. Jeśli bierze olej, dźwięk jest cały czas mocno słyszalny przy przyspieszaniu (1800-3000 obrotów), to można pokusić się o wyjęcie turbiny i ocenę luzów na osi wirnika.

Jeśli natomiast dźwięk przypomina bardziej syk powietrza a nie dźwięk karetki, to będzie to dziura w dolocie. Tu warto obserwować spaliny – jeśli przy mocnym przyspieszaniu są czarne to nieszczelna jestrura turbina – intercooler. Jeśli jest biała chmura to nieszczelność między przepływomierzem, a sprężarką. Nieszczelności czasem mogą być niewielkie, ja np. miałem pęknięcie pod opaską przytrzymującą rurę do turbiny, bez zdjęcia nic nie było widać. Dziura w dolocie będzie powodowała spadki mocy i efekt dziury mocy.

3. Niepokojący jest zgrzyt – mógłbyś go nagrać, albo lepiej opisać? Masz możliwość podpięcia pod komputer? – wtedy możnaby zdiagnozować go dokładniej. Zgrzytu raczej nie wiązałbym z samą turbiną, może bardziej ze sterowaniem zmienną geometrią łopatek – ale wtedy mogłoby pokazywać przeładowanie turbiny. Gdyby nie ten zgrzyt, objawy pasowałyby też do zacinającego się EGR lub właśnie czujnik ciśnienia doładowania.

Objawy moim zdaniem nie wskazują w żaden sposób na wyeksploatowanie auta, a na 1-2 problemy, które trzeba wyeliminować i które moim zdaniem raczej nie muszą być czymś bardzo poważnym.

Jeśli chodzi o sam czujnik – spróbuj odłączyć i podłączyć wtyczkę od niego, może coś nie styka i stąd błąd. W drugiej kolejności spróbowałbym poszukać po numerze części czujnik używany – kupisz za 30-40 zł i jest duża szansa że będzie sprawny, a cena będzie kilkukrotnie niższa niż nowego.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

Co do światu, to faktycznie jakby gdzieś w pobliżu jechała karetka. Lecz słychać ja bardzo słabo. Komp nie pokazał żadnych błedów EGR, DPF. Klapy mam wywalone. Czujnik przepinałem i dalej ta wskazówka turbo wariowała. Kupiłem już nowy, dziś go przekręcę i dam znać. A na chwilowe przerywane/mulenie pomógł reset. Turbina na kompie ładnie pracowała.

Czujnik cisnienia ladowania wymieniony. Wskazówka od turbo przyjmuje wartosc zerowa, takze jest poprawa. Samochod, jakby lepiej palil - nie wiem, czy to ma jakas zaleznosc. Ale to tyle z plusow.
Mam wrazenie, ze samochod ma czasami z 20 km mniej. NA PRZYKLAD. jade 50 km/h na drugim biegu i mam juz 1.5 bara i musze puscic gaz, zeby wskazowka od turbo spadla i wtedy dopiero ladnie ciagnie. A np. teraz gdy zatankowalem samochod, ciagnie od samego dolu. Odnosze wrazenie, jakby sie cos przycinalo i brakuje po prostu czasem mocy. Tak jak mowie. Turbina pod wzgledem ladowania jest ok, sprawdzalem pod kompem. Moze to cos zwiazanego z podawaniem paliwa?

u mnie przyczyną objawów z chwilowym spadkiem mocy i efektem "długo,długo nic i strzał" był uwalony zawór overboost.Dodam,że rozbierałem i czyściłem to ustrojstwo,ale nic to nie dawało.Wymieniłem na nowy i rozstałem się z problemem,teraz auto ładnie i płynnie przyspiesza na każdym biegu.
Może warto na próbę podmienić "na chwilę" jeśli masz taką możliwość.Faktem jest też to,że komp żadnych błędów nie pokazywał
pzdr

Tak to wyglada. Dodaje gazu, dlugo nic, wskazowka na 1.5 bara, spadnie na dol i wtedy strzal i idzie. Ale czasami, tak jakby szedl normalnie od dolu.

dokładnie tak.Czasami jak zaworek miał ochotę współpracować to było ok.

Podmiana zaworka to dobry pomysł, może się wieszać. U mnie występował taki sam problem, turbo pompowało, pózniej wskazówka opadała i znowu jak szła do góry to auto przyspieszało. Jednak w moim przypadku był źle zrobiony soft. Dopiero kolega @sdero mi pomógł i teraz jest pięknie:)
Masz seryjny program czy ktoś coś grzebał?

u mnie jest podobny problem, może to za mocno powiedziane problem, wiec tak zauważyłem ze podczas powolnego rozpędzania przy obrotach około 3000-3200 następuje chwilowy wzrost mocy, ogólnie auto chodzi bardzo ładnie z dołu przyspiesza płynnie i żwawo jedyna anomalia to ten strzał dodatkowej mocy, mam takie pytanie czy ktoś się orientuje co dzieje się w tym przedziale obrotów, egr zaślepiony, dpf obecny klapy obecne. Pozdrawiam

Nie wiem skąd wróżka oceniła że wyeksploatowany :)
3. Niepokojący jest zgrzyt – mógłbyś go nagrać, albo lepiej opisać? Masz możliwość podpięcia pod komputer? – wtedy możnaby zdiagnozować go dokładniej. Zgrzytu raczej nie wiązałbym z samą turbiną, może bardziej ze sterowaniem zmienną geometrią łopatek – ale wtedy mogłoby pokazywać przeładowanie turbiny. Gdyby nie ten zgrzyt, objawy pasowałyby też do zacinającego się EGR lub właśnie czujnik ciśnienia doładowania.

Masz możliwość podpięcia pod kompa? Jeśli to problemy ze zmienną geometrią turbiny (overboost, wężyki) to wyjdzie na teście drogowym: wartości do obserwowania to ciśnienie doładowania zmierzone i oczekiwane. Jeśli przy przyspieszaniu od 2000 do 3000 obrotów na 3 i 4 biegu będą duże różnice (za małe zmierzone w stosunku do oczekiwanego) to tu trzeba szukać przyczyny - możliwe że overboost, a możliwe że pęknięty wężyk od sterowania i podciśnienie ucieka, ewentualnie zapieczona kierownica w turbinie. Możesz też na próbę odłączyć przepływomierz i zobaczyć czy będzie poprawa - niedomagający przepływomierz też może dawać objawy mułowatości, choć raczej w pełnym zakresie, a nie tylko przez poszarpywanie.

Czy overboost może mieć wpływ na gorsze zapalanie i większe spalanie? Dziś mialem sytuacje w której auto dlugo krecilo i odpalilo, lecz puścił trochę dymu. Kolejne 5x zapalal od strzalu. Tak jakby wlasnie za Malo paliwa dostał.

Pozdrawiam

Podmiana zaworka to dobry pomysł, może się wieszać. U mnie występował taki sam problem, turbo pompowało, pózniej wskazówka opadała i znowu jak szła do góry to auto przyspieszało. Jednak w moim przypadku był źle zrobiony soft. Dopiero kolega @sdero mi pomógł i teraz jest pięknie:)
Masz seryjny program czy ktoś coś grzebał?

Seria. Nic nie bylo grzebane.

Amortyzatory
Powrót