• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Co planujecie kupić po Alfie 159 ?

Audi w TDI....faktycznie na wsi byłby pełen szacun. Ja wolałbym dalej śmigać 159 jak miałbym jeździć A4 tłuczoną wcześniej przez starego Niemca ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
"Moje" zmienia wszystko... Także napisałeś co chciałeś napisać , ja zrobię co uważam za słuszne [emoji6]

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Ja na razie nawet nie myślę o sprzedaży mojej 9-tki póki co widzę ją co dziennie od ponad roku i nadal bardzo mi się podoba i jestem mega zadowolony z użytkowania i nie ukrywam ze fajnie jest mieć auto które mimo kilku lat dalej przykuwa wzrok przechodniów ale coraz częściej spoglądam też na sąsiada który parkuje obok mnie swoje volvo xc 90 benzyna v8 duży zacny sprzęt...więc kto wie.

Ciekawe po ile będzie chodzić Giulia za 3 - 4 lata... Mój typ na następcę na dzień dzisiejszy to Audi A4 B8 FL od 2012r. wzwyż, silnik 1.8 TFSI 170 KM lub 2.0 TDI 177 KM, Avant z quattro, S-tronic lub manual ;) Auto minimalnie większe niż 159-tka, trafia idealnie w moje preferencje. Niestety włosi nie mieli nic w owym czasie do zaproponowania konkurencyjnego.

Przymierzałem się kiedyś do takiego audi, ale jak dla mnie bagażnik jest mało ustawny, w moim odczuciu 159sw jest bardziej pakowna. Za A4 zdecydowanie przemawia automat i 4x4, którego niestety nie ma w 2.0 jtdm,
oraz duże zasoby zamiennych części, które nie zabijają ceną jak to się zdarza w 159 ;)

Volvo S80 T6/ V8
Lexus GS450H
Infiniti M35H/ M37S

Kolejność przypadkowa. W sumie wyszło od najtańszego do najdroższego. Czas pokaże, to temat za 3 lata myślę.

edit. Nie doczytałem że po Alfie 159, myślałem że o AR ogółem :P

Ostatnia edycja:
Przymierzałem się kiedyś do takiego audi, ale jak dla mnie bagażnik jest mało ustawny, w moim odczuciu 159sw jest bardziej pakowna. Za A4 zdecydowanie przemawia automat i 4x4, którego niestety nie ma w 2.0 jtdm,
oraz duże zasoby zamiennych części, które nie zabijają ceną jak to się zdarza w 159 ;)

A4 B8 jest minimalnie większa w każdym wymiarze od 159-tki. Bagażnik też ma większy o pare litrów, lecz zdecydowanie lepszy do niego dostęp. No i jak wspomniałeś 4x4, a to kryterium będzie kluczowe podczas wyboru następcy 159-tki. Szkoda że w 2.0 JTDm nie było Q4 :/

A4 B8 jest minimalnie większa w każdym wymiarze od 159-tki. Bagażnik też ma większy o pare litrów, lecz zdecydowanie lepszy do niego dostęp. No i jak wspomniałeś 4x4, a to kryterium będzie kluczowe podczas wyboru następcy 159-tki. Szkoda że w 2.0 JTDm nie było Q4 :/
Z tyłu ma kanapie jest więcej miejsca w A4 racja, porównując oba modele w sedanie, Audi wypada lepiej również jeśli chodzi o bagażnik. Z Twojego opisu wyczytałem, że masz 159 SW, która moim zdaniem ma lepiej ustawny bagażnik niż A4 Avant/Sedan. Jakieś 3,4 msce temu u znajomego mechanika stała B8 Avant i jak podniosłem klapę z tyłu trochę się zaskoczyłem. Bagażnik jest płytki i do tego ma ten skos, który idzie wyraźnie od linii dachu. W 159 SW jest dużo głębszy o w miarę regularnych kształtach. Patrzyłem pod kątem dzieci, wózków itd i wolałbym 159 SW.

159 2.0jtdm 4x4 i automat, byłoby idealne ;)

Jeśli stylistyka skody Ci nie przeszkadza brałbym Superba właśnie z 2.0 280KM z 4x4 i DSG. Auto niby nijakie jak to skoda ale jeśli się odstawi uprzedzenia to w tej wersji naprawdę fajne rodzinne wodzidło, a wiadomo jak rodzina się powiększa trzeba iść na kompromisy inaczej jak to na forum alfiarzy bym Ci polecał Giulie Veloce ;)
Jeszcz nie przygladalem sie na zywo Superbowi, ale tydzien temu jechalismy z sasiadem na narty do Czech jego nowym VW B8 w 2.0 280KM 4x4 z DSG i musze powiedziec ze w fotel wpadalem rowniez przy wyzszych predkosciach.
Wyciszenie na tyle dobre, ze przy 200km/h moglismy swobodnie rozmawiac i w tle gralo radio, ktore rowniez bylo slychac bez problemow. W dodafku przy konfiguracji auta odpuscil wygluszenie bocznych szyb.
Zawiecho rowniez na duzy + jesli chodzi o wrazenia. Dodam ze to on prowadzil.
Spalanie akceptowalne wg mnie. Przy spokojmej przepisowej jezdzie, srednie spalanie wg kompa spadalo do 8.3l . Z calosci trasy wyszlo 10.3l .
Musze porownac ze Skoda, przemawia do mnie 4x4 ale poza liczba koni interesuje mnie rowniez komfort i wyposazenie. I wtedy pojawia sie opcja 220 KM w DSG ale juz bez 4x4.

Od poludniowych sasiadow rozwazam jeszcze Kodiaq - kusi mnie coraz mocniej chec siedzenia wysoko, w dodatku bez klekota pod maska za cene wyzszdgo spalania, wiekszego szumu powietrza i mniejszego kopyta. No i titaj bagaznik do 720l.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Jeszcz nie przygladalem sie na zywo Superbowi, ale tydzien temu jechalismy z sasiadem na narty do Czech jego nowym VW B8 w 2.0 280KM 4x4 z DSG i musze powiedziec ze w fotel wpadalem rowniez przy wyzszych predkosciach.
Wyciszenie na tyle dobre, ze przy 200km/h moglismy swobodnie rozmawiac i w tle gralo radio, ktore rowniez bylo slychac bez problemow. W dodafku przy konfiguracji auta odpuscil wygluszenie bocznych szyb.
Zawiecho rowniez na duzy + jesli chodzi o wrazenia. Dodam ze to on prowadzil.
Spalanie akceptowalne wg mnie. Przy spokojmej przepisowej jezdzie, srednie spalanie wg kompa spadalo do 8.3l . Z calosci trasy wyszlo 10.3l .
Musze porownac ze Skoda, przemawia do mnie 4x4 ale poza liczba koni interesuje mnie rowniez komfort i wyposazenie. I wtedy pojawia sie opcja 220 KM w DSG ale juz bez 4x4.

Od poludniowych sasiadow rozwazam jeszcze Kodiaq - kusi mnie coraz mocniej chec siedzenia wysoko, w dodatku bez klekota pod maska za cene wyzszdgo spalania, wiekszego szumu powietrza i mniejszego kopyta. No i titaj bagaznik do 720l.

Passat B8 jest ohydny, szczególnie w kombi [emoji13]

Forum "alfaholicy" a 3/4 kombinuje co kupic zeby to tylko nie byla Alfa, dalej polowa z nich czy passata czy jakąs skode.

Ps. Giulia jest moim mocnym typem.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Forum "alfaholicy" a 3/4 kombinuje co kupic zeby to tylko nie byla Alfa, dalej polowa z nich czy passata czy jakąs skode.

Niektorzy musza brac pod uwage praktycznosc.
Ja mialem do tej pory dwie AR, ale w modelu rodziny 2+2, gdzie jeszcze dzieciaki sa na etapie wozkowym, trudno brac pod uwage Gulie czy nawet Stelvio.
Auta z VAGiny oferuja duzo miejsca, chociaz sa modele innych marek, ktore moga byc ladniejsze.

Etap wózkowy to max rok. Mi styka 156 z tym małym bagażnikiem.

Wydymione samsungiem.

Passat B8 jest ohydny, szczególnie w kombi [emoji13]

Jak jest ladniejsze kombi z bagaznikiem 600l+ oraz iloscia miejsca wieksza niz ma 159 na tylnej kanapie, to chetnie rozwaze o ile budzet max rowna do Passata.

A czego się spodziewałeś skoro pomiędzy 159, a Giulią nie ma żadnego samochodu marki AR segmentu D, a dodatkowo Giulia nie posiada wersji SW?
Niestety nie każdego stać, żeby kupić nową czy nawet 2 letnia Giulie/Stelvio.

Czy może dla samego faktu zamiłowania do marki mam się zmuszać do kompaktu i kupować Giuliettę?

Wysłane z mojego Moto G (5S) Plus przy użyciu Tapatalka

Giulietta jest ciasna. To fakt. Nawet jak na swój segment. A to że Giulia nie ma wersji kombi to akurat na plus. Dodaje elegancji modelowi. Na potrzeby duzej przestrzeni bagazowej powstalo Stelvio. :)

Ale macie tu rację. Kiedy pieniądze sa problemem to trzeba z czegoś zrezygnować. Z tej perspektywy szkoda trochę tej luki w czasie po modelu 159.

Mimo wszystko, wolalbym chyba pomeczyc się swoją 159 jeszcze trochę czasu i kupic kolejną AR.

Ostatnia edycja:
Jedno z moich dzieci ma prawie 2 lata i jezdzi wozkiem. Drugie dopiero sie urodzi za ok. 4 tygodnie

3 latka i 1 miesieczna :)

Na wakacje i dalsze wyjazdy mam box dachowy. Naprawde więcej mi nie potrzeba.

Wydymione samsungiem.

Giulietta jest ciasna. To fakt. Nawet jak na swój segment. A to że Giulia nie ma wersji kombi to akurat na plus. Dodaje elegancji modelowi. Na potrzeby duzej przestrzeni bagazowej powstalo Stelvio. :)

Ale macie tu rację. Kiedy pieniądze sa problemem to trzeba z czegoś zrezygnować. Z tej perspektywy szkoda trochę tej luki w czasie po modelu 159.

Mimo wszystko, wolalbym chyba pomeczyc się swoją 159 jeszcze trochę czasu i kupic kolejną AR.

Dla Ciebie na plus, dla mnie na minus. I imho żadnej elegancji modelowi nie dodaje, a dodatkowo ogranicza zainteresowanie modelem. Na chwilę obecną potrzebne mi kombi, więc wyklucza to Giulię, a mimo wielkiej sympatii do Stelvio to jednak nie mój typ.

Poza tym jestem za młody, żeby się zamykać na inne możliwości tylko z powodu sympatii do marki.
Owszem może takie V60 nie będzie się prowadzić jak Giulia, ale ma za to świetne 5-cio i 6-cio cylindrowe silniki benzynowe.

Poza tym po co się męczyć jak można spróbować czegoś innego i później wrócić do marki.

Wysłane z mojego Moto G (5S) Plus przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Pug 508.
Poza tym, da się w 159 SW ogarnąć z dwójką dzieci.
Albo C5 III Tourer.

Ale nie kałdi, czy passat na litość :(.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót