• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Co planujecie kupić po Alfie 159 ?

Ja, emocjonalnie ? Moze i sie poczulem "dotkniety" ( zly dotyk haha ) ale wkoncu Alfa to Alfa. Dla mnie nie ma problemu ze ktos mial 159 inny 166 czy 156. Sa ta jednak bardzo zblizone do siebie samochody, przynajmniej w kwestii stylistyki i czasem mechanicznej ( w zaleznosci od modelu, zeby nie bylo )

No to wybacz w takim razie, nie było moim zamiarem urażenie Cię :) ... a już w ogóle zbanowanie, czy relegowanie z forum :P

Żeby nie robić totalnego offtopicu to powiem, że do tej pory zastanawiałem się poważnie nad Hondą Accord VIII, jako następcą AR 159. Silnik benzyna, czyli 2.0, tudzież 2.4 - w zależności od tego, czy byłaby kupowana w kraju, czy sprowadzana z zagranicy. Byłby to taki wybór "z rozsądku", bo z tego co udało mi sie dowiedzieć, samochody te nie są nadmiernie skomplikowane i raczej nie sprawiają problemów.
Z drugiej strony Accorda uważam za auto brzydsze od AR 159 i ciężko mi podjąć decyzję, czy rzeczywiście chce Alfę zmieniać. Na razie w końcu nic się z nią złego nie dzieje, a nie chcę auta zmieniać tylko dlatego, że mam już ją 3 lata i "przydałoby się coś nowego". Z drugiej strony przebieg to aktualnie około 185.000 kilometrów, a sprzęgło, dwumas, wtryski, DPF itp. w ogóle nie ruszane. Oznak zużycia wprawdzie żadnych na razie nie odczuwam, ale... kto wie co będzie za 5000-10000 kilometrów ? :)

Ostatnia edycja:
O znaleźli się mądrzy np. taki mariuszoles lub misiu7911.... Tak załóżmy wątki "Co kupisz po..." dla każdego modelu. Weźcie się puknijcie w... Jak już tak chcecie tak bardzo ten temat to powinien być on w dziale 159 a nie na ogólnym. Więc się tutaj nie wymądrzajcie, że ktoś nie na temat pisze. IMO moderator powinien zmienić nazwę tematu na "Co planujesz kupić po Alfie" albo przenieść ten do odpowiedniego działu. Jakie to ma znaczenie czy ktoś ma 145/6, 164, 166, starego GTV, GTV6 itd.? To jest Alfa! Nie wiem, może macie Panowie jakieś kompleksy i chcecie "pokazać się". Co użytkownicy starszych modeli są gorsi? Więcej rozumu.

ulala.
Ciekawe czy jak idziesz do sklepu i chcesz kupic chleb a Pani daje Ci bulki to jest ok?przeciez to i to to pieczywo:)

co do tematu.... to wlasnie zastanawiam sie co zrobic... na probe wystawilem auto do sprzedania... pojawila sie spoko oferta i facet sie napalil na moja 159. Do soboty musze podjac decyzje co zrobic...Zona nie chce zebym sprzedawal a mnie korci zamiana na suzuki grand vitare... mialem juz 147, 156 i teraz 159... ale ta 159 jest wyjatkowa :P i musze przyznac ze ciezko wybrac cos po 159... nie ludze sie ze inne auto da ten sam komfort jazdy.... oraz dorowna stylistyce wnetrza czy nadwozia... ehhhh ciezka decyzja :(

Już przerobiliscie z FIFTGEAR'EM mam/nie mam 159.

Wiec mam147 I mysle nad W211/clk. Konieczne automat, cos do cruzowania :D!

co do tematu.... to wlasnie zastanawiam sie co zrobic... na probe wystawilem auto do sprzedania... pojawila sie spoko oferta i facet sie napalil na moja 159. Do soboty musze podjac decyzje co zrobic...Zona nie chce zebym sprzedawal a mnie korci zamiana na suzuki grand vitare... mialem juz 147, 156 i teraz 159... ale ta 159 jest wyjatkowa :P i musze przyznac ze ciezko wybrac cos po 159... nie ludze sie ze inne auto da ten sam komfort jazdy.... oraz dorowna stylistyce wnetrza czy nadwozia... ehhhh ciezka decyzja :(
Oszalales chyba ;) wszystko tylko nie Suzuki. Doloz kase kup x3 albo xc90. Chcesz obejrzec moje volvo? Wpadnij ja jestem w domu, bedziesz mial porownanie do Suzuki:)

Nie róbcie syfu w temacie. Skoro jest o 159 to skupmy się na 159.
Akurat mnie interesują tylko opinie osób co mają/miały 159 i zmieniają na inne. Nie koniecznie chcę w tym wątku czytać o porównaniach z 147,166, czy innych. Od tego są inne tematy, a jak nie ma to można założyć.
Był kiedyś podobny temat o GT, też w hyde parku i jakoś nikt nie robił offtopów. Wystarczy czytać tytuły ze zrozumieniem.

A ja się powtórzę ,za jakieś 2-3 lata po 159 zamierzam kupić też 159 tyle że nowszą w 2.4 i Ti ( marzy mi się taka :rolleyes: ) akurat wyjdzie wtedy Giulia ( mam nadzieję :D ) pojeżdżę 2.4 z 2-3 lata i kupię Giulie. :)

Nie róbcie syfu w temacie. Skoro jest o 159 to skupmy się na 159.
Akurat mnie interesują tylko opinie osób co mają/miały 159 i zmieniają na inne. Nie koniecznie chcę w tym wątku czytać o porównaniach z 147,166, czy innych. Od tego są inne tematy, a jak nie ma to można założyć.
Był kiedyś podobny temat o GT, też w hyde parku i jakoś nikt nie robił offtopów. Wystarczy czytać tytuły ze zrozumieniem.

Po profilu kolegi widac że też brakuje 159???
;)

Brakuje 159, a właściwie to jej następcy ;) Z tym co Alfa 159 miała do zaoferowania 3 lata temu niestety u mnie przegrała z niemiecką konkurencją. Dlatego jestem ciekaw co inni teraz wybierają po 159 i jakie wrażenia po przesiadce (czy warto, itp). Niedługo znowu zmieniam auto a Giulii ani widu ani słychu, więc znowu zostaje konkurencja..

Brakuje 159, a właściwie to jej następcy ;) Z tym co Alfa 159 miała do zaoferowania 3 lata temu niestety u mnie przegrała z niemiecką konkurencją. Dlatego jestem ciekaw co inni teraz wybierają po 159 i jakie wrażenia po przesiadce (czy warto, itp). Niedługo znowu zmieniam auto a Giulii ani widu ani słychu, więc znowu zostaje konkurencja..

jak wsiadziesz do wersji z wyposażeniem jak u mnie ( albo i lepszym) to ciezko bedzie Ci wsiasc do czegos innego ;) u mnie wnetrze i karoseria w bardzo dobrym stanie mimo rocznika 2006. Mechanicznie tez jest bd - wymienilem sporo czesci ale i tak patrzac na oryginalne ktore siedzialy w aucie tak dlugo to musze powiedziec ze dlugo wytrzymaly.
Ja chyba nie sprzedam.... to moje trzecie podejscie... dosyc szybko nudze sie autami ale 159 to jednak inna bajka... za kazdym razem budzi sie u mnie usmiech kiedy ja widze i do niej wsiadam. Ostatnio moja Zona mowila sama ze jezeli wybieralbym auto z tej samej klasy to wszystkie sa przecietniakami w porownaniu z 159. Jako pasażer uważa że auto jest bardzo komfortowe i przykuwa uwagę innych

159 bardzo mi się podobało i nadal podoba! (i wewnątrz i na zewnątrz) Miałem na oku czerwoną kombi w wersji TI. Jednak z AWD, automatem i 2.4JTDm auto nie powalało ani osiągami, ani prowadzeniem (bardzo było czuć masę), ani komfortem... Dodatkowo technologicznie (lubię gadżety) dość ubogo w porównaniu z Audi, czy BMW.
Dlatego czekam z niecierpliwością na Giulię, a przy okazji chcę się dowiedzieć od właścicieli 159 na co się przesiadają (o ile w ogóle) i w jakim stopniu nowe auto jest lepsze/gorsze od Alfy.

Ostatnia edycja:
Jeśli bym miał zmienić swoją 159 to pewnie na inną 159, młodszą, lepiej wyposażoną i mocniejszą. Ewentualnie Mazda 6 lub Accord.

Moja ma u mnie dożywocie, czyli pewnie jeszcze kilka ładnych lat. Jeśli w międzyczasie nie pojawi się nic ciekawego ze stajni Alfy, to pewnie będzie przesiadka na coś nietypowego z bieżącej produkcji...
Mazda 6 niestety nie poraża wnętrzem. Szkoda, bo skutecznie opierają się trendom downsizingu.
Lexus? Infinity? Czemu nie, wyróżniają się w tłumie aut Made in Germany, są modele, które byłbym skłonny rozważyć.
Citroen DS5 – jeszcze nie miałem okazji się przejechać, a wnętrze wygląda wystarczająco interesująco, żeby nie skreślać go całkowicie.

Ja generalnie nie widzę siebie w innym aucie i chyba z mojej przesiadł bym się na młodszą TI. a obecną odstawie do garażu dla potomnych i będę się nią bawił... jakieś ulepszenie zacisków, silniczka, poprawę i modyfikacja filta, intercoolera, może jakies rozpórki, modyfikacja świateł, gleba koła 19" itd...
Codziennie gdy wsiadam czuję że żyje kiedy sadzam dupsko na czerwonej skórze i włącza się radyjko i BOSE mówi do mnie Głośniej! chcę Głośniej!

Podoba mi się mazda 6 nowa ale na razie trzeba przeczekać "chorobę wieku dziecięcego".
Zobaczę, może insignia ale tylko na wypasie w środku bo w zwykłej wszystko trzeszczy piszczy stęka (sam trzeszczący plastik).

Kto wie co to będzie... plan jest że 159 na 4 lata.

Mazda 6 ma ciekawa stylistyke. Minusem moze byc plastikowe wnetrze i kiepska droga hamowania z 140 km/h. Jednak jest to ladny samochod.

Amortyzatory
Powrót