Co dziś zrobiłem dla swojej Belli ?

Dziś przez 2 godziny pucowałem komore silnika. Nie myłem już płynem, a szmatką i pastą lekkościerną :) Jest teraz elegancko, jakby samochodzik wyjechał z fabryki :D

ja o mojej dzisiaj dużo myślałem bo bidulka stoi już tydzień w warsztacie bo nie ma na jakich kółkach wyjechać po zmianie bębnów na tarcze ( 13" są za małe) :(

Moja bella dostałą nową chłodnicę, nowy rezystor wentylatora, nowe filtry, naprawiłem obudowę filtra powietrza bo była popękana, wyczyściłem EGR, przepustnicę i zamek pokrywy silnika. Jutro czeka mnie wymiana rozrządu z pompą wody i oleju. W dalszej kolejności wymiana tarcz i klocków hamulcowych w przodzie:D

Wczoraj i dziś prałem fotele. Wymontowałem kanapę tylną oraz 2 przednie fotele. Ściągnąłem oryginalne pokrowce i wyprałem je w pralce. Teraz wyglądają jak nówki z fabryki, wszelkie brudy i nieprzyjemne zapachy znikły :D

Zapodałem nowy przepływomierz, oczywiście BOSCH
Pozdrawiam.
- Rafał

Ja w moich dwóch Ślicznotakch zamontowałem owiewki z przodu...i świetnie zdają egzamin:)
Teraz mnie czeka lakiernik i blacharz dla 145, tapicer i podklejenie nieszczęśnej podufitki i będzie miodziooo...

W 156 czyszczenie całej tapicerki+ dywaniki Karcherem w ten albo w nastepny weekend...

Pzdr

Wymieniłem rozrząd z pompą wody, czujnik temperatury cieczy, filtr oleju i zalałem nową Selenią. Jutro tarcze i klocki z przodu. Kiedyś lakiernik i będzie wszystko pięknie ładnie.

Ja? ostatnio ciągle coś robie w Alfie:/ teraz zmieniałem połosie wraz z nowymi przegubami ale juz niedługo kres dłubania bo nawet na spota nie mogę wpaśc bo zawsze coś wypadnie:/ jak nie brak wolnego to teraz znów wydech do wymiany.

Wymieniłam wszystkie płyny niezbędne do życia :) Jutro czeka ją woskowanie..

Pozdrawiam

---------- Post dodany o godzinie 17:59 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:56 ----------

jak nie brak wolnego to teraz znów wydech do wymiany.

Zapomniałam o wydechu ;)

Moja bella dzisiaj została profesjonalnie umyta na myjni ręcznej, a następnie przez blisko godzinę ją woskowałem. Już nie mogę się doczekać jak zaprezentuje się jutro na słoneczku. A jutro zostaną umyte szyby od środka i dostanie nowy, piekny znaczek na przednią atrapę.

A ja odebrałem auto od Mechanika wymieniłem Wariator, oraz pompę wspomagania, I od razu podjechałem na myjnie.

Moja bella dostała dziś ode mnie nowe tarcze i klocki hamulcowe na przednią oś:D Teraz hamulce to brzytwa:P

Moja bella dostała dziś ode mnie nowe tarcze i klocki hamulcowe na przednią oś:D Teraz hamulce to brzytwa:P
tak od razu brzytwa?
Ja zmieniałem tarcze i klocki jakieś 2 tygodnie temu i tuż po wymianie hamulec jest raczej kiepski, ale wraz z każdym przejechanym kilometrem znacznie się poprawia, bo wszystko ładnie się dopasowuje.
A z ostatnich rzeczy, to wczoraj ponownie nabiłem klimę (poprzedni mechanik delikatnie mówiąc zmaścił sprawę) i wymieniłem śrubki mocujące rejestrację z przdoku na nierdzewne :)
Pozdrawiam.
- Rafał

Wymieniony czujnik temperatury cieczy, nareszcie wskazuje normalną temperaturę :), ach i tydzień temu smarowanie rozrusznika u Pabla.

A ja w mojej pięknej wymieniłem łącznik elastyczny na układzie wydechowym bo już delikatnej chrypki dostawała a teraz jak by była śpiewaczką:D:D

Wymieniłem zawór nagrzewnicy, zdemontowałem całe wnętrze, bo wymieniam wszystkie wygłuszenia podłogi.

tak od razu brzytwa?
Ja zmieniałem tarcze i klocki jakieś 2 tygodnie temu i tuż po wymianie hamulec jest raczej kiepski, ale wraz z każdym przejechanym kilometrem znacznie się poprawia, bo wszystko ładnie się dopasowuje.
Pozdrawiam.
- Rafał
No fakt, masz rację. Chciałem po prostu podkreślić, że nowe:D Podsumowując, już prawie doprowadziłem moją bellę do stanu używalności. Jestem z niej baaardzo zadowolony. To mój pierwszy samochód i od razu się w niej zakochałem:) Pozdrawiam wszystkich.

Wymieniłem amortyzatory z tyłu na KYB Excel-G, godzinka z kawałkiem i od razu jest lepiej :-)

Może nie dziś a w całym zeszłym tygodniu:
filtr powietrza ,oleju
olej Mobil 1 10w/40
uszczelka pod głowicą , uszczelka pod pokrywą zaworów
uszczelka wydechu, uszczelka kolektora ssącego
zawory 8 nowych sztuk (część jeszcze się nadawała)
uszczelniacze zaworowe 16szt.
szlif głowicy + gniazda
oba wałki rozrządu (używane ale w dużo lepszym stanie)
pierścienie 4 komplety
rozrząd + pompa wody + wariator
świece 8szt.
płyn do chłodnicy

Zaszalałem wiem ...ale już był cholerny czas żeby to wszystko zrobić :)

Amortyzatory
Powrót