Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Witam,
Dopiero miesiąc posiadam Alfę 159 SW, 1,9 JTDm 16V, rocznik 2008, niecałe 150000 km przebiegu. Od zakupu lewarek w skrzyni chodzi dość ciężko i precyzyjnie- taki urok chyba.
Nie w tym jednak rzecz. Po oswojeniu się z autem, gdy zachciało mi się pojeździć bardziej dynamicznie, pojawił się problem z wrzucaniem biegów przy szybkiej jeździe i redukcji. Szybkie ruszenie, jedynka i dwójka ok, trójka zawsze, ale to zawsze zgrzyta przy wrzuceniu, tak, jakby tryby w skrzyni "nie wyhamowały" przed wbiciem biegu. Słychać zgrzytanie przy wrzucaniu biegu, a mi aż serce pękaGdy przed wrzuceniem trójki poczekam 1- 1,5 sekundy, bieg wchodzi gładko (o ile można tak powiedzieć o tej skrzyni w ogóle, w każdym razie nic nie zgrzyta). Zrzucając bieg z 5 na 3 również pojawia się ten problem.
Problem z wrzucaniem występuje też przy czwartym biegu, gdyż nie zawsze lewarek dojdzie do końca, czasem wrzucę bieg, myśląc że lewarek jest już na miejscu, a on gwałtownie wyskakuje i znów słychać nieprzyjemnie zgrzytanie. Tak, jakby coś podchodziło pod lewarek, jakby się nie zazębiał do końca.
W piątek mechanik wymienił mi pompkę wysprzęglika, kupiłem nową w serwisie zgodnie z numerem VIN, więc nie ma siły, żeby to była wina właśnie tej pompki. Mechanik stwierdził, że problemem może być kończące się sprzęgło, bo, jak powiedział, "jeśli okładzina jest cienka, to docisk musi zostać bardziej wypchnięty aby wysprzęglić"- prawda to w ogóle??
Jestem dwa tygodnie po naprawie skrzyni, zepsuty okazał się synchronizator trzeciego biegu, do tego zębatka była również zużyta (konsekwencja jazdy z zepsutym synchronizatorem).
Okazało się, że skrzynia była jakieś półtora miesiąca temu rozbierana (nowe wszystkie łożyska, świeży silikon), co zauważył warsztat, w którym naprawiałem samochód.
Prawdopodobnie komis, od którego kupowałem auto, podleczył skrzynię na tyle, żeby na pierwszy rzut oka nie budziła zastrzeżeń, jednak po miesiącu od zakupu 1600 zł musiałem za naprawę wydać. A wystarczyło, żeby zrobili od razu porządnie.
Jutro wymieniam dwumas, sprzęgło i wysprzęglik (bo podobno koło dwumasowe też już dogorywa i widać było nawet ślady przytarć na obudowie skrzyni biegów). Słychać turkotanie przy gaszeniu samochodu bez wciśniętego pedału sprzęgła- stąd chyba te rysy.
Tak czy inaczej wkład początkowy w auto z przebiegiem 145000 km, rocznik 2008 z Belgii wyniósł mnie, razem z jutrzejszą robocizną i częściami, które już kupiłem, 5000 zł. Wiem już przynajmniej dlaczego to auto przytargali do Polski.
Perspektywa chiptuningu, DPF & EGR out'a u Cinka odeszła w dalszą przyszłość :-(
LukeKWCL z tego co rzuciłem okiem miał problem z 3 i 4 i musiał robić skrzynie. Ty masz problem z 1, również 3 ma zgrzyty. Czy się pomylę że ze wstecznym masz taki sam problem jak z 1? Czy jak auto lekko się toczy (minimalnie), to czy 1/R wkłada się wielokrotnie łatwiej? U mnie były dokładnie takie problemy (1/R czasem nie dało się wrzucić, 3 zgrzytała często, 4 też czasem), w końcu zmieniłem sprzęgło (okazało się przypalone), wysprzęglik (łożysko było głośne), dwumas (przypalony i prawie nie odbijał) a przy okazji olej w skrzyni. Od tego czasu (1.5roku, 35kkm) skrzynia chodzi normalnie, ani jednego zgrzytu, 1/R wchodzą zawsze poprawnie (nie idealnie bo to taka skrzynia, ale bez wysiłku).LukeKWCL tez mam problem ze skrzynia chyba podobny do twojego , żeby wrzucić 1 bieg trzeba uzyc sporej sily ale naprawde duzej czasem mam odczucie np na światłach ze nie uda mi się tego zrobić , a żeby było mało przy 3 biegu słychać dentystę ( zgrzytanie przy wbijaniu ) na dodatek tez mam auto od kilku dni
LukeKWCL z tego co rzuciłem okiem miał problem z 3 i 4 i musiał robić skrzynie. Ty masz problem z 1, również 3 ma zgrzyty. Czy się pomylę że ze wstecznym masz taki sam problem jak z 1? Czy jak auto lekko się toczy (minimalnie), to czy 1/R wkłada się wielokrotnie łatwiej? U mnie były dokładnie takie problemy (1/R czasem nie dało się wrzucić, 3 zgrzytała często, 4 też czasem), w końcu zmieniłem sprzęgło (okazało się przypalone), wysprzęglik (łożysko było głośne), dwumas (przypalony i prawie nie odbijał) a przy okazji olej w skrzyni. Od tego czasu (1.5roku, 35kkm) skrzynia chodzi normalnie, ani jednego zgrzytu, 1/R wchodzą zawsze poprawnie (nie idealnie bo to taka skrzynia, ale bez wysiłku).
wezmę to pod uwagę wsteczny jest ok ale reszta tak jak opisujesz przy 1 biegu czuje się jak na siłowni no i te zgrzyty przy 3 i na pewno opisze swoja przyczynę tego problemu mam tylko nadzieje ze koszty nie będą wysokie![]()