Chciałbym opisać pewną sytuację, którą sam stworzyłem przez przypadek, a może się komuś przyda co by kogoś nie oszukano.
Kupiłem felgi przez OLX i sposób płatności za pobraniem, termin dostawy ciężko było ustalić,bo sprzedający bardzo zajęty.
Więc zaproponowałem że wyślą swojego kuriera korzystając z platformy Sendi.
Poprosiłem sprzedającego o adres skąd będą felgi zabierane i numer konta aby firma kurierska mogła mu wpłacić kasę którą miałem zapłacić.
Sprzedający uradowany że problem dostawy sam załatwiłem. Wysłałem listy przewozowe, protokół odbioru itd.
I tu ciekawostka, kasa którą ja zapłaciłem, miała wpłynąć na moje konto a nie na konto sprzedającego, bo ja zleciłem, a kasę dostaje admin. zlecenia.
Czyli zapłaciłem za felgi, odebrałem a za tydzień kasa z powrotem na moje konto, niezłą transakcja co ?
Być może Wszyscy to wiecie, tylko mnie dopiero olśniło, ale przestrzegam jeśli ktoś zaproponuje taki rodzaj transakcji, to kasy nigdy nie zobaczycie.
W gwoli ścisłości w porę to zobaczyłem i zapłaciłem normalnie na konto, musiałem zaufać, ale sprzedający już wysłał towar, jutro będą.