[Giulia] Ciągłe przerywanie android auto

Esdoka

Nowy
Auto
Giulia 2.0 280 km 2021r.
Cześć,

Mam problem z android auto u siebie w Giulii z 2021r., otóż podczas połączenia kablowego z moim telefonem Huawei P30 Pro, bardzo często połączenie zostaje zerwane z komunikatem "Telefon nie obsługuje android auto", czasami połączenie w ogóle się nie udaje, a czasami śmiga bez problemu przez dwie godziny. Ostatnio problem jest coraz częstszy. Kabelek usb-c 5A.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Cześć,

Mam problem z android auto u siebie w Giulii z 2021r., otóż podczas połączenia kablowego z moim telefonem Huawei P30 Pro, bardzo często połączenie zostaje zerwane z komunikatem "Telefon nie obsługuje android auto", czasami połączenie w ogóle się nie udaje, a czasami śmiga bez problemu przez dwie godziny. Ostatnio problem jest coraz częstszy. Kabelek usb-c 5A.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Zmien kabelek zmien telefon do testu i bedziesz wiedzial.

Na dzień dobry spróbować trzeba inny kabelek, najlepiej ori telefonu. żadne tańsze aftermarkety, markowy do danych. W kazdym aucie te problemy są, to samo z resztą z carplay/iphone - internet pełen tego.
Nie zaszkodzi też czymś w stylu wykałaczka wydłubać kućki/brudy ze złącza USB C telefonu - czasem tyle sie tego potrafi tam zgromadzić, że wtyk nie dochodzi do końca.

Jeśli jest aktualizacja do telefonu to wgraj. Jeśli nie aktualizowałeś radia, wgraj - zapewne dla Ciebie wersja MV131 ale najpierw MV127 trzeba wgrać bo max co masz to pewnie MV119 stockowo. Więcej info masz temat na alfaowner post 1 w wątku Infotainment updates

PS. Widzę że mój post wskoczył jako #3, ale #2 nie widzę - standardowy problem forum od jakiegoś czasu że nie wyświetla postu #2 często. wielu raportowało/różne przeglądarki, admini nie potrafią odtworzyć problemu - mogłem sie więc powtórzyć z poprzednim postem którego nie widzę.

Miałem problem z AA w innych autach (Samsung S8). Zmieniłem tel. na IPhone 12Pro, i prawie 4 lata zero problemów

Widzę że mój post wskoczył jako #3, ale #2 nie widzę - standardowy problem forum od jakiegoś czasu że nie wyświetla postu #2 często. wielu raportowało/różne przeglądarki, admini nie potrafią odtworzyć problemu - mogłem sie więc powtórzyć z poprzednim postem którego nie widzę.

Nie, że "nie wyświetla #2 często" tylko wielu różnych, być może tych pisanych czasem na komórkach? Nie do końca rozumiem logiki ale czasem na fonie nie widzę też swoich postów pisanych na kompie, a czasem odwrotnie...
Włącz skórkę mobilną i zobaczysz wszystkie. Przynajmniej u mnie tak jest.
Nie zmienia faktu że wcześniej tak rzeczywiście nie było.

Ostatnia edycja:
lubię na kompie skórkę carbon bo ma czarne tło i nie bije po oczach. na komórce teraz patrzę i widzę post #2. nie wiem jaka jest logika tego błędu.

Ja na swojej nie widzę #2 (sprint zagato). Ale jak włączę mobilną to jest widoczna.
Też standardowo używam czarnego tła :⁠-⁠).

Nie, że "nie wyświetla #2 często" tylko wielu różnych, być może tych pisanych czasem na komórkach? Nie do końca rozumiem logiki ale czasem na fonie nie widzę też swoich postów pisanych na kompie, a czasem odwrotnie...
Włącz skórkę mobilną i zobaczysz wszystkie. Przynajmniej u mnie tak jest.
Nie zmienia faktu że wcześniej tak rzeczywiście nie było.

Sorki za offtop, ale u mnie problemem był filtr uBlocka, konkretnie ten:
Kod:
forum.alfaholicy.org##.postcontainer.postbitim.postbitlegacy:nth-of-type(2)

pochodzący z listy: Oficjalne Polskie Filtry do uBlocka Origin: https://github.com/MajkiIT/polish-ads-filter/blob/master/polish-adblock-filters/adblock.txt
Filtr jest ewidentnie tępy i zakłada, że drugi post to zawsze będzie reklama.

Może u was jest to samo lub coś podobnego. Jeśli tak to można zgłosić błąd do właściciela listy.

Ostatnia edycja:
Więc być może każdy drugi na każdej stronie. Bo napewno u mnie nie tylko drugiego się to dotyczyło. I jak napisałem, po zmianie skórki te posty są widoczne.

Więc być może każdy drugi na każdej stronie. Bo napewno u mnie nie tylko drugiego się to dotyczyło. I jak napisałem, po zmianie skórki te posty są widoczne.
Zgadza się, i z tym filtrem u mnie tak jest, brakuje zawsze drugiego posta na każdej stronie.
Skórki może zmieniają klasy CSS przez co selektor ich nie łapie, a może łapie inne, nie znam się na vBulletinie i jak się buduje skórki. A może są jakieś inne filtry.
Łatwo sprawdzić - wyłączyć blokera dla forum.
alfaholicy.jpg

EDIT: Mobilna skórka ma inne nazwy klas i nie łapie się w tę regułę.

Ostatnia edycja:
Też mam Giulie 2021 i też mam nieśmiertelny Huawei P30 Pro. I również zrywa mi połączenie podczas nawigowania, pół roku temu tego nie miał (po zakupie auta) zacząłem używać Waze i zaczął się problem, wyłączą prowadzenie i włącza się sama muzyka z pendrive. Spróbowałem inny kabel i to samo, spróbowałem na mapach Google i to samo, wyjąłem pendrive z gniazda i to samo.
Ale fakt że nie próbowałem na oryginalnym kablu dołączonym do telefonu.
Spróbuję.
Teraz platanie jak zaktualizować radio w tym aucie, muszę jechać do ASO?.
Nawigację miałem z 2018 roku, bo ASO nic nie zaktualizowało poprzedniemu właścicielowi, zresztą to śmieszne że Alfa wypuszcza z fabryki nowe auto w 2021 roku z mapami z 2018.

Mapy to chyba od zawsze samemu się aktualizowało?
Co do AA sprawdź czy Ci sie telefon nie grzeje, u mnie zrywa kiedy jest za gorący, niby bezprzewodowo, ale po kablu ładowany i z mapami może dziać sie podobnie.

To na bank nie temperatura telefonu, bo wywala po kilku minutach od podłączenia, nawet 2 min, i co raz częściej niż kiedyś.
Dziś oryginalny kabel i przez 30 min zero problemów, więc to wina kabla. Czytałem na innym forum że kable działaj z AA przez jakiś czas i każdy z czasem zrywa połączenie i trzeba kupować kolejny.
Co do radia i nawigacji z 2018 roku w aucie z 2021 to chyba żart? Nie chodzi że mu nie wgrali z 2023, a powinni bo auto jest na gwarancji abonament za nawigację opłacony więc.....
Tylko z tym z 2018 w aucie z 2021 to tak jakbys kupi polifta z tunelem konsoli przedliftowym, to nie jest normalne.

kable się zużywają styki? może też brud się napycha (gniazdo tel i wtyk kabla usbc) przez co coraz gorzej dociska, coraz bardziej się rusza, tym szybciej zużywa? polecam dongle WiFi.
Co do map wgranych - tak, dużo aut dostało radia pewnie fabrycznie tak programowane z mapą 2018, zatem nikt nigdy nie updatował. subskrybcja jest można wgrywać samemu, ale tak, IMHO przynajmniej wydać z salonu powinni z aktualną - tyle przyzwoitości. w nowszych modelach (np Tonale) nie ma tego problemu - mapy się same aktualizują i regiony w które wjeżdżasz akurat - spotkałem się z komunikatem jak jechałem za granicę Tonalką.

A czy tylko mapy aktualizować?
Czy samo radio też trzeba/można aktualizować, wnosi coś taka aktualizacja?

Też mam Giulie 2021 i też mam nieśmiertelny Huawei P30 Pro. I również zrywa mi połączenie podczas nawigowania, pół roku temu tego nie miał (po zakupie auta) zacząłem używać Waze i zaczął się problem, wyłączą prowadzenie i włącza się sama muzyka z pendrive. Spróbowałem inny kabel i to samo, spróbowałem na mapach Google i to samo, wyjąłem pendrive z gniazda i to samo.
Ale fakt że nie próbowałem na oryginalnym kablu dołączonym do telefonu.
Spróbuję.
Teraz platanie jak zaktualizować radio w tym aucie, muszę jechać do ASO?.
Nawigację miałem z 2018 roku, bo ASO nic nie zaktualizowało poprzedniemu właścicielowi, zresztą to śmieszne że Alfa wypuszcza z fabryki nowe auto w 2021 roku z mapami z 2018.
Ja z iOS od 5 lat nie mam problemu również w innych autach, które posiadam. Na AA była walka z systemami w Skodach (nowe z PL) i zawsze coś było nie tak czyli zrywanie połączeń

A czy tylko mapy aktualizować?
Czy samo radio też trzeba/można aktualizować, wnosi coś taka aktualizacja?

radio też można, jest wersja MV131 z ok 2022r (MV132 wycofali szybko, niektórzy twierdza że problematyczna), wątek na alfaowner w dziale Giulia, Infotainment updates post #1 są dokumenty ori i wiemy tyle co tam napisali

- - - Updated - - -

Ja z iOS od 5 lat nie mam problemu również w innych autach, które posiadam. Na AA była walka z systemami w Skodach (nowe z PL) i zawsze coś było nie tak czyli zrywanie połączeń

bywały wersje iOS w których coś nie działało, jest nawet o tym service news żeby użytkownik zaktualizował do nowszego. iOS po kablu (ori) czasem mi się rozłączył/zrestartował radio, bardzo sporadycznie ale jednak, na donglu WiFI śmiga bez takich.

Zauważyłem że iOS co chwila ma jakieś drobne błędy w zwyklym działaniu, potem aktu i poprawią. to już nie to samo co kiedyś gdy działał 100% czasu tip-top i wsztko co było - dziś dają więcej ale i bugi w oficjalnych releasach bywają. np czasem nie da się odebrać telefonu albo czegoś zrobić, nawet restart był potrzebny.

Ale ASO mi to z aktualizuje na gwarancji?
Musiałbym im pewnie pocisnąć jakiś kit że coś się dzieje, bo tak od dla mojej fanaberii tego nie zrobią?

I gdzie sprawdzę jaka mama wersie, w ustawieniach radia?
Teraz tego nie sprawdzę bo auto mam w konserwacji podwozia - kilka dni

Ostatnia edycja:
ktory masz firmware? sprawdź listę problemów oficjalnych, dla nich to podstawa. natomiast mam wątpliwości czy to zrobią to w ramach 5-o letniej gwarancji , raczej tylko ta podstawowa 2u letnia - po niej raczej już tylko typower usterki i kampanie

Amortyzatory
Powrót