[Giulietta] Chiptuning.

Dzięki za odpowiedź. Widzę że tu od razu jest mowa o podniesieniu mocy o 100%. Tymczasem mnie zadowoli maks 170 km z tych moich 120.

Dzięki za odpowiedź. Widzę że tu od razu jest mowa o podniesieniu mocy o 100%. Tymczasem mnie zadowoli maks 170 km z tych moich 120.
Skoro interesuje cię tylko taka moc to włóż graty takie jakie ma MA plus program.
Turbina 1446
Ewentualnie wtryskiwacze
Plus przeróbka własnego lub kupno kata z MA
IC z MA lub z QV pasują bez większych kombinacji.
I masz te swoje 170 KM

No właśnie o takie info mi chodziło:)

Ja teraz na IHI VL38 + cooler QV, strojone na RON95 mam 163KM.
Cinek powiedział, że na 98 lepszy wynik by był, bo cofało zapłon przy 95.

Czyli zmieniłeś tylko turbo plus cooler i do tego program. Czy to wchodzi P&P? Ile kosztowały te zmiany z programem? O cos takiego by mi chodziło? Ile już na tym zestawie przejechałeś i jak spalanie?

Szkoda kasy na zestaw z ihi.
Różnica w kosztach zbyt mała.
A uzysk nie wiele więcej niż sam program na twoich gratach

Ostatnia edycja:
[MENTION=815]ap2[/MENTION] zapominasz jeszcze o Downpipe, intercoolerze i dolocie. No wypadaloby jeszcze wydech wymienic (srodek+koniec)

Na set-up do 200KM z tych rzeczy nikt nic nie robi (przynajmniej nie trzeba). Z info z racinforum to ten silnik ma 'słabo' napisane mapy w standardzie.
Powyżej to się zgodzę.

Czyli zmieniłeś tylko turbo plus cooler i do tego program. Czy to wchodzi P&P? Ile kosztowały te zmiany z programem? O cos takiego by mi chodziło? Ile już na tym zestawie przejechałeś i jak spalanie?

Jest P&P, przy swojej robocie, na wszystkich częściach nowych poza IC i rurami do niego zmieściłem się w 3000.
Zrobiłem 1000km na razie więc za wiele nie mogę powiedzieć o spalaniu, nie wydaje się większe.
Za to dynamika duuużo lepsza. Do 2500 obrotów większych różnic nie ma, a później jest naprawdę dobrze.
[MENTION=6]Piotriix[/MENTION] - tu się nie zgodzę do końca. Kwestia co komu pasuje, ja np. jestem zwolennikiem 'oryginału' więc niejako zmuszony byłbym zamiast downpipe szukać trudno dostępnego katalizatora z MA za >1000zł, a nie widzi mi się usuwanie katalizatora, plus któreś węże nie do końca pasują (zasilanie oleju?), turbina też kilkaset złotych droższa.
Ja za 3000zł mam ~40KM więcej, za około 4500-5000zł bym miał ~70KM - tu nie wiem od czego zależy, że są mody na 190KM i na 210KM.
Każdy musi przemyśleć to sam.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi i uwagi. Może ktoś napisze co do tego modzenia na 190 i 210 KM?

J/w napisałem.
Kata można przerobić swojego/ wspawanie innej flanszy/
Węże można przedłużyć własne albo kupić używki.
A turbo używane czy ihi czy garet to podobna kasa.
Czyli góra 500 zł więcej

Ostatnia edycja:
Ja teraz na IHI VL38 + cooler QV, strojone na RON95 mam 163KM.
Cinek powiedział, że na 98 lepszy wynik by był, bo cofało zapłon przy 95.

Dzięki za info. Właśnie się wybieram do Cinsoftu na program po zmianach w swojej 1.4 TB.
Turbo VL38 + intercooler FMIC

Temat o chiptuningu, a jak widać i grube projekty są też realizowane.
Mnie interesuje co mogę uzyskać w Julce z motorem 1.4 TB 120KM? W zasadzie skupiam się tylko na chipie, bez zmian turbiny itp. Ewentualnie wymiana IC na większy, ale to dopiero jeśli by mnie uzyskana moc nie zadowalała.
Zatem proszę o jakieś realne przykłady tego co można bezpiecznie dla silnika zrobić z 1.4 120KM.
Pozdrawiam.
- Rafał

Rafał to zależy jakie będziesz miał tam ihi 36-39
140-160KM
A i pamiętaj wczesne roczniki często miały bonus w KM

Ostatnia edycja:
[MENTION=6]Piotriix[/MENTION] - IHI a nie ichi ;)
[MENTION=248]alces1[/MENTION] - tu Piotriix ma rację, przed liftem potrafiły mieć około 140KM, i przy małym IHI chip w zasadzie nic nie da, bo właśnie limit to 140-145KM.
Może przed strojeniem umów się na sprawdzenie jaką moc masz teraz.

Dzięki za odp. ale co to jest "IHI"? Pierwszy raz spotykam się z tym skrótem...
W sumie 150KM by mi wystarczyło, tym bardziej, że to będzie samochód dla żony.
Pozdrawiam.
- Rafał

Takie pytanie mam 210t km nalatane, auto po chipie tak ze 110t km przejezdzilo i nic nie bylo zagladane do turbo. Czy w taki przypadku wypadało by przeserwisować turbo. Mechanik stwierdził że jak sie wyspie to może narobić. Co robić zrzucać turbo i regenracja? Czy może kupić i zamontować Garreta 1446? Czy mógłby on być w zamian za IHI bez wiekszych modyfikacji na tym programie co teraz jest IHI?

Trochę to brzmi jakbyś chciał wymienić część profilaktycznie, mimo że nie ma z nią żadnych problemów ;d

Amortyzatory
Powrót