[159] Chip tuning CONMIR

bieda pije sowieckoje
:D:D

wiedzmaak - daj im spokoj :p

Ale przecież nie ma potrzeby wykręcania maksimum z silnika. Wystarczy, jak tuner zmieni trochę charakterystykę silnika - doda trochę Nm i wrażenia z jazdy będą dużo lepsze.
Kolejny raz napiszę, że nie ma co się chipa obawiać. Ważne, żeby potem nie strugać mistrza ekodrivingu, tylko jeździć mądrze i dbać o układ przeniesienia napędu.
Conmir również polecam.

Mi by wszystko wystarczyło jak w serii ale te cholerne opóźnienie to coś z czym nie umiem się oswoić... chce aby reakcja na gaz była momentalna. Moc i niutony mogą zostać.

Pogadaj z Mirkiem. Zapewne da się coś z tym zrobić :)

Nikt nie ma wykresu z hamowni po chipie w Conmir?

Ja mam, ale nie ma się czym chwalić, bo mi wtedy zmienna geo tańczyła oraz pomiar na hamowni V-tech :cool:

a co takiego robi hamowania V-Tech? Pytam z ciekawości, bo nie wiem.

Zawyża moment obrotowy silnika - i to nie tylko moja opinia.

Zawyża moment obrotowy silnika - i to nie tylko moja opinia.
Potwierdzam. Mi wyszlo tyle Nm ze Q7 6.0 tdi zawstydziłem.
Oczywiscie auto mierzone przed oddaniem w rece @sdero.
Po modyfikacji jeszcze nie mialem czasu podjechac.

Ja mam, ale nie ma się czym chwalić, bo mi wtedy zmienna geo tańczyła oraz pomiar na hamowni V-tech :cool:

Mam takie pytanie czy ta metoda obliczeniowa wartości koni mechanicznych i momentu obrotowego pokrywa się z wynikami na hamowni?

Moja poprzednia alfa wyszla z pod rak Mirka, wszystko bylo i jest OK. Ja bylem zadowolony i nowy wlasciciel tez jest. Co do wyliczen, zawsze bedzie mala roznica kilku KM i Nm pod waruknkiem ze jest z silnikiem wszystko ok.

Mam takie pytanie czy ta metoda obliczeniowa wartości koni mechanicznych i momentu obrotowego pokrywa się z wynikami na hamowni?
Nie mam porównania, ponieważ nie widziałem obliczeń. Nie obchodziło mnie to. Najważniejsze, jak zachowywało się auto. A zachowuje się świetnie już 2.5 roku (~50 tys. km) - wiem, bo czasem piszę z obecnym właścicielem.
hamo.PNGhamo2.PNG
Auto bez klap, z wyłączonym EGR. DPF obecny. Wystarczy spojrzeć na max moment obrotowy :)

Czemu zdjęć wstawionych przez magil nie mogę powiększyć?

Amortyzatory
Powrót