Chip tuning 159 2.4 200Km jak przygotować Alfe

Stefan9952

Nowy
Auto
ALFA 159 2.4
Witam wszystkich planuje podnieść moc w swojej 159 i mam parę pytań związanych z tym ,
jak przygotować alfę do takiej operacji dodam że rozrząd zrobiłem jakieś 15tyś temu aktualnie jestem po wymianie wszystkich filtrów i oleju ( Motul 5w30).

Ile jest się wstanie wyciągnąć kucy z tego silnika ;) ? bo interesuje mnie około 260Km ;) i 500-550 Nm:cool:
Mogą być jakieś konsekwencje związane z podniesieniem mocy aż o tyle i czy muszę zrobić jakieś modyfikacje czy sam program wystarczy ?
Polecicie kogoś dobrego i z doświadczeniem w Alfach z Krakowa

Pozdrawiam i z góry dzięki ;)

Ostatnia edycja:
Tyle koni to zapomnij z seryjnej sprężarki. Pytanie czy auto sprawne, bo takich które serię trzymają jest jak na lekarstwo, a takich co da się modzić wysoko jeszcze mniej.

Pamiętaj, że do 2.4 w 159 zawsze był zalecany olej o lepkości 5W-40, nie 5W-30 jak to ma miejsce np. w 1.9.

W wersji 200KM na seryjnym turbo KKK zrobisz bezpiecznie okolice 230KM. Przy czym olej od razu do zmiany gdybyś czipował bo bez czipa zimę możesz na takim przejeździć. Nawet seryjnie nie był zalecany 5W30, a co dopiero do zczipowanego auta. Pierwsze co zrób to zweryfikuj ile mocy ma seria i czy wszystko jest sprawne. Wypadało by zaślepić EGR, sprawdzić stan DPF oraz wyczyścić kolektor i w razie czego pozbyć się klapek.

weloo a Ty już na emeryturze? ;)

Ostatnia edycja:
Zmień turbo na gtb2260vk, będzie ją w miarę łatwo zaadoptować. Po takim zabiegu możesz liczyć na 280KM i okolice 600NM.

Dzięki właśnie się z nim skontaktowałem i już wszystko wiem sprowadził mnie delikatnie na ziemię ;)

- - - Updated - - -

Zmień turbo na gtb2260vk, będzie ją w miarę łatwo zaadoptować. Po takim zabiegu możesz liczyć na 280KM i okolice 600NM.

Na razie pozostanie oryginalne turbo:) zobaczę po modyfikacjach jak to wyjdzie:) , chyba że mi będzie mało to wtedy będę się bawił w turbo i większy IC

- - - Updated - - -

Pamiętaj, że do 2.4 w 159 zawsze był zalecany olej o lepkości 5W-40, nie 5W-30 jak to ma miejsce np. w 1.9.

A co do oleju to masz rację pomyliłem się wlany jest Motul 8100 X-Clean C3 5W40 :)

Dzięki wielkie aktualnie jesteśmy w kontakcie , i będziemy za jakiś czas coś działać ;)

Amortyzatory
Powrót