• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] check engine P0168

Konradk88

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159
Witam , mam pewien problem od kilku dni jestesm posiadaczem 159 2.4 jtdm 200km . Na poczatku przy odpalaniu wyskakuje komunikat o wodzie w filtrze paliwa , lecz zaraz gasnie i jest ok ale najgorsze jest to , ze ostatnio podcas przyspieszania tak okolo 3000 tys obrotów wyskakuje check engine komp pokazuje blad wysokiej temperatury paliwa ( jak go skasuje to znow kolo 3000 obr i pojawia sie spowrotem) co to mze być ?aUTO WTEDY JEDZIE DO 3000 OBR I WIEECEJ NIECHCE Dodam ze jutro wymineniam oleje filtry takze filtr paliwa

Nie wierzę że to czytam auto informuje ciebie o problemie z paliwem poczym dziwisz się że auto nie jedzie. Przecież to proste trzeba jeździć obserwować :D

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Odłącz czujnik i po problemie...

Kolego jak byś mi podpowiedział tylko gdzie ten czujnik się znajduje

Jest wkręcony od dołu w filtr paliwa. Żartobliwie to napisałem, z taką usterką nie powinno się długo jeździć.

Od dołu filtra z tego co wiem to jest wkręcony czujnik który informuje o wodzie w układzie paliwowym
, Mnie chodzi i check engine kod P0168 high temp in fuel I szukam czujnika temperatury paliwa

zrób mu najpierw ten serwis wymień filtry/oleje (niech ci porządnie wyczyszcza obudowę filtra paliwa - żeby przypadkiem nie wymienili samego filtra włożyli go z powrotem w tą wodę co jest w obudowie filtra). jak dalej będzie problem to dopiero kombinuj.

Wymień chłopie ten filtr. Lub jedź do warsztatu gdzie się na tym znają.

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Wymieniony filtr paliwa niemam pojecia co mu jest nadal jest tak samo jak dojdzie do 2800 obr wyświetla się check o blad P0168 ... Filtr niepomógł

Dodam Jeszcze ,że wtyka która idzie do czujnika w filtrze paliwa jest jakaś przerabiana (ktoś coś kombinował) czy mógłbym dostać od Was nr pinow tej wtyki i kolor kabelka który wchodzi w dany pin

P0168

Cześć, to mój pierwszy post tutaj, podłączam się do tematu mam problem z tym błędem tylko w AR 159 1.9 jtdm 8v 88kw. Czy udało się jakoś ten problem rozwiązać u Ciebie? Ja już wymieniłem filtr paliwa razem z czujnikiem wymieniłem przepływomierz, czujnik ciśnienia doładowania ( ten w kolektorze od strony podszybia) jadę we wtorek już na 3 komputer zobaczymy co dalej.

Wlasnie nadal nie udalo sie rozwiązać problemu nadal wystepuje .....

Przejrzałem fabryczny schemat elektryczny 2.4 JTDm. Wygląda na to, że ten czujnik wkręcony od dołu w filtr mierzy temperaturę paliwa i sprawdza obecność wody.

Ostatnio w jednym dieslu w rodzinie taki czujnik zaczął non-stop pokazywać obecność wody w paliwie. Upuszczałem paliwo dołem z filtra żeby zlać wodę, której tam nie było. Wymiana czujnika na nowy pomogła.

Tutaj link do schematu elektrycznego. Ten czujnik ma symbol K101 na schemacie:
http://4cardata.info/elearn/939/2/939000002/939000001/939000000/939011761

Tutaj opis samej kostki. Do każdego pinu jest opis urządzenia do którego taki kabel idzie.
http://4cardata.info/elearn/939/2/939000002/939000001/939000000/939004256

Symbole kolorów przewodów w Lancia-Fiat-Alfa:
A - jasny niebieski
B - biały
C - pomarańczowy
G - żółty
H - szary
L - niebieski
M - brązowy
N - czarny
R - czerwony
S - różowy
V - zielony
Z - purpurowy

Te kolory w wiązkach czasem się zmieniały, więc nie traktuj kolorów na schemacie za pewnik. Jedyne co pewne, to czarny = masa, czerwony = +12 KL30 i parę innych kolorów.

Sprawdź przejście elektryczne między odpowiednimi pinami i powinieneś wiedzieć czy w tej kostce nikt nic nie namodził. Jak jest ok, to spróbuj z nowym czujnikiem. Jak nie to napraw wiązkę.

Ciężko jest przekazać mi dużo wiedzy w jednym poście, ale pytaj jak czegoś nie wiesz. Na tych stronach sobie zobaczysz że na przykład: (pierwszy link)
Kabel na pinie 5 (VB = zielono-biały) od kostki czujnika (K101) idzie na pin 74 w segmencie A kostki sterownika silnika (M010). Jak klikniesz na to M010 na liście poniżej schematów, to zobaczysz do wyboru kilka tych wersji M010A (A bo segment A), wybierasz jakąkolwiek i widzisz następującą stronę:
http://4cardata.info/elearn/939/2/939000002/939000001/939000000/939004318

To jest z kolei pinout dużej kostki sterownika silnika. Zobaczysz wizualnie jak powinna wyglądać. Odpinasz ją od sterownika w aucie, znajdujesz pin 74, odpinasz kostkę od czujnika, znajdujesz pin 5, multimetr na tryb ciągłości, sprawdzasz przejście i tak dalej. Na kostkach zazwyczaj też jest numeracja.
Najłatwiej wsuwać w konkretny pin cienki drucik, np spinacz biurowy, bo sondy multimetru raczej nie wsadzisz do kostki.

Amortyzatory
Powrót