- Check Engine - 2005r 1.9 JTD 150 KM

• Autor wątku Autor wątku afrooctopus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jak tam kolego z twoim problemem?W załączniku dołączam pomiar z mojego silnika. U mnie też nie tylko na wolnych obrotach się otwiera ,ale tez podczas jazdy.Być może w momencie gdy np popuszcza się pedał gazu,także widocznie tak powinno być.Dodam że błędów żadnych nie mam,a silnik ciągnie od 1700 równo
http://www.sendspace.pl/file/ade64a54fd872e3f429ad0b

Wymieniłem termostat (samochód szybko się nagrzewa więc polecam) oraz zawór EGR. Jak na razie błąd nie wyskakuje a samochód odzyskał wigor w dole. Oby tak dalej.

Dziękuję za pomoc.

Witam. Wymieniłem 5 dni temu przepływomierz ponieważ wyskakiwał mi na komputerze błąd P0110 - czujnik temperatury powietrza wlotowego. Przez 4 dni było w porządku. 5 dnia zaczęło samochód przytykać. Chwilowe przytknięcia są dosyć niebezpieczne np. przy wyprzedzaniu. Pojawił się nawet check engine. Ale znikł. Po podpięciu komputera błędy: P0110 oraz P0101 - czyli przepływomierza. Po odpięciu przepływki samochód jeździ trochę mniej żwawo ale nie przytyka. Czy to możliwe, żeby po 4 dniach padła nowa oryginalna przepływka Boscha? Załączam pod linkiem arkusz z fiatecuscannera. Na nim widać że temp. powietrza jest czasami -40 oC. Poza tym samochód odrobinę się grzeje. Proszę o pommoc czy kupować następny przepływomierz czy może to być inna przyczyna tego wszystkiego?

HTML:
http://www.sendspace.com/file/bajcgr

Oczywiście, że się grzeje - jak sam napisałeś - zamontowałeś niewłaściwy termostat o wyższej temperaturze otwarcia. W zimę masz ok, ale w lato przegrzewasz silnik o jakieś 6-8st. Jak poupalasz 5 minut to spokojnie dojdziesz do 100st.

Sprawdź dolot, wymień filtr powietrza jeśli nie robiłeś tego przez ostatnie 6 miesięcy. 5 dni to trochę za krótko, chyba że masz full oleju w dolocie i stary lub sportowy filtr powietrza - próbuj zareklamować przepływkę.

Problem jest tego typu również, że podczas wymiany filtrów w lutym była montowana inna przpływka też Boscha i tamta od razu zaczęła zatykać samochód, dlatego też przejeździłem prawie 6 miesięcy na starej z niesprawnym czujnikiem temperatury powietrza wlotowego. Może to jakieś złącze, albo coś? To nie możliwe chyba, żeby 2 przepływki pod rząd Boscha trafić zepsute? I dodam, że wymieniałem tylko wkład bo śruby łączące filtr powietrza z przpływką się okręcają w tym plastiku i nie mogłem wymienić całego przepływomierza.

Witam mam podobny problem jaki miał afrooctopus na początku czyli błąd P1238-iilość powietrza niski sygnał- oczywiście wyskakuje check engine jednak po paru odpaleniach i przejechaniu sporej ilości kilometrów nie znika z pulpitu.Auto od dolnych obrotów nisko się zbierało. Od jakiegoś czasu walczę z tym bez skutku. Turbina została wyczyszczona, przepływomierz podmieniany na nowy-bez zmian, overbost sprawny. Podejrzewałem EGR dlatego że na wolnych obrotach w fiatecuscanie wskazuje otwarcie 100% i po chwili nie wciskając gazu wskakuje na 1%, słychać wtedy lekką zmianę w pracy silnika. Postanowiłem oddać zawór do regeneracji w profesjonalnej firmie, rok gwarancji. Po wymianie zoonk znowu ten błąd i identyczna sytuacja na luzie EGR wskazanie 100% i po pewnym czasie wskakuje 1%-zaznaczam że nie zawsze. Ponadto EGR zaślepiony jest blaszką z dziurkami. Czyżby EGR po całkowitej regeneracji się zawieszał? Ewentualnie co może powodować te nagłe przejście z 100% otwarcia na 1%? Brakuje już mi pomysłów a nie chcę oddawać do ASO..

Podejrzewałem EGR dlatego że na wolnych obrotach w fiatecuscanie wskazuje otwarcie 100% i po chwili nie wciskając gazu wskakuje na 1%, słychać wtedy lekką zmianę w pracy silnika. Postanowiłem oddać zawór do regeneracji w profesjonalnej firmie, rok gwarancji. Po wymianie zoonk znowu ten błąd i identyczna sytuacja na luzie EGR wskazanie 100% i po pewnym czasie wskakuje 1%-zaznaczam że nie zawsze. Ponadto EGR zaślepiony jest blaszką z dziurkami. Czyżby EGR po całkowitej regeneracji się zawieszał?

z opisu wynika że egr dobrze pracuje , a zmiany ze 100 (pełne otwarcie) , na 1 - zamknięcie , na jałowym biegu są prawidłowe , jedynie dziwi mnie że pokazuje 100% , a nie ok 45% , ale to sprawa odczytu FESa ;

zloguj auto podczas jazdy (najlepiej 3 \4 bieg i but w podłogę ) , odczyt : masy powietrza , doładowanie , rpm , otwarcie egr

problemem może być nieszczelny dolot , upośledzone sterowanie zmienną geometrią turbiny , zrób logi albo wróżymy dalej

Ewentualnie co może powodować te nagłe przejście z 100% otwarcia na 1%?

centralka wtrysku to powoduje , a dokładnie jej mapa egr-a

Ewentualnie co może powodować te nagłe przejście z 100% otwarcia na 1%?
centralka wtrysku to powoduje , a dokładnie jej mapa egr-a[/QUOTE]

No włąśnie i to mnie martwi. W poprzednim EGR była identyczna sytuacja czyli na jałowym bez depnięcia z 100% wskakiwało bez powodu na 1%-takie zachowanie automatycznie wyrzucało błąd P1238!!. Zloguje auto i zobaczę co pokaże

Dzisiaj tez po podlaczeniu kompa ,wyskoczyl blad
P1238 wymienie EGR i zobaczymy czy sie powtorzy :/

Nie masz przypadkiem przytkanego wymiennika ciepła?? Znajomego 16v przechodziło sporadycznie w awaryjny tryb z powodu zatkanych siatek w wymienniku, działało to jak zaślepiony EGR. Kodu błędu nie pamietam dokładnie ale też coś było związanego z powietrzem.

W 115KM jest, w 140 KM jest, silnika 150KM na oczy nie widziałem ale pewno też jest. Jak masz całą instalacje recyrkulacji spalin to jest to ta metalowa bańka. Ma sitka z dwuch stron z dziurkami o średnicy gdzieś 1mm. Dużo nie trzeba żeby uległa przytkaniu.

W podpisie masz 140KM to napewno go masz, zmylił mnie tytuł tematu

Ostatnia edycja:
No włąśnie i to mnie martwi. W poprzednim EGR była identyczna sytuacja czyli na jałowym bez depnięcia z 100% wskakiwało bez powodu na 1%-takie zachowanie automatycznie wyrzucało błąd P1238!!. Zloguje auto i zobaczę co pokaże

zrozum , tak ma być , u mnie tak samo działa i nie ma błędu , problemem jest coś innego

już napisałem jakie parametry masz zlogować

zrozum , tak ma być , u mnie tak samo działa i nie ma błędu , problemem jest coś innego

już napisałem jakie parametry masz zlogować

Skoro tak ma być to OK, chociaż miałem wyobrażenie że powinien się zamykać wraz ze wzrostem obrotów i pod wpływem obciążenia itp. Miałem zamiar podmienić na inny sprawny EGR ale zapewne będzie to samo więc bez sensu. Zrobie logi,wrzucę to zobaczymy

Skoro tak ma być to OK, chociaż miałem wyobrażenie że powinien się zamykać wraz ze wzrostem obrotów i pod wpływem obciążenia itp. Miałem zamiar podmienić na inny sprawny EGR ale zapewne będzie to samo więc bez sensu. Zrobie logi,wrzucę to zobaczymy

- na jałowym biegu tak pracuje (w systemie 0\I ) ,
- podczas jazdy pod obciążeniem egr zamyka się stopniowo ,
- po przekroczeniu 3000rpm , egr jest całkowicie zamykany , tak jest zaprogramowana centralka wtrysku

podmiana na inny egr nie jest całkowicie bezsensowna , gdyż ten twój obecny może się nie domykać , tzn cewka pracuje dobrze ale mechanicznie zawór może się nie domykać , ale z drugiej strony napisałeś że miałeś regenerowany egr ?

dlatego chcę zobaczyć parametry o których napisałem wcześniej , bo wtedy wyjdzie szydło z worka

Ostatnia edycja:
Przesyłam logi do wglądu
1) przed wykasowaniem błędu http://www.sendspace.pl/file/dcd0d98203b3b1c32620cb5
2)po wykasowaniu błędu P1238 http://www.sendspace.pl/file/bdc3020e8bb5a298c2c3821
wydaje mi się jednak że EGR się przycina ale niech się ktoś wypowie.Ponadto docelowa masa powietrza odbiega od mierzonej masy ale podobno może mieć wpływ na to zaślepka EGRa.Przepływomierz był podmieniany i były takie same wskazania. Sedici co o tym myślisz?

na moje także wychodzi że, egr może się otwierać momentami , powodując niedobór powietrza ,

w pierwszym wykresie , przy błędzie widać że , centralka interweniowała powodując permanentne zamknięcie zaworu , lecz pomimo tego przy wyższych obrotach w kilku miejscach było za mało powietrza w stosunku do wymaganego

w drugim wykresie zabrakło pomiaru wymaganej ilości powietrza , ale w kilku miejscach także dramatyczny spadek , jednak mógłbyś ten wykres po wykasowaniu błędu powtórzyć z udziałem parametru docelowa masa powietrza

w fesie włączasz system EDC16cf3 , czy inny ?

Ostatnia edycja:
na moje także wychodzi że, egr może się otwierać momentami , powodując niedobór powietrza ,

w pierwszym wykresie , przy błędzie widać że , centralka interweniowała powodując permanentne zamknięcie zaworu , lecz pomimo tego przy wyższych obrotach w kilku miejscach było za mało powietrza w stosunku do wymaganego

w drugim wykresie zabrakło pomiaru wymaganej ilości powietrza , ale w kilku miejscach także dramatyczny spadek , jednak mógłbyś ten wykres po wykasowaniu błędu powtórzyć z udziałem parametru docelowa masa powietrza

w fesie włączasz system EDC16cf3 , czy inny ?

Tak włączam system EDC16cf3. Jak na razie dziś nie wyskoczył check engine ale będę obserwować dalej. Ja znów wyskoczy zrobię dodatkowe testy z udziałem parametru docelowa masa powietrza. Co do EGR to może jeszcze podmienię dla świętego spokoju, w razie jego wady wyślę na gwarancję,dzięki za pomoc

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót