Ceramika - opinie

sprint

Użytkownik
Auto
Stelvio Veloce
Za dużo na forum nie znalazłem więc zakładam temat. Pod koniec września odbieram Stelvio i dealer namawia na położenie ceramiki. Proszę o opinie osób, które to zrobiły. Czy jesteście zadowoleni? Czy było warto? Dzięki.

U mnie CarbonQ 10H, 5 letnia. Reload co 3 miesiące. Jestem zadowolony, a po każdym reloadzie bardzo zadowolony :D

Za dużo na forum nie znalazłem więc zakładam temat. Pod koniec września odbieram Stelvio i dealer namawia na położenie ceramiki. Proszę o opinie osób, które to zrobiły. Czy jesteście zadowoleni? Czy było warto? Dzięki.

Ja jeszcze nie wiem, bo robiłem tydzień temu. Kolega za to polecał.
Sprawdź ceny poza salonem. Może być sporo taniej.

W moim własnie robi się ceramika i oklejanie folią przodu - odbiór koło wtorku. Po odbiorze wyrażę swoją opinię.

ja od 2011 roku tylko ceramiką zabezpieczam kolejne swoje auta - stosuje Kube Bond Diamnod 9H w 2 -3 warstwach i na to nanoX do wnętrza leather shield na skóry 3-4 warstwy i na szyby róniesz - sprawdza się idealnie!!!! ale ja to odjechane na tym tle mam.
Z tym że robię to sam- jak i innym znajomym - efekt super
20200504_142045.jpg
20200504_175902(1).jpg
20200517_204725.jpg
20200603_190102.jpg
20200603_190042.jpg

Na skóry nakładam co ok 8 miesięcy czyli co ok 30 tkm.

OK. A ile tego specyfiku idzie na jeden zabieg? Pytam bo widzę, że jest sprzedawany po 50 ml i 100 ml.

Ostatnia edycja:
leather shield na skóry bo chyba o to pytasz- wystarczy Ci na 3 -4 zabezpieczenia po 2 -3 warstwy.
Powłoka Diamond 9h jest kłopotliwa w nakładaniu - 50 ml obskoczy 3 warstwy stelvio. Mi po zrobieniu osobiści około 350 samochodów zabezpieczenie lakieru białego mojego stelvio zajęło łącznie koło 40 godzin.

Tak, pytam o leather shield do skór. Za ceramikę lakieru nie zamierzam się zabierać dlatego oddałem profesjonalistom. Skóry na wolnym czasie chciałbym sam zaimpregnowć.

Ostatnia edycja:
no to zrobisz bez klopotu. wczesniej je sobie lekko przetrzyj jakimś łagodnym preparatem. Ps jaki kolor autka i skórek?

Ja jestem bardzo zadowolony z ceramiki osobiście, zupełnie inna kwestia przy myciu to raz, dwa po deszczu praktycznie wszystko spływa, dodatkowo mam przy okazji coś na szybie czołowej, nawet w duzym deszczu powyżej tak 90 km/h naprawdę nie muszę używać wycieraczek. Co do zabezpieczenia lakieru to pewnie też coś daje, no ale wiadomo, że nie można nie wiadomo czego się spodziewać. U mnie reload co pół roku, ale ja właściwie zrobiłem po roku. Dodatkowo mam folie na zderzak przedni co naprawdę ze względu na kształt polecam

no to zrobisz bez klopotu. wczesniej je sobie lekko przetrzyj jakimś łagodnym preparatem. Ps jaki kolor autka i skórek?

Dzięki za porady. Kolor z zewnątrz Vesuvio Grey, środek czarny. Jak odbiorę z ceramiki to może gdzieś rzucę foto.

[MENTION=83701]Stacho[/MENTION], odebrałeś i nic się nie pucujesz... :)

Cieszyłem się przez 0,5 godziny jadąc z salonu do AutoDentu na ceramikę i oklejanie ;)
Będę się "podniecał" jak odbiorę po kosmetyce...

- - - Updated - - -

Dodatkowo dokupiłem ramki pod tablice rejestracyjne Alti Giri MONO i zaraz im podwiozę do montażu. Mam nadzieję, że będzie fajny efekt.

A jak w praktyce u was wygląda mycie auta po ceramice? Sami to ogarnięcie? Czy jeździcie na myjnie?

Jaki to koszt ten reload i ile to trwa?

Auto pojechało na detail prosto z salonu w czwartek po południu i odebrałem w sobotę. U mnie koszt ceramiki po rabacie 2700 netto, w tym robili jeszcze korektę lakieru (choć auto nowe, takie teraz robią :D ). Reload 90 brutto i ja zostawiam auto rano i odbieram jak się zabiorą do niego i skończą, zazwyczaj późnym popołudniem.

A jak w praktyce u was wygląda mycie auta po ceramice? Sami to ogarnięcie? Czy jeździcie na myjnie?

Ja dość często odwiedzam bezdotyk - nie rzadziej niż co dwa tygodnie. Piana + mycia + płukanie lub piana + płukanie. Jak mam ochotę i wiem, że auto było generalnie w miarę czyste to suszę ręcznikiem samochodowym. No ale z tym trzeba uważać bo nawet jak ręcznik dobry a auto niedomyte to można sobie zrobić krzywdę.
Co 3 miesiąc na reloadzie auto ma siłą rzeczy full mycie detailingowe i wtedy prezentuje się tak, że aż szkoda nim jeździć :D

Aktywna piana na bezdotyku najczęściej jest o odczynie kwasowym, który wypłukuje ceramikę. Środki o neutralnym PH są droższe i rzadko są kupowane przez właścicieli bezdotyków a powinny być stosowane do wszystkich lakierów gdyż ich nie niszczą i nie spłukują wosku czy ceramiki. Wiec ceramika i aktywna piana na bezdotyku jest bez sensu...

Amortyzatory
Powrót