• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] Ceny przeglądów

To już poszukaj na forum pod hasłem SGW bypass.

To są ceny wraz z materiałami? Chyba opłaca się wydać na paliwo i jechać tam na przegląd z Warszawy...

EDIT: Warszawa Alfa Skrzynecki - przegląd po roku 800.00 brutto wraz z olejem.

Wszystkie ceny dotyczą robocizny z materiałem - końcowa kwota brutto do zapłaty przy odbiorze samochodu ;)

Czas na aktualizacje cen.
Przegląd po 60tys - moj olej , filtry ASO + wymiana płynu hamulcowego + wymiana paska - Zasada Kraków 2020 brutto po extra rabatach.
W dodatku ASO stwierdziło , że pasowało by updaty " do silnika i skrzyni " zrobić , ale potrzebują 6h i jedyne 1tyś netto
Ktoś te updaty w ludzkich piniondzach robi ?

Czas na aktualizacje cen.
Przegląd po 60tys - moj olej , filtry ASO + wymiana płynu hamulcowego + wymiana paska - Zasada Kraków 2020 brutto po extra rabatach.
W dodatku ASO stwierdziło , że pasowało by updaty " do silnika i skrzyni " zrobić , ale potrzebują 6h i jedyne 1tyś netto
Ktoś te updaty w ludzkich piniondzach robi ?

To ciekawe co piszesz. Myślałem, że aktualizacje poprawiające funkcjonowanie różnych modułów i sterowników auta są bezpłatne, bo przecież poprawiają coś, co producentowi do końca nie wyszło wcześniej. Gorzej jak zapłacisz te 1000 zł za updaty i dostaniesz najnowszy pakiet WLTP z jeszcze większymi lagami i z nieco obniżonymi osiągami:)

Ja w Kwietniu robiłem przegląd przy 75 tyś. w ASO to zrobili mi dodatkowo aktualizacje sterownika od pokrętła DNA - żeby się nie grzało - za darmo nic nie płaciłem - wyszło po vin - gwarancja mi wygasła w Grudniu 2022

Grzanie pokrętła od DNA można załatwić aktualizacją? Mam giulie my22 i zauważyłem parę razy że przycisk się grzeje :D

Mnie poinformował kierownik z serwisu jak odbierałem Alfe że wgrali aktualizacje , nawet nie dzwonili że coś jest do wgrania -sprawdzają przy przeglądzie po Vin. - ale jak to ujął nie do wszystkich.

To dwie różne rzeczy.
Jeśli nie masz zamontowanego dodatkowego bypassu na moduł SGW - to tylko w ASO możesz to zrobić. Jeśli masz - to u każdego kto ma soft MES lub AlfaOBD.

Czyli jak nie mam bypassu, to nie bardzo mogę zrobić przegląd poza ASO?

Jeśli przegląd z wymianą oleju to chyba bez bypassa tylko w ASO żeby olej tam "skasować"?

No i one też przedzierają się bez problemu przez SGW? Szczerze mówiąc to myślałem, że tylko fiatowy ori soft to potrafi - inna sprawa, że z racji gwarancji i przeglądów w ASO to nie specjalnie się tym interesowałem...

No to konkretnie jeszcze raz: czy poza ASO warsztat z urządzeniami diagnostycznymi jest w stanie wykonać w aucie bez bypassa wszystkie czynności niezbędne przy przeglądzie (jak zerowanie parametrów degradacji oleju, o którym tu wspominano czy kasowanie inspekcji olejowej) tak, żeby potem nie wyświetlały się nadal przypomnienia o wymianie oleju czy inne alerty?

Czy Stelvio ma opcje / czujniki degradacji oleju ?

raczej nie...

no proszę , nie upieram się ...

nie przypuszczałbym , zwłaszcza , że przeglądy są określone sztywnie co do przebiegu lub upływu czasu ...

ktoś, coś więcej na ten temat ... ?

no proszę , nie upieram się ...

nie przypuszczałbym , zwłaszcza , że przeglądy są określone sztywnie co do przebiegu lub upływu czasu ...

ktoś, coś więcej na ten temat ... ?

Koledzy, temat byl juz walkowany na tym forum.
Tak, jest mozliwe skasowanie inspekcji poza ASO, w tym "glebszej". Osobiscie zlecam to co roku, gdy wymienie olej, place 50 PLN.
Uczeni w pismie doszli do wniosku, ze system zlicza ilosc startow/temperature, system w oparciu o te dane moze upomniec sie o szybsza wymiane niz 15 tys km/365 dni. Przykladowo, gdy byly duzo startow w zimie i krotkie przeloty.
Nie ma czujnika, ktory by badal parametry oleju.

Czy Stelvio ma opcje / czujniki degradacji oleju ?

raczej nie...

To nie czujnik degradacji ale algorytm uwzględniający liczbę rozruchów silnika, czas pracy na biegu luzem, temperaturę pracy silnika, a nawet rodzaj i jakość paliwa (spalanie stukowe)

Wracając do tematu czeka mnie w lipcu pierwszy przegląd po roku i w Warszawie i Łodzi ceny kształtują się następująco:
- Euromobile 1220 zł
- CarSerwis 1600 zł
- Zasada, Starowa Góra 1740 zł

Amortyzatory
Powrót