[Giulietta] Ceny przeglądów, który serwis wybrać? Opinie o salonie/serwisie Autex Bydgoszcz.

Kilgore

Nowy
Auto
Giulietta 1.4 170KM TCT
Witam Forumowiczów, Alfaholików :-)

Świeży posiadacz Giulietty, świeży forumowicz oraz mieszkaniec kuj-pom. (tak, to wszystko o mnie) pragnie zapytać o opinie na temat serwisu bydgoskiego, czyli Autexu. Mam co do nich pewne wątpliwości, choć nie wiem czy uzasadnione. Wygodnie byłoby korzystać z ich usług, jednak nie za wszelką cenę. Względnie blisko jest Poznań, a i do Warszawy połączenie drogowe niczego sobie.

Auto kupione w Warszawie w Carserwisie i jestem pod dużym wrażeniem obsługi.

Ponadto czy ktoś się orientuje może jakie są ceny poszczególnych przeglądów? I na jak długo oddaje się samochód na taki zabieg (zakładając, że nic ponad przegląd okresowy robione nie będzie).

Z tego co pamiętam to mój pierwszy przegląd kosztował 1200zł w Warszawie. Trwał około 2h.

przegląd po 30 tkm Julka TB 120
ASO Rzeszów -1150 pln
ASO Tarnów - 1560 pln (wraz z odgrzybianiem i dezynfekcją klimy)
ASO Lublin - 1100 pln
Ogólnie jak za zakres przeglądu- wymiana oleju, filtra oleju powietrza kabinowego i świec zapłonowych cena jest chora!!

Dzięki za odpowiedzi. Spodziewałem się powyżej 1000 zł, zatem spoko. Użytkuję auto klasy kompakt, które w pełnej opcji kosztowało mniej więcej połowę kwoty Giulietty QV w pełnej wersji, więc...:-)

Prośba zatem do osób, które korzystają z usług serwisów w "okolicach" Inowrocławia. Najbliżej mi do Autexu w Bydgoszczy. Jednak jestem skłonny raz w roku pojechać Julką do Carserwis w Warszawie, bo p. Marek (prowadził proces sprzedaży/zakupu auta, spisał się świetnie) zadeklarował, że ich mechanik wkłada serce w robotę.

Edycja:
W "okolicach" Inowrocławia jest też Poznań i powiedzmy Mława.

A z ciekawości dzwoniłes choć do Autexu?
Ja np kupowałem Julkę w autexie i wiekszość części tam kupuję i same pozytywy mogę o tej firmie powiedzieć.
PS Nie wspominając ,że jest to nasz wieloletni sponsor zlotowy:)

No i to już jest jakaś opinia :)
W autexie byłem oczywiście. Tam odbywałem jazdę próbną i kilka rzeczy też tam zamówiłem.

Koszt serwisu można w bardzo prosty sposób obniżyć przyjeżdżając z własnymi częściami/olejem.

Carserwis dzisiaj wyrwał mnie z butów swoją ofertą przeglądu po 4 latach...

- wymiana oleju (Selenia 0W30)
- filtry (oleju, powietrza, pyłkowy),
- świece zapłonowe (auto ma 47k przebiegu),
- ogólny przegląd (cholera wie co robią),

Łącznie - 1650 zł!!!

Rzeszowski Auto-Res to grupa Carserwis - naprawdę chore ceny ale uwaga sama robocizna przeglądu po 30 tkm to ...400 pln więc kupuje swoje materiały- oczywiście ori.
olej Selenia 3 litry, wiece ori 4 szt , wkład filtra oleju i powietrza oraz filtr kabinowy- wyszło mi niecałe 450 pln po rabatach.
I tak w mojej ocenie kwota za robotę jest chora.

Po okresie gwarancji nie zaglądałbym do serwisu, wymianę oleju i filtrów można ogarnąć we własnym garażu nawet bez kanału. Dzięki temu 2/3 ceny serwisu można zaoszczędzić.

A co z tymi połówkowymi serwisami? Ja mam stawiać się co 15 tys. km w serwisie lub co rok, choć oczywiście wymiana oleju będzie miała miejsce co 30 tys. km lub co 2 lata. Ile kosztują te połówkowe?

jakie połówkowe? u mnie pisze jak byk co 30 tkm lub co 2 lata.

Julka w menu serwisowym pokazywała mi najbliższy przegląd za 15 tys. km / 365 dni, to samo mówi książka serwisowa. Zalogowałem też Julkę na portalu FCA Mopar i tam też każe stawiać się co 15 tys km / 1 rok.
W załączeniu "wykaz czynności przeglądów okresowych" i screen z portalu.

attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• 20151207_222405_resized.jpg
    20151207_222405_resized.jpg
    102.9 KB · Wyświetleń: 327
  • 20151207_222417_resized.jpg
    20151207_222417_resized.jpg
    86.2 KB · Wyświetleń: 310
  • 20151207_222424_resized.jpg
    20151207_222424_resized.jpg
    101.8 KB · Wyświetleń: 309
  • portal.jpg
    portal.jpg
    47.1 KB · Wyświetleń: 312
Uściślę Radzię powyżej:

Nowy schemat przeglądów okresowych (15kkm/rok) jest obowiązujący dla samochodów wyprodukowanych od początku maja 2014r - od numeru VIN: ZAR94000007341359.

Więc są Julki poliftowe, które mają przeglądy co 30kkm/2lata (te wyprodukowane od ok. października 2013 do maja 2014).

W głównym nurcie - 1600 CS'ie to faktycznie przegięcie, za ten zakres czynności, który oferują. Za olej + filtr (ich materiały) ostatnio brali poniżej 500 (450 bodajże), więc z tego wynika, że >1000 kosztuje... wymiana świec i filtra kabinowego i powietrza (z częściami). :D

Hmm,
użyszkodniczka Lutraki chyba nie chwali autexu ;)

http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/39022-mito_1_4_multiair_lutraki.html

A na serio w Wawie jest chyba jakaś zmowa, jak spytałem się u Twardowskiego ile kosztuje zwykły przegląd w 159 w którym de facto nic się nie dzieje (czyli olej plus filtry) to jak usłyszałem cenę 1500 zł to mało co nie spadłem z krzesła. Ratunkiem jest zakup własnych części i lub wycieczka w kraj jak ktoś ma ochotę :P

Przegląd w Konrysie w Białymstoku około 900-1000zł po upustach.
A jak ze świecami? Wymieniacie co 30k km? Mam 46k i chyba nie były jeszcze wymieniane. A jeśli wymieniać to na jakie?

... Wymieniacie co 30k km? Mam 46k i chyba nie były jeszcze wymieniane. A jeśli wymieniać to na jakie?
Jak miałem Julkę to wymieniałem co 30tys km. Przy tym przebiegu jazda bez ich wymiany to igranie z losem - wykruszy się izolator i silnik klęknie. Zalecane są NGK i na takie wymień

Amortyzatory
Powrót