CAR AUDIO - co warto kupić

• Autor wątku Autor wątku AR_33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AR_33

Guest
Noooo marcins737, bardzo dobry pomysł :D

Fajnie ze chcesz sie podzielić swoją wiedzą :)
A mogłbyś doradzić jakie głośniki kupić do 156 w klasie ekonomicznej(np do 300zł)?

A radio jakie byś polecił :?:

Od jakiego czasu chodzi za mną http://www.allegro.pl/item262942114_clarion_dxz_948_rmp_panel_dotykowy_idealny_.html
Czytałem o tym radiu na stronie producenta, ale funkcje i cyferki które podają nie za wiele mi mówią, więc chciałbym się dowiedzieć czy cena jest adekwatna do jakości i możliwości tego radia.

Ewentualnie radio również do 1000zł, które można wyciągnąć z samochodu i z powodzeniem zabrać ze sobą, a nie tylko czołówkę, zdarza mi się niestety parkować w nieciekawych miejscach ;//

marcins737 napisał:
polecam poprzednika - model drx960rz , sam używam takiego od 6 lat i nie zamierzam zmieniać - normalna obsługa z klawiszy , wbudowany procesor - radio to nie ma wbudowanych końcówek czyli wymaga wzmacniacza/y zewnetrznych ale jest do kupienia sporo taniej więc zostanie na porządny wzmak

A tak z ciekawości, ile najwięcej można zapłacić za używane żeby nie przepłacić, czy rozmawiamy tylko o nowym radiu :?:
Czym powinien charakteryzować się porządny wzmacniacz :?: Dobiera się go odpowiednio do radia, czy najpierw trzeba pomyśleć o głośnikach :?:

Adasco, kupiłem takie samo mojej dziewczynie w Media M. tyle ze za 380zł w promocji, w podobnej cenie widziałem tez w sklepie www.nando.pl , radyjko jak dla mnie jest bardzo dobre(jak na moje wymagania :) ), sam mam Alpine i jestem zadowolony, bardzo!! :)

marcins737 napisał:
w zupełnosci wystarczające dla osób nie mających w planach zabawy w dodatkowe wzmaki i droższe głośniki , jest to naprawdę przyzwoita klasa średnia zacnego producenta , cena o jakiej pisze wyżej Paweł156 jest dobra ofertą jak na takie radio (nowe)

czyli zostalyby tylko lepsze glosniki, kable i jakies maty.... powiedzmy.
dobra, doginam do norauto....

marcins737 napisał:
na początek polecam wyśmienicie brzmiący wzmacniacz 4/3/2 kanałowy , polecam go do głosników przód i tył , pochodzi ze złotego okresu firmy Alpine a brzmienie ma wręcz powalające , cena w aukcji jest jak najbardziej dobra dla kupującego

http://www.allegro.pl/ite..._oldschool.html
Ja również za namową Marcina nabyłem taki wzmacniacz, tyle, że 80pln taniej niż w tej aukcji.

Jak gra jeszcze nie wiem, na razie ufam Marcinowi na słowo. Czekam z montażem na zakup basu, żeby zrobić wszystko za jednym zamachem.

Ostatnio usłyszałam opinię, że w żadnej AR nie ma sensu instalować audio typu Hi-end i w ogóle górnej półki, bo i tak się tego nie usłyszy - nie da się w AR zrobić sali koncertowej. Więc lepiej założyć system w efekcie tańszy, który dla znawcy materii da jakość średnią, a dla kogoś kto nie jest audiofilem - da dobre wrażenia, niż system dużo droższy, który i tak nie będzie grał na maksa. Podobno AR konstrukcyjnie nie pozwala na kombinowanie z dźwiękiem, bo głośniki za nisko i pod złym kątem - hi-endu się nie usłyszy. Nawet pełne wyciszenie podobno nie da efektu. Wsadzenie analogicznego audio do innego samochodu, np.: VW pozwala ujawnić jego siłę. Tak się zaczęłam zastanawiać czy jest w tym układzie sens pakować do AR tyle klamotów - sztuka dla sztuki?

Co myślicie o tej opinii?

mrutyna
http://www.megamedia.pl/monitor-samo...vc-kv-m706.php po co kierowcy coś takiego? Kolega chce oglądać filmy podczas jazdy? spróbuj od innej strony, można kupić zagłówki z dvd wmontowanym bądź osłony przeciwsłoneczne (te w podsufitowce)

[/COLOR]
nie da się w AR zrobić sali koncertowej

da się wszystko zrobić ale czy jest sens wydawać kilka tys złotych? wg mnie 4 głośniki i 2 gwizdki do tego wzmacniacz i przyzwoite radio + wygłuszenie matami w zupełności wystarczy ja wymagających zawsze można jakiś "piecyk" wsadzić do bagażnika żeby masował "kark" ;)
Co do radii:
nie JVC - miałem model z wyższej polki i bylem bardzo zawiedziony -brak głębi prawie na każdym poziomie dźwięki
pionieer ma bardzo miły wyraźny bas i wyraźne soprany
co do reszty nie wypowiadam się bo po prostu nie kupuje innej marki ;)

głosniki:
moge polecic Magnat, Pyle te marki mam wypróbowane i nie narzekam

wzmacniacz
polecam Blaupunkt GTA 460 (taki caly czarny) bądź Magnat RX44

Ostatnia edycja:
A ja ostatnio musiałem kupić na szybko jakieś głośniki i kupiłem Phonocar Y-Line i zaskoczyły mnie że za 100 zł mogą tak w moim odczuciu dobrze grać.

odkopuję. noszę się z zamiarem kupna głośników do alfy bo stare... mniejsza o to :P budżet mocno ograniczony- max. 350zł. rozmawiałem z ludźmi z 2 salonów i jeden doradzał mi mju- dimension 6 a drugi ground zero (modelu nie pamiętam) ten drugi to alfista ;) chce wymienić 2 przednie głośniki ew. tweetery, muzyka głownie metal, czyli krótki bass i głośno :) co kto poleci? tylko nie komercyjny szit :o

odkopuję. noszę się z zamiarem kupna głośników do alfy bo stare... mniejsza o to :P budżet mocno ograniczony- max. 350zł. rozmawiałem z ludźmi z 2 salonów i jeden doradzał mi mju- dimension 6 a drugi ground zero (modelu nie pamiętam) ten drugi to alfista ;) chce wymienić 2 przednie głośniki ew. tweetery, muzyka głownie metal, czyli krótki bass i głośno :) co kto poleci? tylko nie komercyjny szit :o
iNTELL'a zapytam przy okazji :)

metal, czyli krótki bass i głośno
A to ciekawe, bo zawsze sądziłem że w metalu i rocku basu jest jak na lekarstwo, a najważniejsza powinna być dobra dynamika głośników podkreślenie gitar, perkusji, wokalu :) A jeszcze może zapytam, co rozumiesz przez pojęcie metalu? Jakich kapel słuchasz?

Ja ze swojej strony ( handlowałem troche grajkami ) polecam Alpine ( najlepsze brzmienie nawet w dolnym przedziale cenowym ) , potem Pioneer i Kenwood , Clarion się troche popsuł ale dla mnie 4 miejscie:D ... Nie polecam Sony...totalna kupa ( przetestowane na jedym zestawie głowsnikowym w jednym aucie - swego czasu najwyzszy model GT500 vs. najtanszy Alpine - znajomy nosił się z zamiarem wymiany głosników w E36 - Hertz bo niby zle grały - fakt na Soniaku grały lipnie . Po zmianie radia udało się wysokie tony usłyszeć... Szczerze wolałbym Mediona kupic jak Soniacza:D ... Głośniki ...cena mówi za siebie. Jak ktoś oczekuje ,że zestaw 16tek za 60pln zagra to ma racje - zagra tylko z jakim efektem....Magnat jak już ktoś pisał gra możliwie ale to raczej "dolna średnia półka" dobry jako tani zamiennik seryjnych " no nameów" . Lepiej dołożyć trochę grosza i za 200-300pln idzie wyrwać już zestawik Hertz + gwizdołki:) + zwrotnice.. niż kupić Buszmany za 50zl i dostać depresji po zapodaniu jakiejś konkretnej muzy...Nie wysmiac mnie teraz ale ja testuje grajki zapodając albo Seal'a albo instrumentalną muze bo to pokazuje naprawde co potrafi przeniesc na uszy car audio....Garkotłuki zagrają na każdym sprzęcie...

nie nie, nie mówimy o komercji. wszystkie jbl'ele, clariony i alpine'y na jedno kopyto w chinach tłuczone tylko nazwą się różnią i ceną. mówię o producentach co znają się na rzeczy. budżet mocno okrojony ale mam poważniejsze wydatki choćby np. wymiana sprzęgła.

już raz się napaliłem na radio alpine i dostałem je jako prezent. świetnie gra tylko się dowiedziałem, że to tylko nazwa bo wnętrze to panasonic. nie wierzyłem, póki nie wsadziłem tam panelu z auta kolegi, radio się włączyło i grało o.O ale wole takie niż kaseciaka z kablem pod mp3 :P ogółem to pytam bo nie znam tematu a mi membrana się porwała w obecnych i chce wymienić i na coś dobrego w tym przedziale cenowym i basta :)

hehhehe a powiedz czego nie robią w CHinach???:D Musze się przyjżeć mojemu synowi czy gdzieś metki niema:D hehehhe.... Uwierz mi ,że jak chcesz "nie komercyjne" car audio to przynajmniej jezeli chodzi o radyjka to "okrojony budżet" nie starczy ( Nakamichi ) , a głośniki jak już wspomniałem...Daruj sobie wszystkie wynalazki typu "buszmen" , "Pejing" ...Cena mówi za siebie...Markowe sprzęty znasz to teraz niech cena przemówi....Zwróć uwage na pasmo przenoszenia i tyle:D

Amortyzatory
Powrót