• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Całkowity brak ogrzewania

Mateusz_N

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulletta 1.4 120km LPG
Dzień dobry wszystkim, to mój pierwszy post tak że proszę o wyrozumiałość.

Giulietta kupiona kilka miesięcy temu. W zbiorniku wyrównawczym kolor płynu i ilość zanieszczymeń wskazuje na to, że coś było wsypane, żeby uszczelnić układ. Sprzedający się przyznał, bo jak stwierdził był wcześniej problem z ogrzewaniem i nie chciał demontować deski rozdzielczej, żeby wymontować nagrzewnicę.

Samochód pięknie chłodzi, ale o ogrzewaniu można zapomnieć nawet przy wysterowaniu na pozycję HI.

-Układ przepłukany 3 krotnie wodą destylowaną, następnie wlany świeży płyn. Zero efektu, dodatkowo weszło za każdym razem około 3 litrów zamiast katalogowych 5,8l.
-Błędy sporadyczne w ALFAOBD B1908,B1912, B1913. Wszystkie aktywatory działają. Prawy (ten on błędu) obraca wielowpustem zarówno przy procedurze ustawień silników z panelu jak i przy próbie zmiany temperatury. W ALFAOBD przy procedurze resetu klap komunikat "Wynik NieOk" pomimo braku jakiejkolwiek reakcji.
-Próbowałem odpowietrzyć układ odkręcając korek ze zbiornika na zimnym. Rozgrzewałem auto do odpowiedniej temperatury, ogrzewanie na HI i najwyższy bieg. Osiągał 97°, włączał się wentylator, temp. spadała. Odkręcałem korek odpowietrzający na chłodnicy. Zero bąbli powietrza, zero płynu z korka odpowietrzającego. W zbiorniku wyrównawczym zero bąbli powietrza.
- Instalacja LPG montowana 3 lata temu. Węże z nagrzewnicy oba gorące (z ogrzewaniem i bez), na trójniku wpięty w nie przewód do regulator ciśnienia z gazu (również gorące)

Nie ma ogrzewania w każdym ustawieniu na panelu dwustrefowej klimatyzacji.

Może ktoś ma jakiś pomysł, bo nie mam pojęcia za co się zabrać? Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Mała aktualizacja po weekendowych próbach odpowietrzenia układu. Niestety prawdopodobnie zabetonowana jest nagrzewnica. Rozgrzany płyn chłodniczy dostaje się do niej rurką, ale nie wraca rurą od powrotu. Próby odpowietrzenia w każdej możliwej kombinacji na nic.

Pytanie czy ktoś z szanownego grona wymieniał może nagrzewnicę w Julce 1.4 120km? Czy trzeba zdemontować całą deskę rozdzielczą razem z aluminiową ramą?
Ewentualnie czy gdzieś w internecie można znaleźć jakąś instrukcję serwisową, która pomogłaby w temacie?

W przyszłym tygodniu przymrozki tak że czasu zostało niewiele :(

Amortyzatory
Powrót