[Brera] Brera traci moc

falivrin69

Nowy
Auto
Brera 2.4JTDM 2008
Witam wszystkich!
Mam mały problem z moją Brera (2.4 Diesel, 210 KM, 2008 r.)
Kupiłam ją tydzień temu, wszytko było w porządku dopóki po ostrej rezerwie zatankowałam paliwo na full.
Stała potem 3 dni niejeżdżona. Gdy po 3 dniach pojechałam nią, przy redukcji biegu z 4 na 2 (przy skrecaniu) straciła moc :(, dodawałam gazu a ona jakby nie reagowała. Dopiero jak dodałam dużo gazu jakoś dałam radę wjechać na parking. Po godzinie chciałam ją odpalić i włączam start i parę sekund później mi gaśnie. Pomogło dopiero dodanie gazu przy odpalaniu i wtedy wyskoczył bląd check angine. Pijechałam do ASO, podłączyli pod kopmputer i wyszedł błąd zaworu erg. Wykasowali mi błąd i już więcej się nie pojawił. Następnego dnia wymieniłam wszystkie filtry. Niestety problem nie zniknął, ponieważ czaami dalej traci moc przy redukcji biegu i pomaga tylko ponowne uruchomienie silnika :( jak doda się gazu dużo to czarny dym z rur leci.
Stawiam że to jednak wina tego całego zaworu ERG, jaka jest Wasza opinia?
Błąd jak narazie więcej nie wyskoczył, ale zamulenie czuć :/
Czy da radę przeczyścić jakoś ten zawór bez konieczności wymiany go?

Zaślepić EGR, a przy okazji wywalić klapy z kolektora oraz DPF i będzie spokój po wsze czasy

Czy da radę przeczyścić jakoś ten zawór bez konieczności wymiany go?
da radę
ale można jak wyżej - zaślepić , wywalić programowo i spokój

uzupełnij profil - skąd - zapewne ktoś podrzuci namiary gdzie to zrobią dobrze i tanio

Dziękuję za szybką odpowiedź! :)
Czy zaślepienie erg i te wywalenie klap z kolektora i pdf nie spowoduje jakiś konsekwencji w aucie?
Jeżeli znacie jakiegoś dobrego mechanika co zrobi mi to wszystko w okolicach Warszawa- Ostrów Mazowiecka - Białystok, byłabym wdzięczna o kontakt do niego. Znając moich Ostrowskich mechaników będą kazali mi go wymieniać (jak w przypadku mojej byłej poczciwej 147) i wydam znowu kupę kasy.
Pozdrawiam :)

polecam ten zabieg, miałem podobnie z moją 9tką, wracałem z trasy i 40km od domu nagle straciła moc i zgasła jak postanowiłem się zatrzymać, później nie odpalała, albo odpalała na 4 garach, okazało się, że padł EGR, postanowiłem go od razu zaślepić i usunąć programowo oraz wyrzuciłem DPFa, ale z najlepiej to jakby przy jego wyrzucaniu otworzyli Ci puchę, wybebeszyli ją i wspawali rurę w środku i zamknęli puchę, żeby wyglądało z zewnątrz jakby on jednak tam był. Później wyrzuciłem klapy i auto jak nowe, pięknie odpala, chodzi jak igła, tylko troszkę dymka puszcza jak się depcze :)

Konsekwencji nie będzie.
Jeżeli DPF i klapy są w porządku to bym ich nie ruszał. Błędne przekonania żeby wywalać co się da. Chyba że im coś dolega to usuwać bez zastanowienia.
Tylko EGR na start.
A akurat w piątek stawiałem 159 na nogi niedaleko Ostrowy :) Jakbyś napisała wtedy to bym pomógł w diagnozie.

Jak usuniesz EGRa to podniesie się temp spalin i będzie więcej syfu przez co szybciej zatka się DPF.

Przy wypalaniu DPFu temperatura wyższa jest lepsza. Więc wywalony EGR nie przeszkadza... Akurat funkcja EGRa przy wypalaniu jest odwrotna bo ma chłodzić silnik.

Prawie w Warszawie :)
www.pablogarage.pl

Na początek sprawdził bym pracę turbiny. Te objawy bardziej wskazują na przeładowanie i tryb awaryjny. EGR przy okazji też temu nie pomaga i błąd mógł wyskoczyć. Niech ktoś zbada logi z naciskiem na żądane ciśnienie i faktyczne. Może być geometria zapieczona i też takie efekty będą chociaż to tylko jedna z możliwych przyczyn.

Overboost by nie powodował gaśnięcia na wolnych obrotach. Chociaż sprawdzić nie zaszkodzi. Może to też czujnik doładowania. Ja miałem problem z mocą powyżej 2k rpm, auto się "dusiło". Problem pojawił się po usunięciu klap i czyszczeniu kolektora w "znanym i polecanym na tym forum krakowskim warsztacie". Okazało się że "mechanik" czyszcząc kolektor kompletnie zasyfił nagarem czujnik doładowania. Po wydłubaniu z niego całego syfu i umyciu auto jeździ jak przedtem.

W sumie to gaśnięcie jest nienormalne dla przeładowania ale i tak najpierw pasowało by ją podpiąć pod kompa i niech to ktoś ogarnięty zdiagnozuje bo podejście ASO jest zazwyczaj znane... Skasować błędy, skasować klienta i niech leci dalej.

Brera mi nie gaśnie na wolnych obrotach jak się zamuli, po prostu nie reaguje wtedy praktycznie na pedał gazu, jak czuje ze zamuliła po redukcji daje w pedał i jest juz ok i leci dobrze.
Tylko raz wtedy po zamuleniu i po zgaszeniu jej nie chciała potem odpalic (gasla po paru sekundach) ale to było tylko raz jak wywaliło ten błąd erg.

Dzisiaj dość sporo moją Bellą jeździłam i ani razu nie zamuliła, więc ja już nie wiem co myśleć i czy jest czym się denerwować?:confused:
Przejadę się nią do polecanego Pablo, mam nadzieje że sprawdzi ją na tip top żebym mogła spać spokojnie i zrobi porządek z z nią.
Mam takie pytanko jeszcze, nie działa mi czujnik parkowania, przez tę małą tylną szybkę mało co widać, a mam spalone tylne światło prawe, czy to ma coś wspólnego z tym?

Dzisiaj dość sporo moją Bellą jeździłam i ani razu nie zamuliła, więc ja już nie wiem co myśleć i czy jest czym się denerwować?
Przejadę się nią do polecanego Pablo, mam nadzieje że sprawdzi ją na tip top żebym mogła spać spokojnie i zrobi porządek z z nią.
Mam takie pytanko jeszcze, nie działa mi czujnik parkowania, przez tę małą tylną szybkę mało co widać, a mam spalone tylne światło prawe, czy to ma coś wspólnego z tym?

Spalone tylne światło prawe nie ma nic wspólnego z czujnikiem parkowania :) Czujnik pewnie do wymiany ;)

Brera 2.4 egr

Cześć wszystkim,
pół roku temu stałem się szczęśliwym posiadaczem Brery 2.4 ti 210hp. Nie mam problemów ze spadkiem mocy, ale zastanawiam się od jakiegoś czasu czy nie zaślepić zaworu EGR. Chciałbym się dowiedzieć czy podczas takiego zabiegu zdecydować się także na czyszczenie kolektora wydechowego oraz czy potrzebna jest ingerencja w oprogramowanie sterownika ECU.
Czy polecacie takie zabiegi? Może ktoś z Was zna warsztat w Opolu albo okolicy Kluczborka kto wykonał by mi taką usługę profesjonalnie (dzwoniłem do 44tuning opole ale powiedzieli mi że zaślepienie EGR jest niezgodne z prawem i że przy takim przebiegu (185tys) to silnik na pewno nadaje się do generalnego remontu)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót