• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Brak spryskiwaczy ksenonów, a przegląd.

Niedźwiedź nigdy nie było aut fabrycznie wyposażonych w ksenony które nie miały by fabrycznych spryskiwaczy i samopoziomowania.Czy to w audi czy w renault każde miało kompletny zestaw od samego początku historii lamp wyładowczych w autach osobowych.
Ale jesli masz dowody na potwierdzenie twojej tezy to bardzo chetnie bym je zobaczył bo już sporo razy ktoś tak pisałe a potem się okazywało odwrotnie.

Niestety muszę to potwierdzić i chętnie bym też zobaczył takie dowody. I powtarzam. Że nie możesz sobie przełożyć świateł ksenonowych do modelu który fabrycznie nie był w nie wyposażony.

dlaczego niestety ?

Przecież wiesz...... nie lubię cię ale czasem masz rację

ja tam cię lubie choć rację masz jeszcze rzadziej:)

Ostatnia edycja:
Dalsza dyskusja nie ma sensu.

Nieznajomość prawa szkodzi i nie zwalnia z jego przestrzegania. Takie są fakty.

Dziekuje dobranoc.

AMEN!
Wg mnie diagnosta, powinien na początku dostać po łapach lub stracic koncesje za podbicie dowodu niedzwiedziowi:)
Oczywiscie jeżeli sąd zacząłby drążyć temat, bo w zasadzie jakby komus sie krzywda stała to można by się w niezła gimele wpierdzielić.
Z drugiej strony diagnosta powie, że w momencie badania technicznego lampy były normalne itp itd.
Jednym słowem niezły galimatias:D:D

Nie oceniam bo sam mam hidy i przeglądy robie "za flaszke" no ale musze te spryskiwacze u siebie podłączyc dla świetego spokoju.

A dzisiejsza akcja na alfaclub- bezcenna:sarcastic: :beer:

Ostatnia edycja:
AMEN! A dzisiejsza akcja na alfaclub- bezcenna:sarcastic: :beer:

Jaka akcja?

Zobaczymy jutro. Dam znać co na to sąd.
Zaznaczam, że nadal nie pojawiły się w wątku podstawy prawne nakazujące przed 2001 montowanie spryskow i samopoziomu

Ja wiem że teraz jest walka i nie ważne kto ma racje tylko żeby wygrać. Był obowiązek montowania sprysków i nie chce mi się szukać tego zapisu ale z chmurki się nie urwało że wszystkie miały spryski. Napisz mi które auto niby nie miało sprysków i samopoziomowania do ksenonów? Ponoć jakieś archaiczne auta z lat 80-tych. Jedna, dwie sztuki. Chwile potem już miały wszystkie samopoziomowanie i spyskiwacze reflektorów. Nie wspominając że łamiesz przepisy samym faktem przełożenie lamp do modelu który nie jest do nich przystosowany. Nie wolno Ci ingerować w elementy mające wpływ na bezpieczeństwo jazdy. A to niewątpliwie ma bo założyłeś tylko jeden (najmniej ważny) element układu oświetlenia i z wyładowczym źródłem światła.

Tak to wygląda. Co oczywiście nie zmienia postaci rzeczy że trzymam za Ciebie kciuki żebyś utarł im nosa :)

PAmiętam , ze Niektóre stare mercedesy miały wycieraczki zamiast spryskiwaczy.
Tak samo VOLVO chyba S40 z tych samych lat co 166( te blizniacze z Mitsu Carisma) więc nie chodziło chyba o sam fakt spryskiwaczy, ale oczyszczania tych reflektorów. Inna kwestia to to , ze wymienione przeze mnie auta nie miały soczewek tylko zwykłe lampy z odbłyśnikami.
Reasumując- w mojej opinii z powodu bardzo duzego zawirowania zwiazanego z tą cała sprawą możesz zostac uniewinniony.
Ale raczej dowod odzyskasz po zamontowaniu zwyklych h7.

Kolego niedzwiedz z innych postów wnioskuje, że pracujesz gdzies w serwisie, lub SKP wiec napewno jestes swiadomy tego ze Twoje auto nie spelnia wymogów, tylko szukasz luki w prawie, zeby sprawe wygrac.
Zycze oczywiscie powodzenia i trzymam kciuki. Jak wygrasz mysle ze bedzie to sprawa bez precedensu:)
Sorki za off top.

Ostatnio Przy wymianie pękniętego klosza (mam oryginalne ksenony) zregenerowałem sobie odbłyśniki soczewek, miałem rozebrane 2 lampy na stole(ksenon i zwykłą) i z całą pewnością stwierdzam że soczewki różnią się tylko mocowaniem na żarówkę, a klosz o dziwo miał takie samo oznaczenie, a więc przynajmniej w 166 hidy nie będą oślepiały (oczywiście dobrze ustawione)

A więc tak.. Łatwo nie było, ale sprawa zakończona dla mnie pomyślnie:)))))))). Luki w prawie są. Waarto walczyć o Swoje. temat kończę:).
W kwestii aut bez sprysków natknąłem się na audi A6 C4, który to miał wersji sporo bez sprysków. za spryski do xenonu trzeba bylo dopłacic. Nie mam na to dowodów. Musiałbym wystąpić do audi polska o świadectwo homologacji dla jakiegoś konkretnego numeru budy.

Pozdrawiam wszystkich

To jakiego argumentu użyłeś? I czy masz jakiś papier na to żeby na przyszłość Ci dali spokój?

A więc tak.. Łatwo nie było, ale sprawa zakończona dla mnie pomyślnie:)))))))). Luki w prawie są. Waarto walczyć o Swoje. temat kończę:).
W kwestii aut bez sprysków natknąłem się na audi A6 C4, który to miał wersji sporo bez sprysków. za spryski do xenonu trzeba bylo dopłacic. Nie mam na to dowodów. Musiałbym wystąpić do audi polska o świadectwo homologacji dla jakiegoś konkretnego numeru budy.

Pozdrawiam wszystkich

jestem przekonany że tak samo a6 C4 jak i stare modele a8 gdzie zaczynano rozwój ksenonów rówież były wyposażone w spryskiwacz

Waarto walczyć o Swoje.
Dokladnie tak jak piszesz kolego. Sąd grodzki w takich nie do konca klarownych sytuacjach nie zawsze ma czas i ochote dociekac szcegółów, wzywac rzeczoznawców, szukac homologacji itp jak wczesniej pisałem.
Myślę , że oryginalne przetwornice "zrobiły swoje" bo jakbys miał HId to by było po zabawie.
Gratulacje kolego! Dobra robota.
Myślę , że najważniejsze , że utarłeś nosa tym policjantom , którzy Cie zatrzymali i na przyszłosć nie będa aż tak bardzo dociekliwi w czasie kontroli:)

To ja tylko dodam ze w Irlandii HID jest legalny, tak samo w UK. Z tym ze zarowka musi byc w tzw 'projector housing' I nie ma problemu z przegladem i Garda ( Policja )

Niestety muszę to potwierdzić i chętnie bym też zobaczył takie dowody. I powtarzam. Że nie możesz sobie przełożyć świateł ksenonowych do modelu który fabrycznie nie był w nie wyposażony.

Niestety bzdury...
Kupiliśmy rav4 i zamowilismy ksenony owszem spryskiwacze są ale samopoziomowania brak ! Auto nowe z salonu.

W salonie Ci tak zamontowali????? Wziąłeś model bez ksenonów a przy odbiorze powiedziałeś "jednak mi wrzućcie szybko?". Nie wierzę. Może nie wiesz że masz samopozimowanie? Podaj rocznik, model, VIN.

to w takim razie pokaż foto korektora od regulacji świateł i pokaż jak wyglądają wahacze i pokaż nam tą twoją lampę w rav4

Amortyzatory
Powrót