• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Brak podgrzewania fotela

Podgrzewanie foteli

Witam Kolego MCGYWER.
Mam pytanie do Ciebie odnośnie tego podgrzewania foteli. W/g twoich zdjęć w bagażniku znajduje się tylko ta skrzynka z bezpiecznikami i przekaźnikiem. Oprócz tego to wszystko pozostałe znajduje się albo w fotelu albo pod fotelem. Czy dobrze to zrozumiałem czy jest jeszcze coś gdzieś. Jeżeli możesz mi odpowiedzieć to bardzo bym był ci wdzięczny.
Pozdrawiam

Witam Kolego MCGYWER.
Mam pytanie do Ciebie odnośnie tego podgrzewania foteli. W/g twoich zdjęć w bagażniku znajduje się tylko ta skrzynka z bezpiecznikami i przekaźnikiem. Oprócz tego to wszystko pozostałe znajduje się albo w fotelu albo pod fotelem. Czy dobrze to zrozumiałem czy jest jeszcze coś gdzieś. Jeżeli możesz mi odpowiedzieć to bardzo bym był ci wdzięczny.
Pozdrawiam

Jest dokladnie tak jak piszesz, czyli w bagazniku jest zasilanie foteli w postaci 2 bezpieczników 7,5A oraz przekaznika. Pod fotelem sa dwie kostki jedna z nich to poduszka powietrzna a druga to zasilanie do fotela, w przypadku gdy masz tylko podgrzewanie to odochodza z tamtad trzy przewody jeden to masa drugi podswietlanie wlacznika ogrzewania trzeci to zasilanie do podgrzewania. Cala reszta w postaci skrzyneczki z elektronika oraz maty masz zainstalowane juz w fotelu. Przekaznik odcina zasilanie od fotela w momencie gdy brak jest klucza czytniku (stacyjce) przekaznik podaje napiecie na bezpieczniki gdy wlozysz klucz. Z tego co zauwazylem najczesciej przyczyna braku ogrzewania jest uszkodzona jedna z mat grzewczych (gdy jedna jest uszkodzona to obie nie grzeja).

Dzięki ci Mcgyver już teraz wiem co i gdzie mam szukać. Pozdrawiam z nad morza.

a jak oceniacie jakość oryginalnych mat grzewczych w belli? dając moc na "3" po jakim czasie czuć ciepło? jak bardzo jest ono wyczuwalne? czy jesteście zadowoleni z uch wydajności?
pytam ponieważ w swojej Belli posiadam podgrzewane siedzenia ale niestety nie działają... co najbardziej mnie dziwi to fakt, że obydwa fotele nie grzeją mimo, że już idąc Waszymi radami sprawdziłem przekaźnik bezpieczniki i do foteli ładnie dochodzi zasilanie... czyżby maty były uszkodzone w obydwu fotelach?

Maty dobrze grzeją.
Na "3" ja czuję po 2-3 minutach ciepło.

Najbardziej newralgicznym punktem podgrzewanych foteli w 159 są uszkadzające się maty. Nie jest wykluczone, że obie się "przepaliły".

Próbuję dostać się do modułu podgrzewania siedzenia. Odpiąłem elastyczne zaczepy od dołu fotela oraz tył oparcia. Doszedłem do momentu jak na zdjęciu. Czy jest jakiś sprytny sposób na zdjęcie tapicerki z tych białych, plastikowych kołków, czy też trzeba po prostu naciągnąć materiał na siłę i ściągnąć?

WP_20180203_14_30_46_Pro.jpg

Witam,
Mam problem z niedziałającym podgrzewaniem w obu fotelach. Elektryk u którego byłem powiedział że na pewno trzeba wymienić maty. Ktoś się orientuje jaki jest ich koszt bo w necie nie mogę znaleźć. Czy ktoś zna elektryka w Krakowie lub okolicach który podjął by się naprawy podgrzewanych foteli?

Maty się psują, jak np ktoś czyści auto i ciśnie kolanem na siedzisko to wtedy się uszkadza.

chciałbym założyc sobie grzane fotele...czy ktos sie orientuje czy wszystkie alfy maja wiązkę do ogrzewania foteli i czy przy okazji jest wiązka do elektrycznie regulowanych foteli?

chciałbym założyc sobie grzane fotele...czy ktos sie orientuje czy wszystkie alfy maja wiązkę do ogrzewania foteli i czy przy okazji jest wiązka do elektrycznie regulowanych foteli?

O ile przed lift-y teoretycznie powinny mieć wszystkie wiązkę do grzania tyłka o tyle w po lift-ach nie jest to już takie oczywiste. Jeśli chcesz być pewny czy owe grzanie tyłka występuje u Ciebie sprawdź bezpieczniki z tyłu jeśli masz dwa bezpieczniki f57 i f67 (7,5) to wiązka z kostką raczej na pewno jest pod fotelami obok kostki poduszki. O instalacji do elektrycznego sterowania trzeba zapomnieć. Widzę że jesteś z Krakowa a ja w niedługim czasie też będę przeprowadzał podobny zabieg więc jak coś to priv.

Dzięki! Właśnie znalazłem fajne skórki, ale są sterowane elektrycznie i zastanawiam sie czy udało by sie podłączyć...A czy tylna kanapa z sedana pasuje do kombi?

Nie tylna kanapa nie pasuje,do SW musi być od SW i na odwrót.

Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka

Fotele grzane

Witam mam problem a mianowicie nie grzeją mi oba przednie fotele czego moze byc przyczyna powiem ze bezpieczniki ok prad dochodzi do kostki pod siedzeniem i do pokrętła regulacji temperatury co to moze być proszę o pomoc

Używaj szukajki, wiele wątków na ten temat powstało.
- magil

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mam alfę z 2005r i oczywiście nie działa ogrzewanie foteli. Najprawdopodobniej mam uszkodzone maty, ale to muszę jeszcze zweryfikować. Elektryk, do którego dzwoniłem powiedział mi, że w tych fotelach (początek produkcji) maty nie da się wymienić bo jest klejona do pianki fotela. Czy ktoś już próbował wymieniać maty w rocznikach 2005-2006 i może to potwierdzić?

Mam alfę z 2005r i oczywiście nie działa ogrzewanie foteli. Najprawdopodobniej mam uszkodzone maty, ale to muszę jeszcze zweryfikować. Elektryk, do którego dzwoniłem powiedział mi, że w tych fotelach (początek produkcji) maty nie da się wymienić bo jest klejona do pianki fotela. Czy ktoś już próbował wymieniać maty w rocznikach 2005-2006 i może to potwierdzić?
Nie ma potrzeby jej wymiany wystarczy dołożyć następną

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Ja wyjmowałem matę tylko że ja mam alfkę po lifcie. Znając życie pewnie ci się gdzieś przetarła i tyle wystarczy zlutować i po kłopocie.

witam. mam dwie 159 i w obu nie działa podgrzewanie fotela kierowcy. podgrzewanie fotela pasażera działa. z tego co tu wyczytałem to wina maty . czy mate do podgrzewania siedzenia musze kupic konkretnie do alfy 159 , czy tez każdą mate do podgrzewania da się zamontować. za jakiś link do strony gdzie można kupić takie maty bym był wdzięczny.

Podgrzewanie fotela w Alfie przy skórzanej tapicerce jest tak słabe gdy działa, że ....nie chce mi się naprawiać. Byle do wiosny :)

Amortyzatory
Powrót