• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Brak mocy - turbina?

Piotr1607

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159
Witam wszystkich,
Mam następujący problem - Alfie brakuje mocy na niskich obrotach, turbina załącza się od min. 2500 obrotów a czasem prawie nawet 3000 z czego i tak nie zawsze odczuwam tą moc jaką powinna mieć. Wręcz rzadko. Oddałem auto do mechanika- żadnych błędów, podpinane dwa komputery, podczas jazdy i nic. Podejrzewałem, że może to być ekologia, ale powiedziano mi, ze dpf nie jest zapchany, egr normalnie pracuje, żadnych błedów silnika. Zasugerowano, ze to moze turbina się zacinać i trzeba by ją dać do regeneracji, ale 100 % pewności nie ma. Czy ktoś miał tu podobny przypadek? A jeśli nie, to czy sądzicie, że faktycznie to może być wina turbiny?
Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam

U mnie w brerce to samo.Zadnych bledow a auto nie ma mocy.Auto kupilem uszkodzone,bo kobieta juz nie miala sily.W jakims warsztacie nowy PDF zalozyli i pojezdzil troche,potem jednak przestal.Ja go kupilem jak nie mogl odpalic.EGR sie zawiesil,wiec go wyczyscilem i zaslepilem blaszka z dziurkami.Wymienilem kolektor na ten bez klapek.Auto pali od strzala,ale nie jedzie tak jak powinno.Nie wiem juz gdzie szukac.PDF ma 47% zapchania.Czujnik roznicowy pokazuje 0% na wolnych obrotach,to chyba zly wynik? Byl juz podmieniany a wezyki sa nowe i drozne.Ostatnio wypalalem DPF kompem bo chcialem sprobowac czy to cos da.Zauwazylem ze z rury pod plecionka wydostaje sie dym.Potem po wypalaniu,chcialem sprawdzic gdzie jest nieszczelnosc ale juz nic nie kopcilo.Moze to od temp.wypalania cos tam kopcilo.Piotr 1607 odezwij sie jak znajdziesz przyczyne.Pozdrawiam

Zaślep EGR pełna blachą do testow

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Myslisz,ze to moze cos zmienic jak EGR jest wyczyszczony i sprawny?

Myślę że nie zaszkodzi spróbować

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót