[146] Brak mocy, kopci.

• Autor wątku Autor wątku Wojtas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zresetowałem, pojeździłem i muli strasznie. Tak jak pisałem w pierwszym poście, w błędach z odczytu kompem był przepływomierz, czujnik doładowani i przest. rozrząd (rok temu). Wiem, że IC jest nieszczelny. Wnioskując, przed regeneracją turbo, posiadałem nieszczelny IC i połamany kolektor. Alfa zbierała się w miarę ok do 3 tys.obr. powyżej świstała i przechodziła w tryb awaryjny. Po regeneracji było to samo, jednakże do 3 tys. przyśpieszała już o niebo lepiej. Po zlokalizowaniu usterki w kolektorze, zaślepiłem dziurę. Świst zniknął i przestałem spełniać rolę odkurzacza na drogach. Niestety teraz auto zbiera się gorzej w całym zakresie obrotów - chyba że nastąpi jakieś odcięcie i przez moment zbiera się w stopniu lepszym. Nieszczelny IC może to powodować, czy raczej jakiś czujnik ? :crazy_pilot:

PS. Byłem dziś w sklepie z moto częściami i faktycznie Pan powiedział że cena kolektora ok 200zł.. że zamienników nie ma tylko oryginał...

Ostatnia edycja:
Zresetowałem, pojeździłem i muli strasznie. Tak jak pisałem w pierwszym poście, w błędach z odczytu kompem był przepływomierz, czujnik doładowani i przest. rozrząd (rok temu)
Dymienie ustąpiło ?

Zaskoczyłeś mnie pytaniem bo z tego wszystkiego zapomniałem o tym kopceniu. Zszedłem więc przed chwilą do garażu, odpaliłem alfę wcisnąłem pedał gazu na wysokie obroty i z tłumika poleciała czarna chmura. :mad:

odpaliłem alfę wcisnąłem pedał gazu na wysokie obroty i z tłumika poleciała czarna chmura.
No to dalej jest kicha, zostało już niewiele do sprawdzenia. Ja dalej upieram się przy sprawdzeniu ustawienia rozrządu bo jak sam pisałeś taki błąd pokazał komputer

Do Jejdel :P czy jak mu tam było :P
A tak juz po za tematem :P powiem ze jak ciśniesz ją na wysokie obroty zwłaszcza 4 tys obr to filtr powietrza będzie zawalony olejem - normalne .
Diesel nie nawidzi wysokich obrotów :P ( trza się nauczyć jeździć samochodem )

Ostatnia edycja:
Wychodzi na to, że póki nie zakleiłem dziury w kolektorze auto lepiej przyśpieszało. Niby układ stał się szczelniejszy, a tu kolejna niespodzianka. Czyli gdy do turbo dostawało się lewe powietrze przyśpieszała alfa lepiej... Nic z tego nie rozumiem

Znalezione na innym forum:

"ja 2 razy wymieniałem ten kolektor. Alfa ma niskie zawieszenie a nawsi drogi wyboiste. No i rozwaliłem go raz. Kupiłem nowy w ASO (200 zł ) i rozwaliłem drugi raz. Posklejałem. Rozwaliłem trzeci raz.
W końcu zastąpiony został membraną z folii i wszystko działa jak trzeba.
Bez tego kolektora silnik traci moc. Zaślepienie czymś sztywnym (korkiem np. od płynu do spryskiwacza) nie daje dobrych efektów. A zaślepiać trzeba, żeby czegoś nie zassało.
Ja moją folię co jakiś czas sprawdzam, czy jest cała "

"Działa jak akumlator powietrza... cos jak zbiornik wyrównawczy, utzrymuje odpowiednie ciśnienie powietrza potęguje jakby to co wytworzy turbina."

Może faktycznie warto kupić ten kolektor ?

Ostatnia edycja:
Tylko i wyłącznie oryginał BOSCH-a.Dołóż parę dych do MM i wyjdzie Bosch.Pozdr Piter

Wymieniłem przepływomierz. Albo to moje złudzenie, albo auto lepiej przyśpiesza. Niestety dalej ten sam problem. Dławi się. Dziwne, ponieważ po odłączeniu przepływki nie występuje ten efekt. Czy może to być spowodowane świecącą się ciągle marchewką ? Należy skasować błąd ?

Wymieniłem IC, który był nieszczelny problem z dławieniem zniknął, autko zbiera się o niebo lepiej. "Marchewka" zapaliła się jeszcze kilka razy, po przejechaniu kilkunastu m. ale za którymś razem zgasła. Kopci na czarno na wysokich obrotach, podejrzewam, że któryś z wtryskiwaczy może lać.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót