• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Brak mocy do 2.000 obr

P

Puchaczo

Guest
Mam 159 1.9 jtdm 16v od dwóch miesięcy i chyba czas na sprzedaż, co chwilę coś nowego.

Okazało się parę dni temu, że od zakupu mam problem z turbo. Ładuje max do 1 bara, do 2000 obrotów nie jedzie, powyżej 2000 jest ok ale jak depnę to taka czarna chmura za mną, że sam auta z tyłu nie widzę. Z tydzień temu wyskoczył mi check (ciśnienie doładowania turbosprężarki) ale po jego skasowaniu już nie wyskoczył. Nie mam dpf, klap, egr zaślepiony. Sprawdzony overboost, czujnik ciśnienia doładowania, odpinałem też przepływkę. Nie słyszę żadnego świszczenia z pod maski. Auto jest po programie u Cinka na 184 km. Pomoże ktoś?

Brakuje powietrza. Albo dziura w dolocie, albo zacięte łopatki zmiennej geometrii.

Brakuje powietrza. Albo dziura w dolocie, albo zacięte łopatki zmiennej geometrii.

Albo tak jak u mnie.... dziura w gruszce od turbo... Wypnij węzyk vacumm od overboosta zassij powietrze... jak będzie przedmuch i krótki wężyk do turba jest nie sparciały to masz dziurę w membramie od gruszki. Efekt będzie taki, że geometria będzie kulała i w konsekwencji nie będzie dopału na niskich obrotach. U mnie przy 237.000km gruszka wyzionęła ducha.

Mam 159 1.9 jtdm 16v od dwóch miesięcy i chyba czas na sprzedaż, co chwilę coś nowego.

Auto jest po programie u Cinka na 184 km. Pomoże ktoś?

pewnie turbo padło w takim razie.... 184.... km... a dowiadywałeś się jakie ciśnienie doładowania Ci ten Cinek zrobił ? A skrzynie jaką masz ? 320Nm może max przenosić.... ? A teraz ile jest na hamowni ? Robię lat kila w chipach... powiem tak... fajnie się jeździ na początku.... wgraj stocka zobacz.. pewnie będzie ok, jak nowa mapa turba nie wykończyła..... ale pewne już po niej. W sumie to zrób w FES logi turbiny.... dużo się będzie można o jej kondycji dowiedzieć. Chip na 184 na hamowni jest fajny, kolorowe wykresy, jazda do MAC`a z piskiem opon..... tylko jakoś tak do 10000km i zaczynają się problemy.... Fizyki nie przeskoczysz.... Twoja 159 to nie jest VAG T5 2.0 tdi, który wychodził z trzema róznymi mocami na tym samym silniku i osprzęcie. Masz 159, na której oszczędzano do granic możliwości....

Ostatnia edycja:
Bzdury piszesz kolego ;) Takie moce te silniki (jak i skrzynie) potrafią znieść bez większych problemów. Jak ktoś nie dba to i na seryjnym sofcie pójdzie turbo czy padną łożyska.

Bzdury piszesz kolego ;) Takie moce te silniki (jak i skrzynie) potrafią znieść bez większych problemów. Jak ktoś nie dba to i na seryjnym sofcie pójdzie turbo czy padną łożyska.

skrzynia M32 ... skąd ta nazwa... ? 320Nm max może przenosić.... wszystko >320Nm to proszenie się o problemy

Kol@radsky

Gwoli ścisłości, ten Cinek, gdybyś nie wiedział, jest jednym z najlepszych tunerów w naszym kraju, i jestem pewien że Soft był stricte dopasowany pod dane autko

Ostatnia edycja:
Kol@radsky

Gwoli ścisłości, ten Cinek, gdybyś nie wiedział, jest jednym z najlepszych tunerów w naszym kraju, i jestem pewien że Soft był stricte dopasowany pod dane autko

Wybacz , ale nie masz pojęcia o rynku tuningowym w naszym kraju. Nie deprecjonuje osiągnięć Cinka, nie znam kompletnie jego roboty. Ale wbijcie sobie koledzy do głowy jedno.... prosty przykład.... M32.... 320Nm max momentu. Jaki dobry tuner podniesie moc w takim 1.9 jtdm ponad 320Nm, przy której ta skrzynia już ____musi____ paść.... baaa..... pada nawet bez tego momentu. Czy hiper - cudowny tuner uzmysłowi klientowi , że po chipie coś padnie ? No nie.... a może tak i taki pacjent na +30KM godzi się, aby pojeździć te 10kkm odsadzając przez ten czas takie 2.7tdi w audi na światłach...... Czy taki tuner powie pacjentowi , że za chwilę będzie miał dwumasę do wymiany, bo to padnie szybciej niż ustawa przewiduje ? Tak ? Nie ? Siedzię w tym biznesie dość długo. Jak klient przyjedzie z badziewiem typu 159 zrobionym na styk, aby to się jako tako trzymało kupy (nie mówię tu o silniku!) , to wypadało by uprzedzić co może go spotkać po chipie. Wiem , wiem..... są ludzie którzy jeżdzą na tych chipach i po 100.000km.... tylko ilu jest takich? , a ilu jest takich którzy co chwilę mają samochód w warsztacie i latają cinkusiami jako auto zastępcze wytargane od mechanika?

Ostatnia edycja:
Wybacz , ale nie masz pojęcia o rynku tuningowym w naszym kraju. Nie deprecjonuje osiągnięć Cinka, nie znam kompletnie jego roboty. Ale wbijcie sobie koledzy do głowy jedno.... prosty przykład.... M32.... 320Nm max momentu. Jaki dobry tuner podniesie moc w takim 1.9 jtdm ponad 320Nm, przy której ta skrzynia już ____musi____ paść.... baaa..... pada nawet bez tego momentu. Czy hiper - cudowny tuner uzmysłowi klientowi , że po chipie coś padnie ? No nie.... a może tak i taki pacjent na +30KM godzi się, aby pojeździć te 10kkm odsadzając przez ten czas takie 2.7tdi w audi na światłach...... Czy taki tuner powie pacjentowi , że za chwilę będzie miał dwumasę do wymiany, bo to padnie szybciej niż ustawa przewiduje ? Tak ? Nie ? Siedzię w tym biznesie dość długo. Jak klient przyjedzie z badziewiem typu 159 zrobionym na styk, aby to się jako tako trzymało kupy (nie mówię tu o silniku!) , to wypadało by uprzedzić co może go spotkać po chipie. Wiem , wiem..... są ludzie którzy jeżdzą na tych chipach i po 100.000km.... tylko ilu jest takich? , a ilu jest takich którzy co chwilę mają samochód w warsztacie i latają cinkusiami jako auto zastępcze wytargane od mechanika?

Jeśli ktoś ma umysł zajebany "bigbitem" i wali chipa do auta padaki to jest juz jego problem :)
Amen.

W takim razie na dniach bede musial poszukac jakiegos kompetentnego mechanika. Wczoraj znow podczas przyspieszania wyswietlil sie check P023 - cisnienie ladowania turbosprezarki - obecny. Blad skasowany, narazie nic sie nie wyswietla. Po tym jak sie zapala check samochod zachowuje sie dokladnie tak samo jakby sie ten blad nie swiecil.

Jeśli błąd wyskakuje przy przyspieszaniu to masz problem z przeładowaniem i zaciętą geometrią turbiny. Turbina nie pracuje przy niskich obrotach, a przeładowuje na wysokich.

Jeśli błąd wyskakuje przy przyspieszaniu to masz problem z przeładowaniem i zaciętą geometrią turbiny. Turbina nie pracuje przy niskich obrotach, a przeładowuje na wysokich.

Tyle, że według wskaźnika turbina osiąga max 1 bar.

Błąd ciśnienie doładowania zostanie wywalony tylko gdy jest problem czyli zbyt wysokie ciśnienie, a nie zbyt niskie czy nieprawidłowe.

Okazała się uszkodzona taka mała rurka, po zmianie na nową ładuje już elegancko powyżej bara.

Okazała się uszkodzona taka mała rurka, po zmianie na nową ładuje już elegancko powyżej bara.

Masz na myśli przewód podciśnieniowy?

- - - Updated - - -

skrzynia M32 ... skąd ta nazwa... ? 320Nm max może przenosić.... wszystko >320Nm to proszenie się o problemy
Kto Ci tak powiedział? Łożyska w skrzyni zabija szybki przyrost momentu. Osobiście pokonałem 30 tyś. km, a nowy użytkownik auta gdy ostatnim razem pytałem nakręcił dodatkowe 40 tyś km i nadal skrzynia ma się bardzo dobrze, a moment zmierzony na hamowni wynosi 411 Nm. 159 1.9 JTDm 16V. Chip robiony przy przebiegu 130 tyś. km na liczniku, a w rzeczywistości kto wie ile ta skrzynia przejechała. Czy Ty z tych co i tak wiedzą lepiej?

hqdefault.jpg

Dokładnie ta zaznaczona na zdjęciu, dwa miesiące mordowania się z turbiną miałem a tu taka pierdoła.

Ha dlatego warto te wężyki profilaktycznie wymienić. Koszt w sumie żaden, a można dodać trochę tuningu ;)

DSC_0331.JPG

U mnie to samo znaczy przy 220km/h pompuje na 6 biegu 1.2 1.3 bara ale na 1.2.3 biegu trudno mu sie wyspinac do 0.8 a na dodatek po spuszceniu nogi z gazu odrazu manonetr leci na 0 , walcze juz 4 dzien i rece opadaja :/

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót