[Giulia] Box Predkosc GIULIA/STELVIO

Leszek_Zal

Nowy
Auto
AR 159, Giulia Super, Stelvio B
Jaka jest maksymalna dopuszczalna predkosc z boksem dachowym na gulia (box alfy)? Ile można grzać tak aby pudła nie zerwało?
Dzięki.

Zerknij do instrukcji użytkownika boxa dołączonej przez producenta...

to nie box będzie iał ograniczenia tylko belki. W delcie oryginał -mialem 90km/h, przy thule 140kmh, :)
Mam jednak znajomych co z belkami oboxami thule przekraczali 230 :)

jak sie zapomnialem to z thule i 2 rowerami przyspieszylem do 180. generalnie z boxem to nie da sie szybko jechac - szumi strasznie przy >120 a w benzynach spalanie przy predkosciach autostradowych wzrasta o jakues 3-4l/100km (to z rowerami, sam box pewnie 2-2.5)

jak sie zapomnialem to z thule i 2 rowerami przyspieszylem do 180. generalnie z boxem to nie da sie szybko jechac - szumi strasznie przy >120 a w benzynach spalanie przy predkosciach autostradowych wzrasta o jakues 3-4l/100km (to z rowerami, sam box pewnie 2-2.5)

Jak masz rower szosowy to dobij 4 atmosfery do kół i wtedy zmniejszą się opory toczenia i spadnie spalanie:)

Natomiast odpowiadając poważniej na pytanie autora wątku, wszystko trzeba brać na zdrowy rozsądek. Jeśli masz markowy box i jest zamocowany na oryginalnym bagażniku/relingach to wówczas margines bezpieczeństwa jest większy. Swoją drogą w takiej Giulii zrobi to dużą różnicę i będzie bardziej narażona na boczny wiatr. Myślę, że przede wszystkim po montażu trzeba zrobić kilka kilometrów z większą prędkością i wtedy sprawdzić ponownie mocowanie.

- - - Updated - - -

mnie swego czasu przy 200+ thule wytrzymało

Doradzajmy z głową a nie z polotem...

Nie wiem jak te OEM w Alfie, ale w Lancii to była lipa i 80 lub 90km/h chodzi o belki - generalnei wyglądały tak samo jak te OEM ALFY

Co do szumow z boxem jeżdzilem z thule atlantis600 i do 140km/h było spoko. Ustawiłem sobie limit na 140 to pamiętał za mnie o prędkosci...
Do giulii kupiłę thule wingbar evo, wczesneij z Delcie miałem OEM i po jednym uzyciu zakupiełm Thule wingbar - róznica w hałasie - masakryczna... na korzyść Thule

Ja mam Thule Wingbary + Motion 800. Też uważam, że 140km/h to max, z resztą dbam też o słuch i po prostu nie da się jechać tak szybko na dłuższą metę ;)

Jedyne co zauważyłem, to że pomimo cofnięcia na maxa bagażnika do tyłu nadal wystaje dość mocno nad przednią szybą i zmyla czujnik zmierzchu. przez co włączają się światła. (albo to taki feature, że jak z boxem, to zawsze na światłach ;)

raczej nie ma takiej siły (no, do rozsądnych prędkości typu 220 km/h) która zerwałaby mocowanie rowerów/boxa. Z ciekawszych rzeczy to tanie/stare boxy mogą się otworzyć. Groźniejszy jest boczny wiatr, który mi na trasie 400km poluzował mocno i rowery i samo mocowanie bagażnika. I nawet delikatna wgniotka powstała. Mam AGURI - bardzo dobra jakościowo alternatywa do topowych marek. Mają oficjalną ofertę na Stelvio, a mi kiedyś dopasowali kit do Giulietty.

raczej nie ma takiej siły (no, do rozsądnych prędkości typu 220 km/h) która zerwałaby mocowanie rowerów/boxa. .

Raczej jest... Sam byłem świadkiem wypadku, gdy przy około 160 zerwało cały bagażnik z rowerami. Całe szczęście bez ofiar ale najechałem na to około 3-5 minut po tym, jak wyprzedziło mnie Volvo z rowerami jeszcze na dachu a ja miałem ponad 140 km/h. Fizyka nie wybacza braku rozsądku.

raczej nie ma takiej siły (no, do rozsądnych prędkości typu 220 km/h) która zerwałaby mocowanie rowerów/boxa. Z ciekawszych rzeczy to tanie/stare boxy mogą się otworzyć. Groźniejszy jest boczny wiatr, który mi na trasie 400km poluzował mocno i rowery i samo mocowanie bagażnika. I nawet delikatna wgniotka powstała. Mam AGURI - bardzo dobra jakościowo alternatywa do topowych marek. Mają oficjalną ofertę na Stelvio, a mi kiedyś dopasowali kit do Giulietty.

thule pewnie tak łatwo nie zerwie, ale badziewie już tak. kolega (jeździ spokojnie, zgaduję ze 120-130 max jechał), zerwało rower - wyrwało mu z z belek bagażnik rowerowy (rynienkę w belce rozerwało). na rower najechał od razu TIR

oczywiście bagażnik miał jakiś z tańszych. kolejna sprawa może coś mu się poluzowało - pamietam że raz pożyczałem od niego 2 rowerowe bagażniki (musiałem 4 przewieść), to było kiepsko mocowane, źle się zaciskało na belce. z resztą w pro-ride thule też po kilku km jazdy po założeniu nie raz już się coś luzowało/telepało, zawsze staję na chwilę sprawdzić, jeszcze raz dociągnąć bagażniki.

tak więc na pewno nie oszczędzajcie na niczym.

no i pamiętajcie że macie na dachu coś ekstra (wjazdy na parkingi podziemne itp) - polecam nakleić sobie karteczkę z przypominaczem na zegarach czy np przycisku SS.

Ja starałem się nie przekraczać 160 km/h ;-)
W praktyce warto sprawdzić dane dla konkretnego producenta boxów (Thule v-max 130 km/h, czyli licznikowe ok. 140 km/h).
Do tego w poszczególnych krajach mogą być dodatkowe ograniczenia prędkości dla samochodów z bagażnikiem/boxem dachowym.

Linku nie wrzucę, bo mam za mało postów :-(
Można wrzucić w Google "Prędkość jazdy z bagażnikiem dachowym lub boxem" ;-)

Jaka jest maksymalna dopuszczalna predkosc z boksem dachowym na gulia (box alfy)? Ile można grzać tak aby pudła nie zerwało?
Dzięki.

Bezpiecznie jest ok 140 ale ja śmigałem i 180. Ważne aby belki i box były markowe i dobrze zamocowane. W Giulii belki trzymają się otworów (bolce wchodzą w dedykowane otwory) więc teoretycznie lepiej niż np. w 159 gdzie chwytały wyłącznie obejmując dach.

Słyszałem o przypadkach gdzie urywało box więc warto jednak zachować rozsądek.

Mam index do stelvio 120 max thule oryginał i belki i box.

Amortyzatory
Powrót