[166] Bordowa 500+

Zima to czas nudy, zabrałem się więc za naprawę pękniętej szpilki kolektora, jak również kilka zapowiadanych wcześniej napraw
Na dzień dzisiejszy pozostało już niewiele pracy, a następna relacja będzie mam nadzieję z trasy :)

Ale po kolei:

Zaczęło się od wymiany wydechu końcowego, który niestety dość mocno zardzewiał:

IMG_6946.jpg
IMG_6949.jpg

Ze względu na to, że z tyłu nie było osłony przeciwbłotnej, a w zderzaku zbierał się wszelakiego rodzaju syf wpadła osłona od przedlifta:

IMG_6951.jpg

No i wisienka na torcie - malowanie całości wydechu:

IMG_6953.jpg

Taśma termoizolacyjna została zamontowana ze względu na bardzo małą odległość wydechu od osłony silnika - niestety nieoryginalnej

IMG_7494.jpg

Po wyjęciu kolektora ukazał się następujący widok:

IMG_6967.jpg
IMG_6965.jpg
IMG_6968.jpg

Naprawa polegała na odwierceniu pozostałości, wymianie szpilek na wzmocnione, planowaniu kolektora, grubsza uszczelka Protoxide i miedziane nakrętki przykręcone na Loctite'a
Wyszło z tego coś takiego, ale nie przetestowałem jeszcze podczas jazdy:

IMG_7432.jpg
IMG_7508.jpg

Montaż na próbę, dystanse są już na miejscu :)

IMG_7512.jpg

Do tego nowe uszczelki, śruby i nakrętki do połączeń turbiny oraz czyszczenie tego co pod maską było brudne

Jakieś 20 piw dalej:

IMG_7488.jpg

Wypadło całe zawieszenie, aby odsłonić kielichy i sprawdzić co się tam dzieje
Nie zidentyfikowałem wroga, więc całość została oczyszczona i zamalowana

IMG_6962.jpg
IMG_7438.jpg
IMG_7439.jpg
IMG_7486.jpg

Operacja odbyła się dla wszystkich czterech nadkoli, belki chłodnicy, mocowań zderzaków

IMG_7478.jpg

Przy okazji mając na stole mocowania amortyzatorów i inne duperele zostało to odczyszczone, pomalowane i zakonserwowane

Zamontowane zostały nowe amortyzatory Kayaba
Gumy i osłony amortyzatorów
Sprężyny obniżające Eibach
Tarcze Bosch
Klocki Bosch
Regenerowane zaciski z tyłu
Przewody hamulcowe w oplocie HEL
Cztery nowe łożyska kół
Gumy stabilizatora z przodu
Odświeżenie i konserwacja kloszy reflektorów
Filtry i olej ceramiczny MIHEL

IMG_7457.jpg
IMG_7459.jpg
IMG_7460.jpg
IMG_7522.jpg

Czyszczenie i konserwacja tapicerki:

IMG_7473.JPG

Aktualnie Bordowa czeka na montaż przedniego zderzaka, kół i naprawę progu, gdyż mocowanie lewarka niestety zniknęło :/

IMG_6955.jpg
IMG_7543.jpg

Fajne prace, jestem ciekaw jak będzie stała na tych Eibachach i jakie wrażenia z jazdy :)

Dużo pracy, gratki!
Co to za konserwacja? Piaskowałeś czy usunąłeś tylko rudą? Nie boisz się, że mazidło uśpi Twoją czujność?

Odczyściłem wszystko i wymyłem ropą
Mazidło to Prochem Pro-Bit
Myślę, że nic tego prędko nie ruszy

Mam na myśli korozję od wewnątrz, bo jeśli nie zrobiłeś tego dokładnie, to będzie się rozwijać cichutko jak rak i da o sobie znać gdy będzie już za późno.
No, ale dosyć tego pesymizmu; niech cieszy oko i ucho :cool:!

Myślałem o tym, i generalnie to nie jest to miejsce widoczne bez zdjęcia nadkoli czy mocowań amortyzatorów, więc i tak bym tego nie zauważył :)
Zobaczymy za jakiś czas jak natrafi się potrzeba zaglądnięcia w malowane miejsca
Generalnie to uważam, że to była dobra decyzja, bo w niektórych miejscach była już ruda i bez demontażu całych nadkoli i mocowań szalałaby sobie w najlepsze niezauważona

I jak wrażenia? Coś zmieniałeś, bo na zdjęciach wygląda jakby średnica rury była większa. Miałeś problem z mocowaniem?

Komin pasował Plug&Play. Konieczne było podgięcie mocowań bo końcówka była strasznie krzywo, ale poza tym nic nie zmieniałem w konstrukcji z Ostrowa.
Fajnie jest to wykonane, porządnie pomalowane a wygląd to jakby z 40 koni przybyło :D
Ja kupowałem wraz z rurą zastępującą tłumik środkowy, ale to raczej nie jest konieczne.
JBC to dźwięk się nie zmienił :/

Dzisiaj miałem przyjemność pojeździć trochę tym autem. Alfa utrzymana jest w nienagannym stanie technicznym. Dawno nie widziałem 20v tak doinwestowanej. Właścicielu chyba trzeba uaktualnić temat, bo jest o czym pisać. Zdjęcia też by się jakieś przydały :)

Cześć,

Niestety brak wolnego czasu spowodował, że nie wykonałem prac które miały trochę uaktualnić Bellę
Aktualnie zmagam się ze śmiercią klapek w kolektorze, jest też w planach likwidacja pomalowanych na czarno plastików, odświeżenie paszczki oraz zmiana felg na TI

A jak pogoda dopisze :P

379639584_6671384282978516_3052268824216785411_n.jpg

No, no :)
Jestem ciekaw opinii o Gyeon, jak ogarniesz to daj znać, bo też mi chodzi po głowie :D

Gyeon to chyba wyższa półka co nie?

Dobry wieczór :)

Operację nałożenia powłoki udało się wykonać. Było ciężko i męcząco, ale efekt jest bardzo zadowalający
Wyglądało to mniej więcej tak:

IMG_0098.jpg

1. Umycie samochodu aktywną pianą i ręcznie
2. Dekontaminacja środkami Gyeon Iron, Tar i Prep
3. Nałożenie powłoki Q2 na lakier
4. Nałożenie preparatu Cure
5. Nałożenie powłoki Trim na plastiki

IMG_0101.jpg
IMG_0109.jpg

Powłoka nakłada się bardzo prosto, generalnie w dwie osoby pracuje się dość przyjemnie; samemu nawet mycie jest mordęgą
Po wyschnięciu preparat nadaje delikatnej cukierkowości i fajnie to wygląda. Maskuje też drobne ryski. Nie zrobiłem niestety polerki więc efekt mógłby być znacznie lepszy.
Jeżeli macie więcej czasu i liczycie na efekt WOW polerka to przystanek obowiązkowy
Najbardziej zadowolony jestem jednak z powłoki do plastików. Nie wiem ile to wytrzyma ale efekt jest bardzo dobry.

IMG_9954.jpg

Powłoki do szyb nie nakładałem.

Bordowa dostała też nowe regenerowane felgi 18" TI z oponami całorocznymi. Nie użytkowałem jeszcze takiego wynalazku i strasznie ciekawi mnie jak to będzie w trudniejszych warunkach

Przy okazji wpadł kolektor dolotowy w wersji bez klapek, gdyż istniejące straciły sterowanie i latały w dowolną stronę
Zamontowałem też "dynks" od Kolegi Piotra Chyżyńskiego mający uzdrowić nieodbijające kierunkowskazy - teraz odbijają!

IMG_0105.jpg

no i najważniejsze - nie ma już śladu po czarnych plastikach w przedniej części samochodu, jak również akwarium w halogenkach :)
Z problemów pojawiło się dziwne piszczenie na wolnych obrotach, którego nie potrafię zidentyfikować.
Poczekam aż się zepsuje...

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót