[166] Bordowa 500+

Dzień dobry wszystkim,

Jestem nowym właścicielem Bordowej włoszki
Od zakupu minął już jakiś czas i powoli się ze sobą zaprzyjaźniamy :)

Co jakiś czas będę umieszczał co się z Alfą dzieje, plany i wykonane wymiany czy modyfikacje

Nazwa wątku zobowiązuje, chciałbym kontynuować misję 500+, o ile materia pozwoli

Liczę, że na tym się nie skończy i czeka nas mnóstwo wyjazdów i powrotów,

Mam też nadzieję na pewne wsparcie, gdyż to moja pierwsza Alfa

Pozdrawiam,

mk

Mega, że przeszła dalej w dobre ręce :D Ja swoją, również bordową 166, dobijam do 200k. O ile oczywiście nic nie było kręcone :rolleyes:

Powodzenia w pracach :)

Rób fotki, wrzucaj i pytaj jak czegoś nie wiesz :beer:

Dzień dobry wszystkim,

Co jakiś czas będę umieszczał co się z Alfą dzieje, plany i wykonane wymiany czy modyfikacje

Nazwa wątku zobowiązuje, chciałbym kontynuować misję 500+, o ile materia pozwoli

Pozdrawiam,

mk

Poznałem trochę Pana makamori i muszę przyznać z całą odpowiedzialnością, że trafiła w bardzo dobre ręce. Pan Mariusz na aucie nie oszczędza, co bardzo mnie cieszy. Fajnie, że trafiła do niego. Niech dobije do tych 500 tys. Trzymam kciuki :)

- - - Updated - - -

Dzień dobry wszystkim,

Pozdrawiam,

mk

Poznałem trochę Pana makamori i muszę przyznać z całą odpowiedzialnością, że trafiła w bardzo dobre ręce. Pan Mariusz na aucie nie oszczędza, co bardzo mnie cieszy. Fajnie, że trafiła do niego. Niech dobije do tych 500 tys. Trzymam kciuki :)

Zacznę nietypowo, gdyż od końca

W miniony weekend wspólnie z [MENTION=12133]herbig[/MENTION] udało się nam doposażyć Bordową w system DSP
Wpadł zestaw OE głośników z wersji wyposażonej kiedyś w taki system, nowa wiązka od radia do bagażnika oraz wzmacniacz z procesorem dźwięku
Istniejącą wiązkę zdemontowaliśmy a nowa została umieszczona w oryginalnych mocowaniach
Wszystko oprócz tweeterów pasowało plug&play; tweetery z wersji DSP posiadają inny rodzaj wtyczki i trzeba było je przelutować

Poniżej krótka fotorelacja:

IMG_5737.jpg
IMG_5755.jpg
IMG_5738.jpg
IMG_5746.jpg

- - - Updated - - -

Stan aktualny to 417000km

Cześć wszystkim!

Dawno się nie odzywałem a przez ten czas sporo się działo :D

Alfunia doczekała się pierwszego przeglądu za mojej kadencji, którego oczywiście nie zaliczyła
Winę ponosiło przednie zawieszenie, ale udało się to ogarnąć - wpadły cztery nowe przednie wahacze i drążki stabilizatora oraz hamulec pomocniczy, który również został "naprawiony"
Przy okazji została uszczelniona jedna z półosi

IMG_5175.jpg

Po tym wątpliwym sukcesie zabrałem 166 na tor Krzywa, aby poprawić sobie nieco morale
Pomysł wydawał się dobry i w sumie świetnie się bawiliśmy, niestety kilka elementów zaprotestowało
Zabite opony to nic nadzwyczajnego, przegrzane klocki, skrzywione przednie tarcze oraz chwilę później uszczelka kolektora wydechowego

IMG_5808.jpg
IMG_6866.JPG
IMG_6865.JPG
IMG_5805.jpg

W międzyczasie wpadł pomysł, aby poprawić docisk tylnej osi, niestety spojler odpadł jeszcze przed pierwszym myciem :/

IMG_6863.jpg

Oraz coś co faktycznie może pomóc w łapaniu przyczepności:

IMG_6864.jpg

W międzyczasie uskuteczniłem najlepszą dotychczas modyfikację w postaci zestawu bluetooth xcarlink:

IMG_6377.jpg

Podróżowanie nareszcie nie wymaga słuchania nagranych płyt CD a można też obsługiwać połączenia telefoniczne z kierownicy

Nie mogło nas też ominąć małe SPA w postaci czyszczenia wszystkiego co wydawało się brudne a także wymiany wszystkich olei, filtrów oraz płynów
Doposażyłem się też w osłonę podwozia

IMG_6414.jpg
IMG_5554.jpg
IMG_5556.jpg
IMG_5552.jpg
IMG_5559.jpg

Jako że spora ilość rzeczy wymaga aktualnie naprawy bądź wymiany, wyposażyłem Bellę w odpowiednie oznaczenia zewnętrzne ;)

IMG_6867.jpg

Na najbliższe święta jest w planach naprawa większości z usterek
Wpadną nowe hamulce (tarcze oraz klocki) wraz z przewodami w oplocie
Regenerowane zaciski do tyłu oraz regeneracja przednich
Nowy wydech oraz "regeneracja" katalizatora środkowego
Nowe szpilki kolektora, planowanie, uszczelka tuningowa z protoxide oraz wykonanie izolacji termicznej kolektora i odcinka wydechu
Wymiana środkowej poduszki pod silnik, pasek micro i rolka lub napinacz
Po drodze pewnie coś jeszcze znajdę
Kolejne spa, w tym zabezpieczenie podwozia i progów, a zwłaszcza dziwnych mocowań pod lewarek - tak, jedno zardzewiało

IMG_6434.jpg

Życzcie powodzenia :(

Ostatnia edycja:
Wszystko brzmi wybornie, tylko dlaczego nabłyszczyłeś tak okrutnie te fotele? One były cudownie matowe, jak z fabryki :D

Fotele wyglądają na błyszczące ponieważ były fotografowane na świeżo po myciu i konserwacji
Dzień później były już matowo czarne :)

Prace idą w dobrym kierunku :)
Aczkolwiek jeżeli szanujesz swój portfel to odradzam wizyty na torze 166 - ale to chyba już wiesz :D

Powodzenia przy reszcie prac!

Cześć,

czy macie pojęcie co powinno być podpięte do poniższej wtyczki?
324336065_1303386850440129_5651602442948712594_n.jpg
Wtyczka znajduje się obok klaksonu bodajże po obu stronach

PS:
Zrobiłem coś głupiego :(
328418315_1156464545007650_4201008120049710899_n.jpg

Jeśli to lewy przedni róg to może to być wtyczka do czujnika temperatury zewnętrznej dla webasta.

Tak, to jest lewy róg
Myślałem, że coś zgubiłem :)

Dziękuje za podpowiedź!

Amortyzatory
Powrót