[159] Blue&Me upgrade i zmiana języka

Od liftu w 2008 jest druga generacja,

Ostatnia edycja:
Kolego odpowiedź na Twoje pytanie przewija się kilkukrotnie w tym poście, ale skoro potrzebujesz tak "łopatologicznie" (bez urazy) to proszę:
1. Wchodzisz na stronę: http://www.blueandme.net/blueandme/index.aspx
2. Wybierasz markę samochodu: http://www.blueandme.net/blueandme/index.aspx?brand=alfa romeo&lang=it
3. Nie wiem w jakim języku będzie Ci najwygodniej poruszać się po stronie (ja wybrałem angielski): http://www.blueandme.net/blueandme/index.aspx?brand=Alfa Romeo&lang=en
4. Najeżdżasz myszką na Support i rozwija się mała beleczka gdzie masz: FAQ DOWNLOAD PHONE COMPATIBILITY AVAILABILITY i wybierasz sobie DOWNLOAD: http://www.blueandme.net/blueandme/index.aspx?brand=Alfa Romeo&lang=en#/support/download/
5. Otwiera się okienko gdzie w pierwszej zakładce BLUE&ME są dwa guziczki. Wybierasz ten drugi "Fit in the search filters in assisted mode".
6. Otwiera się kolejna zakładka gdzie masz PART 1 i PART 2.
7. Klikasz na guzik DOWNLOAD FILE w PART 1 i ściągasz sobie oprogramowanie do sprawdzenia modelu i wersji Blue&Me.
8. Dalej postępujesz zgodnie z instrukcją, która zawiera się w ściągniętych plikach...

W razie jakichś wątpliwości pytaj...

- - - Updated - - -

Dziękuję kolego, sam bym lepszego FAQ nie stworzył :), ale bez urazy czy ja pisałem, że nie wiem jak ściągnąć aktualizację? Tutaj zahaczamy po o czytanie ze zrozumieniem ;)
Na stronie są dwie wersje B&M dla 159: first i second generation. Idąc dalej First generation ma oznaczenie 5.5 i 5.6, a second 6.0 i dodatkowo można wybrać język jaki się chce.
Pytałem, czy jest jakieś rozgraniczenie rocznikowe np.: od 2006 do 2008 to należy wybrać B&M first generation do uaktualnienia, a od 2009 to second generation i tyle.

Kolego raczej z pisaniem ze zrozumieniem, skąd masz wiedzieć, ano nikt nie wie, ja mam Brerę z 2009 roku i mam 1 wszą generację. U Włochów to jak wróżenie z fusów. Pytanie brzmi czy masz z Nav czy nie ? Konia z rzędem temu kto po roczniku odpowie mi na to pytanie. Ale po cyferkach zapisanych w pliku xml jest to już możliwe...

- - - Updated - - -

Od liftu w 2008 jest druga generacja,

Kolego nie mów takich rzeczy, bo to tylko teoria. Otto ma 159 z 2010 i ma pierwszą generację, wiem bo robiłem mu upgrade, to samo u mnie w Brerze 2009 rok i też pierwsza generacja...

A teraz pytanie do kolegów trochę z innej beczki. Czy może ktoś próbował się już dobierać do plików zapisanych w Blue&Me ? Znaczy wyciągać pliki z komunikatami pisanymi ?

Kolego nie mów takich rzeczy, bo to tylko teoria. Otto ma 159 z 2010 i ma pierwszą generację, wiem bo robiłem mu upgrade, to samo u mnie w Brerze 2009 rok i też pierwsza generacja...

QUOTE]

Tak naprawdę, przy ściąganiu pliku, który ma sprawdzić wersję nie ma konieczności wybierania wersji.
Ja mam 2008r. po lifcie i mam 2 generację, więc mówię takie rzeczy na moim przykładzie, a jeśli ma inną to wyjdzie przy aktualizacji.

Byłoby zdecydowanie lepiej gdybyś napisał że u Ciebie jest taka wersja a nie, że od liftu w 2008 jest druga generacja, bo wychodzi na to że wszystkie po liftowe mają drugą generację, co nie jest zgodne z prawdą...:(

Byłoby zdecydowanie lepiej gdybyś napisał że u Ciebie jest taka wersja a nie, że od liftu w 2008 jest druga generacja, bo wychodzi na to że wszystkie po liftowe mają drugą generację, co nie jest zgodne z prawdą...:(

ok rozumiem, ale tak czy inaczej jeśli kolega chce aktualizację zrobić automatem to nie ma większego znaczenia, bo sobie sprawdzi w pliku

ok rozumiem, ale tak czy inaczej jeśli kolega chce aktualizację zrobić automatem to nie ma większego znaczenia, bo sobie sprawdzi w pliku

Dokładnie, tak. W zasadzie nic Go nie interesuje, wyciągnąć plik xml, wczytać go na stronce i reszta się zaktualizuje sama, no chyba że tak jak było u mnie aktualizacja została schrzaniona w ASO i zamiast odpowiedniej wersji podstawione zostały FFFFFF i zaczęły się schody, bo system zgłupiał co to za wersja i wszystko trzeba było robić na piechotę.

Mam może głupie pytanie, ale po rozpakowaniu pliku z wersji np. 5.5 mam nast. pliki:
C82E.CAB
C82R.CAB
C82S.cab
82UP
kilka instr. PDF w różnych językach
COU.pku
DEU.pku
install.info

pierwsze 3 pliki są plikami spakowanymi, mam rozpakować ich zawartość i wrzucić ich zawartość luzem z całą resztą na pena?:)

Mam może głupie pytanie, ale po rozpakowaniu pliku z wersji np. 5.5 mam nast. pliki:
C82E.CAB
C82R.CAB
C82S.cab
82UP
kilka instr. PDF w różnych językach
COU.pku
DEU.pku
install.info

pierwsze 3 pliki są plikami spakowanymi, mam rozpakować ich zawartość i wrzucić ich zawartość luzem z całą resztą na pena?:)

Wrzucasz w takiej postaci jak masz teraz (bez dodatkowego rozpakowywania).

no właśnie... w całej dyskusji w obu tematach dot. B&M nie doczytałem się, żeby ktos pisał o usb w takim miejscu, jak ja dziś odkryłem u siebie.. mam nadzieje że pójdzie dobrze:/ zastanawiam się, czy z pena muza np. odpali, bo to miejsce raczej nie jest przystosowane do tego, żeby tam pena wkładać:/

USB pod radiem (w module B&M) nie służy do aktualizacji przez pendrive. W Elearn piszą że to gniazdo jest do aktualizacji tylko przez Examiner

USB pod radiem (w module B&M) nie służy do aktualizacji przez pendrive. W Elearn piszą że to gniazdo jest do aktualizacji tylko przez Examiner

po prostu świetna wiadomość:( czyli jak rozumie, nie wykorzystam tego gniazda usb do niczego?

W sensie uzytkowym z tego co czytalem w Elearn to nie wykorzystasz. Dziwne ze nei masz gniazdka w schowku skoro cała instalacja B&M istnieje. Na twoim miejscu zdjalbym schowek i poszukal sladow instalacji - byc moze brakuje jedynie gniazda

Może schowek z innego auta, np po wystrzale AirBag'u nadawał się do wymiany. Nie spotkałem się jeszcze żeby było B&M a nie było USB. Jest to co najmniej dziwne.

Amortyzatory
Powrót