Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
A ten film olejowy to gdzie znika? Antymateria go pochłania?...
Porównanie do nagłego gaszenia silnika stąd, że wtedy też następuje nagły zanik filmu olejowego i przyspieszone zużycie łożysk ślizgowych.
A ten film olejowy to gdzie i w wyniku czego zanika?Nie osłabiaj mnie.... poczytaj co to jest film olejowy i jakie są warunki jego powstania.....
Rozumiem że potrafisz wykrzesać z neta jakieś przypadki bez zaworu upustowego (pomimo że chyba wszystkie europejskie TB bez zmiennej geometrii łopatek to mają-oczywiście fabryczne) i chwała Ci za to ale nie obniżaj autorytetu (jakikolwiek by był) nie wiedząc jak powstaje i co to jest film olejowy.
Ale nie ważne, nudzi mnie ten spór. Ja widziałem dziesiątki aut TB i wszystkie mają zawór upustowy. Czy to audi, czy fiat, alfa, saab itd.
A ten film olejowy to gdzie i w wyniku czego zanika?
Przyklaskujcie sobie dalej, bando teoretyków.Nawet nie potraficie poprzec swojej przebystrej tezy, która rąk ani nóg nie ma. Do tej pory, jako że sam go konstruowałem, byłem przekonany z czego złożony jest mój dolot, ale widocznie specjaliści z internetu wiedzą lepiej. Z Wami nawet nie ma o czym dyskutowac, ale jak się dwóch mądrali dobierze to zaraz trzeba 'zbesztac' gościa, bo jeździ bmw, co nie? ;]
Zapytam po raz ostatni. W wyniku czego i gdzie zanika Wam film olejowy bez zaworu upustowego? Jak nie odpowiecie, uznam Wasze zaczepki za bezpodstawne.Nie tłumaczcie mi czym ów film jest, bo wykażecie się ignorancją. Złożyliście kiedykolwiek jakiś silnik?
No chyba jednak nie o tym była mowa.jak bez zaworu znika ....kolega marek230482![]()
...
Porównanie do nagłego gaszenia silnika stąd, że wtedy też następuje nagły zanik filmu olejowego i przyspieszone zużycie łożysk ślizgowych.
tu chodziło o to że jak po ostrej jeździe zgasisz silnik (nie czekając na to żeby turbo zleciało z obrotów) to w chwili zgaszenia odcinasz dopływ oleju do turbo gdy ono jest jeszcze na wysokich obrotach czego następstwem będzie niszczenie turbiny.
popraw mnie jeżeli się mylę
Oh, rly? A później pewnie się zatrzymuje w miejscu i kręci w drugą stronę robiąc podciśnienie w dolocie, przez turbo emitując sygnały kosmiczneWtedy film olejowy jest nrazony na zanik. I jeszcze raz powtorze. Moga byc inne rozwiazania bez zaworu upustowego ale NIE MOZNA usuwac istniejacego.
I jeszcze nalezy wspomniec o tym ze gdyby nie zawor upustowy to przy przekladkach biegow mielibysmy za kazdym razem "dziure" bo turbina traci predkosc blyskawicznie.
Dla podtrzymania turbo przestraja się układ wtryskowo-zapłonowy, a nie zakłada bova. Pytania? Tu nic nie trzyma się kupy.Blow-off kupuje sie dodatkowo dla swistajacego bajeru lub te bardziej zaawansowane ponoc bardziej wydluzaja czas podtrzymania turbo ale tu nie mam pewnosci.
Na marginesie piszac rozkrecalem i skrecalem silniki wiec nie martw sie nie jestem internetowym samoukiem.
Jakie masz pytania znawco?
Teoria marka230482 - nawet jak wiesz co u siebie zamontowałeś, on wie to lepiej.Oslabiasz juz mnie. Nie masz racji. Turbina jest wyhamowywana. Nie potrafisz czytac ze zrozumieniem (nie pierwszy raz). To ze Ty nie widzisz utraty predkosci nie oznacza ze jej nie ma to gowno nie argument. Wiem ze nie kupisz blow-off'a,ja tez nie bo oboje mamy fabrycznie zamontowane w dolocie.
Nic przestrajanie wtrysku i zaplonu ci nie da. Bo niby jak? Turbina napedzana i hamowana jest tylko przez spaliny\powietrze wiec nie kompromituj sie.
W ogole konwersacja z Toba traci sens. Mam wrazenie ze krecisz sie w kolo szukajac dziury w calym bo i tak zawory upustowe byly sa i beda montowane poimo teori bimskiego. Wiec twoj upur jest na marne. Gdybys mial racje to nikt by nie mial tych zaworow a jakos wszyscy maja (oczywiscie poza paroma wyjatkami). I dlatego ile bys sie nie palowal to tego nie potrafisz wytlumaczyc.
Zabierzmy zabawki z piaskownicy, bo ktoś podważył nasze marne tezy?Tak, nie chce mi się już czytać wywodów bimskiego. Ani mu udowadniać. Niech nawraca świat, może kiedyś producenci przestaną montować zawory upustowe hehehee. Wyłączam się z dyskusji.
Zabierzmy zabawki z piaskownicy, bo ktoś podważył nasze marne tezy?Kolego, jesteś typowym użytkownikiem tego forum. Ktoś powie coś niezgodnego z twoją opinią - skupisz się na nim jako rozmówcy, zamiast wyjaśnic temat. Jak dla mnie nie jesteś autorytetem, a twoje teorie są do niczego. Ani razu nie udzieliłeś mi odpowiedzi na żadne z moich pytań. Dlaczego? Chyba wszyscy zainteresowani znają odpowiedź. Jest to tak typowe, że aż wymiotowac się chce, bo nigdy nie da się przeprowadzic merytorycznej dyskusji tylko pyskówki rodem z podstawówki. Nie zdziw się, gdy twoje magiczne teorie o zanikającym filmie i zacierających się od braku zaworu turbinach zostaną wyśmiane w szerszym gronie, bo są niedorzeczne.
Kolejny ciekawy temat, w którym 'alfiści' (pfu) zabierają głos nie mając pojęcia o czym piszą. Wasze samochody są najlepsze, najszybsze, wy jesteście najmądrzejsi i wszystko wiecie najlepiej, ale odpowiedziec na proste pytania nie umiecie, odwracając kota ogonem. Szkoda, że w społecznościach motoryzacyjnych zawsze znajdzie się jakaś zakała... Życie byłoby zbyt piękne, najwyraźniej.
/edit: aha, nie uda wam się sprowadzic mnie do swojego poziomu.![]()