Blow-off w V6 TB

Montujesz to zamiast istniejącego zaworu upustowego. Każdy silnik turbobenzynowy ma zawór upustowy bo inaczej turbinę szlag by trafił po kilku kilometrach. Z tą różnicą, że go nie słychać. Dlaczego? Bo blow-off z aukcji to zawór upustowy z gwizdkiem. A te fabryczne raz że nie mają gwizdka a dwa że są odprowadzone z powrotem do dolotu a nie w atmosferę. Efekt? Będzie gwizdał czy tam syczał (zależy od modelu) kiedy podczas pracy turbiny puścisz gaz.

Jacku... Ktoś miał w GTV w warszawie zainstalowany... Powiem ci że ciekawy efekt dźwiękowy to daje... Chociaż i bez tego dźwięk 2,0V6TB powala... :D

SPOT !!!! ;)

u mnie powala stukot rozklekotanego silnika z 14-letniego auta^^

efekt fajny, ciekawa jak trwałośc bo jak szlag go trafi na zamknięciu to turbina pójdzie sie paść... ale czy warto dawac za to 250 zł? Nie wiem...

W przypadku gdy zawor upustowy nie dziala i nie upuszcza powietrza z ukladu dolotowego przy zamknietej przepustnicy dochodzi do gwaltownego wyhamowania wirnika turbiny. Dochodzi do sytuacji gdy na strone goraca dziala energia spalin a po stronie zimnej turbina jest drastycznie hamowana przez narastajace cisnienie. Narasta moment skrecajacy na wale turbiny. Chyba nie musze rozwijac zagadnienia zeby zobrazowac jak szkodliwe jest to dla turbiny i ukladu dolotowego.........
I uwazasz bimski ze wszystko bedzie dobrze? ....

W przypadku gdy zawor upustowy nie dziala i nie upuszcza powietrza z ukladu dolotowego przy zamknietej przepustnicy dochodzi do gwaltownego wyhamowania wirnika turbiny. Dochodzi do sytuacji gdy na strone goraca dziala energia spalin a po stronie zimnej turbina jest drastycznie hamowana przez narastajace cisnienie. Narasta moment skrecajacy na wale turbiny. Chyba nie musze rozwijac zagadnienia zeby zobrazowac jak szkodliwe jest to dla turbiny i ukladu dolotowego.........
I uwazasz bimski ze wszystko bedzie dobrze? ....
Jestem tego pewien. ;] Chyba że masz wirnik z plasteliny. Wirnik kroi powietrze które się cofa po zamknięciu przepustnic, stąd ten odgłos. Ile obrotów na sekundę/minute rozwija wirnik turbosprężarki? Chyba zbyt wiele, żeby słup (krojonego skądinąd) powietrza wyhamował ów wirnik.

Nie jest z plasteliny ale tu nie chodzi o ukrecenie walu bo predzej uszkodzi przewody dolotowe. Tu chodzi o to ze rozgrzany i wychamowany wirnik ma krytycznie slabe zdolnosci tworzenia filmu olejowego.... gdyby nie zawor upustowy zatarlbys turbine raz dwa. Twierdzisz ze turbiny nie potrzebuja tego zaworu to zaslep swoj (o ile masz turbo benzyne) :) sytuacja jest zblizona do zjawiska wylaczania silnika zaraz po ostrej pracy sprezarki. Z ta roznica ze jak bedzesz gasil od razu silnik to turbine zatrzesz po kilku miesiacach a jak nie bedzie dzialal zawor upustowy to zatrzesz ja po jednej ostrej jezdzie.... Czy teraz wypowiedz jest zrozumiala? Ktos jeszcze ma watpliwosci czy zawor upustowy jest i po co potrzebny? Kazdy go ma tylko fabryczne nie swistaja.....

Aha zapomnialem dodac ze bzdury piszesz twierdzac ze wirnik "potnie" powietrze. To powietrze bez ujscia blyskawcznie wyhamuje turbine a ona sie zatrze.

Ostatnia edycja:
Nie jest z plasteliny ale tu nie chodzi o ukrecenie walu bo predzej uszkodzi przewody dolotowe. Tu chodzi o to ze rozgrzany i wychamowany wirnik ma krytycznie slabe zdolnosci tworzenia filmu olejowego.... gdyby nie zawor upustowy zatarlbys turbine raz dwa. Twierdzisz ze turbiny nie potrzebuja tego zaworu to zaslep swoj (o ile masz turbo benzyne) :) sytuacja jest zblizona do zjawiska wylaczania silnika zaraz po ostrej pracy sprezarki. Z ta roznica ze jak bedzesz gasil od razu silnik to turbine zatrzesz po kilku miesiacach a jak nie bedzie dzialal zawor upustowy to zatrzesz ja po jednej ostrej jezdzie.... Czy teraz wypowiedz jest zrozumiala? Ktos jeszcze ma watpliwosci czy zawor upustowy jest i po co potrzebny? Kazdy go ma tylko fabryczne nie swistaja.....
ŻE CO? :D Ale co ma piernik do wiatraka?! :D Zatarcie turbo bez zaworu upustowego? :D To jakim cudem Australijczycy jeżdżą po kilka lat na takim setupie bez ŻADNYCH problemów? Bo nie wiedzą, że zacierają turbo, jak z paradoksem trzmiela i jego za małych skrzydełek? Doczytaj kolego lepiej literaturę, bo pisząc takie farmazony tylko pokazujesz jak bardzo niewiele wiesz o turbo w instalacji wydech-dolot.

Aha zapomnialem dodac ze bzdury piszesz twierdzac ze wirnik "potnie" powietrze. To powietrze bez ujscia blyskawcznie wyhamuje turbine a ona sie zatrze.
Sam piszesz bzdury. :) Gorszych, jakby to powiedziała moja młodsza siostra, andronów nikt nigdy mi nie próbował wciskac. Obejrzałeś filmy, do których podałem linki? Nie? Widac. ;) Polecam poczytac komentarze gościa, który je nagrał. Masz na dokładkę forum maniaków: http://motamota.r31skylineclub.com/index.php?topic=79558.0

Aha, w holdenach z rzędowymi silnikami nissana nie montowali seryjnie żadnego bova/dump valve. JAKIM CUDEM TO JEŹDZI?!

Widze ze nie docieram do odbiorcy....
Twoje przyklady to tak jakbym powiedzial ze wszystkie tloki silnika wykonuja ruch posuwisto-zwrotne i nie moga sie obracac. Ale to nie znaczy ze nie ma silnikow z tlokami o ruchu obrotowym....
Tak samo tu. Wiem ze mozna zbudowac inne uklady turbo ale ku...wa nie mozna zatkac ani uszkodzic zaworu upustowego w motorach ktore go maja. Czaisz?
Dlatego mi nie podawaj tych smiesznych przykladow bo to zupelnie inne silniki albo zmodyfikowane uklady.
Masz silnik turbo? To jak tak bardzo wierzysz w to co piszesz to zatkaj sobie zawor i wtedy pogadamy....

Widze ze nie docieram do odbiorcy....
Twoje przyklady to tak jakbym powiedzial ze wszystkie tloki silnika wykonuja ruch posuwisto-zwrotne i nie moga sie obracac. Ale to nie znaczy ze nie ma silnikow z tlokami o ruchu obrotowym....
Tak samo tu. Wiem ze mozna zbudowac inne uklady turbo ale ku...wa nie mozna zatkac ani uszkodzic zaworu upustowego w motorach ktore go maja. Czaisz?
Dlatego mi nie podawaj tych smiesznych przykladow bo to zupelnie inne silniki albo zmodyfikowane uklady.
Masz silnik turbo? To jak tak bardzo wierzysz w to co piszesz to zatkaj sobie zawor i wtedy pogadamy....
Moje przykłady są z dupy, bo? :D Argument o zacieraniu wirnika mnie totalnie zgniótł. :D Bo o ile w skręcanie wałka wirnika jeszcze byłbym skłonny przy dobrej argumentacji uwierzyc (tylko że skąd tu skręcanie, skoro wirnika nie napędzają spaliny po ujęciu gazu?), to jakoś nie jestem w stanie sobie połączyc rozsądnie momentu skręcającego z zacieraniem wirnika. :D

Mam silnik turbo i jeżdżę bez bova. Turbo działa, nie zaciera się wirnik. EOT. :)

Ostatnia edycja:
czyli jak ? potrzebny dump valve czy nie.. ? ^^
google wywala zdecydowanie wiecej wynikow ze potrzebny :P
na zdrowy rozum Bimski ma racje... ale to moze byc tak samo jak przekonanie, ze woda jest miekka dopoki sie na nią nie spadnie "na gazete" z kilku metrow :-)
anyway, 250 PLN to za droga zabawka, wole wymienic za te kase sonde lambda ;)

czyli jak ? potrzebny dump valve czy nie.. ? ^^
google wywala zdecydowanie wiecej wynikow ze potrzebny :P
na zdrowy rozum Bimski ma racje... ale to moze byc tak samo jak przekonanie, ze woda jest miekka dopoki sie na nią nie spadnie "na gazete" z kilku metrow :-)
anyway, 250 PLN to za droga zabawka, wole wymienic za te kase sonde lambda ;)
Miałem już nie pisac, ale... Jeśli uważasz jak kolega marek230482, że fabryczny silnik z turbo bez bova/dv różni się jakimś 'tajemniczym dodatkiem' od silnika, który taki zawór posiada fabrycznie, to potrzebny. Generalnie uszkodzeniu mogą ulec łopatki wirnika od strony zimnej turbo, z zaworem upustowym może to nastąpic później (ale wcale nie musi). Powietrze nie jest 'niesprężalne' jak woda i stalowe łopatki bez problemu sobie z nim radzą (charakterystyczne trrrrr to odgłos powietrza które już nie mieści się w dolot i 'walczy' z łopatkami wirnika).

Ostatnia edycja:
Bimski... nie bede z Toba polemizowal bo nie masz racji. Zawory upustowe nie sa projektowane dla picu. Jezeli tak uwazasz to zmien swiat albo jedz nawracac konstruktorow. Ja nie musze Ci przekonywac. ZU byly sa i beda montowane (oczywiscie nie liczac paru wyjatkow i przerobek) czy w to wierzysz czy nie.

Yacek, masz ten zawor jak kazdy inny uzytkownik V6TB (z reszta jak wszyskie turbo benzyny z niezmieniana geometria lopatek) tylko tyle ze on nie swista.
Te "swistaki" to tuningowy bajer. A Ty masz fabryczny. Czyli dokupywac nie musisz.

wiem że nie muszę :P
toć mówię że za świst nie dam 250 zeta ^^

ja tam na swoim nie bede sprawdzal kto z Was ma racje, mam dopiero 5k nalatane po dużej regenarcji turbiny :-)

Australijczycy to co innego. Tam wszystko jest odwrotnie :)

marek - nie rozumiem skąd Ci się bierze porównanie sytuacji wyłączania gorącego silnika do braku blow-offa. Jedyne wspólne elementy w tych dwóch przypadkach to silnik spalinowy i sprężarka :)

Zawór nie jest potrzebny, ale oszczędza turbinę, więc jest potrzebny. Może tak być, po co się kłócić?
I spełnia jeszcze jedną funkcję o której nikt nie wspomniał. Zapobiega szybkiemu wyhamowaniu wirnika i po ponownym wciśnięciu gazu-ogień :)

Ostatnia edycja:
Zawór nie jest potrzebny, ale oszczędza turbinę, więc jest potrzebny. Może tak być, po co się kłócić?
I spełnia jeszcze jedną funkcję o której nikt nie wspomniał. Zapobiega szybkiemu wyhamowaniu wirnika i po ponownym wciśnięciu gazu-ogień :)
To jego główna funkcja.

Amortyzatory
Powrót