[145] Błędy w Alfie 1.4 Boxer

20131020_125304.jpg
Znalazlem dzisiaj cos takiego kolo nawiewu na nogi. Moze ktos wie co to takiego bo w google wpisuje flashpoint i nic nie wyskakuje oprocz forum gier....

- - - Updated - - -

Poszlem po kablach i to jest centralka od czujnikow od alarmu ktorego nie mam :p kable sprawdzone, wszystko wydaje sie byc ok. Mysle ze to komputer jest walniety, ale jeszcze sie zobaczy. Wie ktos jak komp wyglada od srodka? Zdzialam cos sam czy raczej nie?

od początku masz problem z komputerem błąd ram to wydajesz pieniądze w błoto na sondy itd.. Komputer sam ci powiedział co jest nie tak. Jak komputer jest nie sprawny to źle interpretuje parametry z czujników.

Ostatnia edycja:
Sonda była spalona, jak by dobrze wyglądała to bym nie wymieniał. Wiesz może ile naprawa takiego komputerka by kosztowała?

Znajdź mi nr tego kompa, czasami jak nie drogi jest używany to lepiej kupić i ewentualnie immobiliser emulowac czy co tam da rade,

Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk

Iaw 8f.6b. Patrzylem na nie na allegro to za 100 chodza. A nie wiesz moze ile taka emulacja kosztuje?

- - - Updated - - -

Nawet za 40zl znalazlem xDallegro.pl/komputer-sterownik-alfa-romeo-145-1-4-boxer-i3585722074.html tylko czy on bedzie sprawny jak jest taki tani.

- - - Updated - - -

Mam jeszcze jedno takie pytanie bo kolo kompa jest wolna kostka moze ktos wie po co ona jest?
20131018_211814.jpg

Panowie, czy możliwe aby u mnie w boxerze 1,6 była sonda z 4 kablami, bo dziś tak z ciekawości chciałem ją sprawdzić i znalazłem tą kostkę i ona jest na 4 kabelki od sondy i 4 do komputera? Czy możliwe oby ktoś to wszystko wcześniej przerobił na sondę z 4 kabelkami, czy w silniku 1,6 fabrycznie była sonda z 4 kabelkami?

Ostatnia edycja:
Sonda była spalona, jak by dobrze wyglądała to bym nie wymieniał. Wiesz może ile naprawa takiego komputerka by kosztowała?

U mnie ściągnięcie immo kosztuje około 200-250zł. Ewentualna naprawa twojego kompa pewnie też + sterownik który znalazłeś za 100zł. Dlatego od początku ci pisałem żebyś wymienił całość za 250-300 zł. Tu masz nr do gościa który ma części do alf 665075227 biorę od niego kilka lat i jestem zadowolony spisz nr. kompa zadzwoń powiedz o co chodzi on się zajmuje tylko alfami i ma chyba wszystkie części. Jak by co to nr. masz od kolegi z inowrocławia.

Ostatnia edycja:
Panowie, czy możliwe aby u mnie w boxerze 1,6 była sonda z 4 kablami, bo dziś tak z ciekawości chciałem ją sprawdzić i znalazłem tą kostkę i ona jest na 4 kabelki od sondy i 4 do komputera? Czy możliwe oby ktoś to wszystko wcześniej przerobił na sondę z 4 kabelkami, czy w silniku 1,6 fabrycznie była sonda z 4 kabelkami?

W boxerach 1.6 byly sondy cztero kabelkowe montowane fabrycznie.

- - - Updated - - -

Znalazlem kompa za 50zl z przesylka, tylko musze sie dowiedziec czy daje koles na nia gwarancje czy dziala. Pytalem sie elektryka i immobiliser wgra mi za 60zl

Błędy w Alfie 1.4 Boxer-20131018_211450.jpgBłędy w Alfie 1.4 Boxer-20131018_211657.jpgBłędy w Alfie 1.4 Boxer-20131018_211706.jpgBłędy w Alfie 1.4 Boxer-20131018_211838.jpg

Zastanawia mnie czy to wszystko jest orginalnie? Te dwa kabelki co widać na nich gołe kable idą do tej kulki dalej, więc się łączą, czyli pomiędzy nimi nie ma opcji żeby doszło do zwarcia. Do tej kulki jest przylutowany dodatkowy kabelek, który widać na zdjęciu, czyli jest to masa. Ja to tak rozumiem. Jak wy uważacie? jest tu coś nie tak, czy wszystko jest ok? Licze na wasze opinie.

To jest ekran.Przewody w nim są od sondy i czujnika położenia wału.Tak mam w 155 więc uważam,że u Ciebie będzie tak samo.

To jest ekran.Przewody w nim są od sondy i czujnika położenia wału.Tak mam w 155 więc uważam,że u Ciebie będzie tak samo.
No oczywiście że to przewody od czujników które wywala błędy, przewody pocięte i ekrany razem skręcone to nic dziwnego że wali błędami

No oczywiście że to przewody od czujników które wywala błędy, przewody pocięte i ekrany razem skręcone to nic dziwnego że wali błędami

Andrzeju ekrany będą skręcone mam tak u siebie.Walić błędami przez to nie ma prawa no chyba,że ma uwalony przewód sygnałowy (+) i zwiera się z ekranem.

Czyli co mam z tym zrobic? Rozciac to i skrecic oba przewody osobno? Jeszcze jedno pytanie bo do tej kulki jest przylutowana masa tak jak na zdjeciach to ccomam ja wywalic?

Zaizoluj te końcówki ekranu i nic więcej nie rób.Ta kulka masowa to połączenie kilku mas w jednym miejscu.Tak ma być.

Wszystko jest zaizolowane, komputer zamowiony wiecnajpozniej w nastepnym tygodniu bedzie wiadomo czy to byla wina komputera czy czegos innego, ale mam nadzieje ze to komp.

Cz moge zatkac ten gruby przewod? 20131020_144134.jpg

On idzie do rury miedzy filtrem a przepustnica i wywala mi tedy olej do przepustnicy...

Załączniki

• 20131020_144140.jpg
    20131020_144140.jpg
    93.3 KB · Wyświetleń: 59
Mi to wygląda na odpowietrzenie skrzyni korbowej.U mnie też jest olej w rurze (gumie) w ilości pełnej strzykawki (20ml).Opary oleju mają smarować ośkę przepustnicy.Pytanie tylko jak dużo go tam masz,bo jak za dużo to pierścienie się odzywają.

Amortyzatory
Powrót