[Stelvio] Błędy układu oświetlenia

sparco.405

Nowy
Auto
Stelvio 2.0 280
Jakiś czas po przeróbce przednich reflektorów zaczęły pojawiać się błędy typu *automatyczna zmiana świateł niedostepna* lub *zleć kontrolę świateł adaptacyjnych* oraz przestał działać układ Lane Assist... auto pjechalo na reklamację gdzie po demontażu lamp stwierdzono że wszystkie moduły i silniczki w lampie dziają i lampa *na stole* działa prawidłowo ale po zainstalowaniu pojawiają się te same błędy na wyświetlaczu więc wina leży po stronie instalacji auta...
Komputer nie pokazuje błędów poza tymi od świateł... światła niby działają normalnie ale trochę wkurzające są te komunikaty a chłopaki z Auto Gamma po 3 dniach się poddali i niebardzo potrafią pomóc więc każda sugestia mile widziana

Pozdrawiam
Piotr

Jakiś czas po przeróbce przednich reflektorów zaczęły pojawiać się błędy typu *automatyczna zmiana świateł niedostepna* lub *zleć kontrolę świateł adaptacyjnych* oraz przestał działać układ Lane Assist... auto pjechalo na reklamację gdzie po demontażu lamp stwierdzono że wszystkie moduły i silniczki w lampie dziają i lampa *na stole* działa prawidłowo ale po zainstalowaniu pojawiają się te same błędy na wyświetlaczu więc wina leży po stronie instalacji auta...
Komputer nie pokazuje błędów poza tymi od świateł... światła niby działają normalnie ale trochę wkurzające są te komunikaty a chłopaki z Auto Gamma po 3 dniach się poddali i niebardzo potrafią pomóc więc każda sugestia mile widziana

Pozdrawiam
Piotr

Mamy sie domyslac ze miales usa lampy przerobiles na europe.

Sprawdź z innymi lampami, działajacymi w innym aucie, pozwoli mieć pewność, że to po stronie auta, a nie na przykład złe wprogramowanie czy co tam jeszcze po drodze moze być nie tak.

99% to wina lamp

programowanie jak nikt nie maczał palców i zepsuł to nie ma opcji

podłóż inne lampy

Panowie ale lampy działają prawidłowo, automatyka świateł i doświetlanie skrętu działa również...
Dziś zauważyłem że jest pęknięta i lekko wybrzuszona płytka podgrzewacza pod kamerą na szybie czołową co lekko może przysłaniać pole widzenia kamery,niestety ten element nie jest dostępny w ASO więc nie mogę sprawdzić czy to jest ewentualnie przyczyną braku Lane Assist

Panowie ale lampy działają prawidłowo, automatyka świateł i doświetlanie skrętu działa również...
Dziś zauważyłem że jest pęknięta i lekko wybrzuszona płytka podgrzewacza pod kamerą na szybie czołową co lekko może przysłaniać pole widzenia kamery,niestety ten element nie jest dostępny w ASO więc nie mogę sprawdzić czy to jest ewentualnie przyczyną braku Lane Assist

wystarczy wyjac

Proszę napisz lub daj linka jak zdemontować osłonę tej kamery. Było w jakimś wątku na forum ale nie mogę znaleźć. Mam wrażenie, że mam brudna szybę przed tą kamera i czasami krzyczy mi że lane assit jest niedostępny.

Tam jest grzałka więc chyba do czegoś to jest potrzebne ...

- - - Updated - - -

Proszę napisz lub daj linka jak zdemontować osłonę tej kamery. Było w jakimś wątku na forum ale nie mogę znaleźć. Mam wrażenie, że mam brudna szybę przed tą kamera i czasami krzyczy mi że lane assit jest niedostępny.

Zdemontuj obudowę lusterka,wypnij kamerę i masz dostęp do tej płytki z grzałką... ostrożnie bo bardzo kruche są zaczepy od tego ustrojstwa

... a szyba po latach łapie tam nalot, to fakt. co do czasem się skarży - jak się jedzie dłużej pod słońce to tak, skarży się, jest oślepiona tak jak i my reagujemy i guzik widzimy (też jeśli jest lód, brud, szron, liść przyklejony, kondensacja itp), natomiast w innych sytuacjach nie ma prawa się skarżyć.

Problem rozwiązany... winna była kamera Lane Assist,podmieniłem na używkę i wszystkie błędy zgasły, pozostało mi proxy zrobić bo mruga mi licznik przebiegu ale niemam dostępu do MESa a Launch mi tego nie ogarnia
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i pozdrawiam
Piotr

Amortyzatory
Powrót