[Stelvio] Błędy po wymianie klocków

piciupiter

Nowy
Auto
Stelvio 2018 280KM
Po wymianie klocków u mechanika komputer sypie błędami jak z rękawa.
Tutaj link do filmu (trzeba kliknąć w miniaturę pod spodem) -> https://www.icloud.com/photos/#/icloudlinks/0aaFaoTmWdfrsOwHwuBtRfoNA/

Spotkaliście się z czymś podobnym? To kwestia resetu tych błędów w ASO?

Podłączyłem auto pod Multiecuscan, ale nie można ich skasować (producent tłumaczy, że błędy są do skasowania tylko, w przypadku wyeliminowania usterki - z tym, że tu żadnej usterki nie było).
Nie bardzo wiem, co z tym zrobić, mechanik twierdzi, że tylko wymienił klocki.

Szkoda że nie wiedział o "Brake by wire'. To nie Fiat 125P.

Z całym szacunkiem jak czytam co poniektóre wątki to jestem przerażony. Jak można zabierać się za hamulce nie znając budowy układu? przecież do nie maluch czy duży fiat- troszkę technologia poszła do przodu. Po prostu szukasz kogoś z WItech-em i przyjedzie na miejsce albo laweta i ASO- MES-em nie skasujesz tych błędów.
powypychałeś tłoczki nie wyłączyłeś aku, nie napompowałeś układu przez włączeniem zapłonu - włączyłeś zapłon i dopiero napompowałeś pedałem i przez to systemowi się wydaje że jest dziura w układzie hamulcowym.

Dla Ciebie to oczywiste, tak jak dla mnie, że jeśli jadę do mechanika, to wie co robić i nie oddaje auta z choinką na desce.

nie odebrałbym mu auta a tym bardziej nie ryzykował jazdy z tymi błędami- to samobój. Narobił syfu niech sprząta.

Ostatnia edycja:
Mesem powyżej którejs wersji powinno się udac i w alfa obd najpierw trzeba zrobić jakąś kalibrację a później kasować błędy. Nie pamiętam już dokładnie, miałem to przy wymianie płynu hamulcowego ale ogarnąłem sam metodą prób i błędów. A przy klockach to jak wyżej koledzy pisali - wyszla niekompetencja mechanika

Amortyzatory
Powrót