• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Błędy Airbag

M4rcin3z

Nowy
Auto
Była Alfa Romeo 147 16V 1.6 TS 105KM
Cześć !

Zeskanowałem MESem poduszki powietrznej w mojej Belli i się okazało, że mam 3 błędy tzn. 1A, 22 i 09. Wrzucam screeny z MESa.

1) 1A domyślam się, że kogoś wkurzała kontrolka od poduszki, więc wyjął żarówkę albo się po prostu przepaliła (no chyba, że muszę dosłownie brać komunikat, że nie ma zasilania, ale to i tak muszę licznik wyciągnąć to dam radę i sprawdzę. Jak ktoś miał coś takiego to może jakaś podpowiedź? ;)

2) 22 wyzwalacz kurtyny pasażera. Gdzie znajdę kostkę od kurtyny? To jest ta żółta, która jest przy lampce od bagażnika? Jak nie to, gdzie ją namierzę? Chciałbym sprawdzić (przejrzałem już parę tematów i czasami pomaga po prostu wypięcie, sprawdzenie styków i włożenie z powrotem) styki itp.

3) 09 wyzwalacz poduszki pasażer. No i tutaj też jak z kurtynami. Gdzie powinna być kostka? Pod fotelem pasażera mam tylko białą kostkę możliwe, że to od podgrzewania tyłka, a żółtej nie znalazłem. Jakaś podpowiedź?
1A.jpg09.jpg22.jpg

Za podpowiedzi czy też rozwiązania sprawy wielkie dzięki :)

PS.

Na screenach jeszcze jest błąd 0E, ale wypięcie i wpięcie białych kostek pod fotelem kierowcy pomogła póki co.

Nie wiem jak w 147, ale w 156 kostki poduszek są przeważnie żółte, jedną pomarańczową znalazłem w bagażniku do jednej z kurtyn, i charakterystyczne (jak wtyczka jest wypięta, to piny poduszki są zwierane). Tak więc najprawdopodobniej ta w bagażniku jest od kurtyny.
Kostki od poduszek bocznych mam pod fotelem, razem z kostkami podgrzewania i regulacji oparcia. Poszukaj żółtych przewodów.

Raczej zawsze będę żółte wtyczki od poduszek. Od taboretów masz żółtą pod nimi. Poszukaj pod dywanem jeszcze dokładniej. Diodka od poduszek tak od sobie się nie przepala. Ktoś coś musiał przyrzeźbić.

Z tego co zauwazylem to pod pasazerem nie ma zoltej kostki. Jak bede grzebac, ale to jutro czy pojutrze to pstrykne fotki w razie czego. Dzieki za jakies podpowiedzi.

Dioda - hmm albo ktos ja z premedytacja wyciagnal tylko pytanie czy wtedy pokazywalby taki blad w MESie

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Dioda - hmm albo ktos ja z premedytacja wyciagnal tylko pytanie czy wtedy pokazywalby taki blad w MESie
stara szkoła krętaczy i handlarzy kiedyś zajmowała się wczepianiem zworek, które miały służyć za działajace airbagi. Na zasadzie takiej, że dioda nie zapalała się sygnalizujac błąd poduszki, której np: nie było. Pytanie, czy taka zworka jest w stanie też obejść MES.

No ja nie wiem :-P może wypowie się ktoś bardziej obeznany w temacie

Pod dywanikiem może być schowana wtyczka, pogmeraj tam. A może jest przyczepiona do spodu siedziska (jest tam taki zaczep na tę wtyczkę).

LukaSS mówisz o tej "obracanej" podstawce na kable? Jeśli tak to właśnie tam pod pasażerem mam tylko białą wtyczkę i drugą wiązkę kabla. Przegrzebię prawą stronę jutro może pojutrze i się okaże. Jak nie będę mógł dać rady to będę wstawiać foty, co tam mam i pytać ;)

Tak, taka obrotowa :)

Z fotela musi wystawać jeden przewód - od poduszki (nie wiem czy nie jasno biały styk męski) a z podłogi oczywiście przewód z żółta kostką do owej wtyczki. Może być też drugi z podłogi - do grzanych foteli (dość często występuje).

Dla ułatwienia wyjmij fotel (klucz imbusowy) - przy okazji posprzątasz lepiej auto :P

Co się przejmujesz, ja to robię co raz ;) Jak w sobotę nie bedzie padać to wyjmuje fotele i wyciszam część podlogi.

Nie przejmuję się tym, tylko mnie to rozwala jak ludzie nagle wychodzą na balkon albo do okna i obserwuje co robię :P

No to jedna sprawa sie rozwiazala, a mianowicie z kontrolka poduszki. Po prostu jej nie ma. Z tego co widze to jest wlutowywana w plytke, wiec odpuszcze temat. Latwiej chyba bedzie kupic licznik caly i wstawic nowy, ale dla jednej kontrolki chyba nie warto....?
475.jpg
nie ma kontrolki od poduszki i nie ma obok kontrolki od poduszki wl/wyl poduszki pasazera

Czyżby ktoś miał w tym jakiś cel? a masz fizycznie poduszki czy tylko zaślepki ?

No kierownicy nie rozkrecalem, ale licze ze sa poduszki.

jak nawet masz poduszki to nie zadziałają w razie "W" niestety...

To jak to sprawdzic czy sa czy ich nie ma?

Na kierownicy musiałbyś zdjąć środek poprzez odkręcenie tylnych śrubek. Tylko delikatnie zdejmuj, żeby taśmy nie zerwać. A poduszkę od pasażera, nie wiem jak jest w 147, ale w 156 po zdjęciu schowka od spodu widać jasny worek w którym jest poduszka.

- - - Updated - - -

165154-wymiana_przerywacza_przekaznika_kierunkowskazow__156_fl-dsc_0179.jpg

tu masz te dwie śrubki, po jednej z prawej i lewej strony przy ramionach i przyciskach i u dołu

Jak srodek kierownicy przy wyjmowaniu jest ciezki to chyba jest poduszka? :-P

Amortyzatory
Powrót