Blackout

Ładowanie aku jest dobre co jakiś czas ale jak któreś coś nie uśpi się to wydoi aku do zera.
Miałem ostatnio taką sytuację.
Auto po jeździe aku miało min 80soc. Po około 4h byłem jeszcze w garażu patrzę świeci się pokrętło volume i do nawigowania jak na foto. Aku 25soc. Darło prąd porządnie. Otworzenie i zamknięcie auto nic nie dało, wł wył zapłonu też nic. Dopiero odliczenie od aku naprawiło tą zwieche. Czasami na to zwracałem uwagę ale teraz widzę że trzeba o tym pamiętać o po zamknięciu auto jak zgaśnie światełko pod volume to znaczy że uśpione. Około 30sec od zamknięcia.
No być może to jest dobry trop bo wydaje mi się że właśnie to pokrętło się świeciło jak wychodziłem z garażu

no to macie odpowiedz wywalić to g.....
po części masz rację, ale Ty w aucie USA 23 możesz to zrobić, ale tu pisza ludzie co mają auta na gwarancji. Poza tym tracisz pewne usługi (hmm, czy potrzebne? w Tonale na pewno nie będę przedłużał abonamentu). No i kolejny problem - legalność - niestety to też moduł eCall, i auto staje się niezgodne z wymogami co niby mieli sprawdzać na przeglądach technicznych - OK, dzis nie sprawdzają za wiele, ale moze za parę lat zaczną? Ktoś też może chcieć system eCall na wszelki wypadek (choc częściej to tylko rodzi problemy - drobna stłuczka a tu Policja i karetka wjeżdża zaraz i mandacik i punkty karne zamiast się dogadać z polisy).

W my21 też tak powinno działać automatycznie? Bo mialem małego stuka jakiś czas temu (bez odpalenia poduszek) i nic nie poszlo z automatu.
Inna sprawa, odnosnie usypiania, że czasem jak odpalam auto to radio zaczyna mi grać natychmiast i czerwony ekran z tym durnym ostrzezeniem wyskakuje. A innymi razy cisza, logo Alfy i ładowanie systemu. To by oznaczalo ze właśnie te pierwsze zachowanie to brak uspienia?

jak wystrzelą poduszki o ile wiem, ale szczegółami nie interesowałem się czy przy każdym wystrzale, czy tylko poważniejszym gdzie komp airbag zdecyduje o wystrzale bezpiecznika piro na akumulatorze (odcięcie zasilania)

musi zadziałać pirotechnika aby poszło zgłoszenie

Mialem tak samo, auto 15 tyś przebiegu, wezwałem assistance, odpalili, pojeździłem godzinę i od tamtej pory minęły 2 miesiące. Problem się nie powtórzył...

Amortyzatory
Powrót