Blackout

Michał B.

Nowy
Auto
Alfa Romeo Stelvio
Witam, wczoraj stelvio jeździło normalnie natomiast dzisiaj rano padł. Nic zero prądu dobrze że stał w garażu podłączyłem ładowarkę i za dwie godziny ożył. Auto Ma dwa lata i 25 tys przebiegu ostani wypust lift -miał być dopracowany - co może być przyczyną. Start stop normalnie działał do tej pory. Masakra mam jeszcze gwarancję ale co oni mi powiedzą ….

Ten typ tak ma. Nikt nie wie co może być przyczyną. Pewnie jeden ze sterowników się zawiesił i przez noc wyssał cały prąd z akumulatora. Trzeba mieć na taki wypadek w telefonie numer do laweciarza, aby podjechał z kablami.

Serio - napewno musi być jakieś rozwiązanie tego problemu, trochę mnie to zaskoczyło dobrze że to niedziela i stał w garażu - będę dzwonił dzisiaj do aso z tym problemem ciekawe opowiedzą …

Serio - napewno musi być jakieś rozwiązanie tego problemu, trochę mnie to zaskoczyło dobrze że to niedziela i stał w garażu - będę dzwonił dzisiaj do aso z tym problemem ciekawe opowiedzą …
Tak przez telefon dadzą ci diagnozę i jeszcze pan z obsługi a nie fachowiec z warsztatu.

No właśnie tego się obawiam, że nic mi nie powiedzą ale umówię się …pewnie też nic nie zdiagnozują -ale czytając to forum widzę że nie ja jeden mam ten problem może ktoś podsunie rozwiązanie np. Który to sterownik się zawiesza … bo podejrzewam że coś musi być wadliwe.

No właśnie tego się obawiam, że nic mi nie powiedzą ale umówię się …pewnie też nic nie zdiagnozują -ale czytając to forum widzę że nie ja jeden mam ten problem może ktoś podsunie rozwiązanie np. Który to sterownik się zawiesza … bo podejrzewam że coś musi być wadliwe.
Kolega ci napisał nikt nie wie i nikt nigdy sie nie dowie. Co jakis czas ladowac akumulator. Jak nie chcesz takich niespodzianek.

To tak te alfy zdziadziały że nikt nie wie i nikt się nie dowie - to jak użytkować taki samochód jak nie wiesz czy rano zapali
Później się dziwią ludzie że ma taką złą opinię - szkoda że przekonałem się na własnej skórze

To tak te alfy zdziadziały że nikt nie wie i nikt się nie dowie - to jak użytkować taki samochód jak nie wiesz czy rano zapali
Później się dziwią ludzie że ma taką złą opinię - szkoda że przekonałem się na własnej skórze
Nasz gwarancje rozladuj aku i podjedz do aso kiedys wymieniali na gwarancji teraz juz nie bo za duzo tego było ale mozesz sprobowac.

wyłącz keyless
Nie pomoże. Od zakupu mam wyłączony. Rok temu moje auto też rozładowało akumulator. Wspólny z autorem posta jest garaż podziemny i być być może ma to związek z modułem Alfa Connect. Może słaby zasięg sieci komórkowej spowodował jakiś problem z aktualizacją danych i coś się w nim przywiesiło. Komuś auto rozładowało się w innym miejscu niż garaż podziemny lub miejsce ze słabym zasięgiem? Komuś kto nie ma Alfa Connect?

no to macie odpowiedz wywalić to g.....

Dzwoniłem do ASO ale pan mial system nieodpalony mial oddzwonić niestety nie oddzwonił -mają sprawdzić akumulator/
ten Alfa conect jak to wyłączyć ? trzeba fizycznie cos odpiąć...

Hello everyone,

2 weeks ago I had a problem with a discharged battery.
This morning, the car wouldn't start. The battery had enough charge to unlock the car and light up the dashboard, but not enough to start the engine. Various errors, buzzing sounds, and so on appeared.

Before this incident, there were no specific symptoms that would indicate a discharged battery.

Battery replaced, dealer couldn't find anything specific that could be causing the battery to discharge (so I was told).

Giulia MY23 2.0GME Competizione; ~3 years old, 36000 km, original battery.
The car was parked outside the building, not in the underground garage.
The keyless entry system is enabled.

The day before the battery died, I updated the AAWireless adapter firmware to the beta version.
After the update, the car worked normally, and the AAWireless adapter remained connected to the car's USB port (I always have one). The next morning, the battery died. Maybe a coincidence, maybe not...

The PS message is machine translated from English to Polish.

Dzwoniłem do ASO ale pan mial system nieodpalony mial oddzwonić niestety nie oddzwonił -mają sprawdzić akumulator/
ten Alfa conect jak to wyłączyć ? trzeba fizycznie cos odpiąć...
To jest tylko moje przypuszczenie, ze to Alfa connect. Nie odłączysz samodzielnie tego modułu, a jeżeli ktoś Ci wykoduje, to stracisz dostęp do samochodu przez aplikację My Alfa connect, przez stronę internetową i być może coś jeszcze przestanie działać. Mi sytuacja przydarzyła się tylko raz. Auto stało wówczas w garażu podziemnym, gdzie jest bardzo kiepski zasięg sieci komórkowej.

Znowu watek któryś z kolei rozrośnie sie do niebotycznych rozmiarów ktory i tak nie przyniesie odpowiedzi. Tak czasami bywa z tymi autami.
Ładować czasami .

Dokładnie, tak. Regularnie doładowywać i zadbać o aktualizację sterowników. Ja nie mam Alfa Connect, nie garażuję w podziemnym i też zdarzyło się, że po wieczornym zaparkowaniu rano miałem zonka.

Before this fact of discharging the battery, I noticed and I have a car in the home garage, not in the block - that in the evening a driver spoke, something knocked a few times from under the hood. Usually such a sound is when you want to open the car and you don't have the key with you. I downplayed and it turns out that some driver didn't sleep turned off and probably it was he who discharged the batteries - now it would be nice to find out which one ....

Ładowanie aku jest dobre co jakiś czas ale jak któreś coś nie uśpi się to wydoi aku do zera.
Miałem ostatnio taką sytuację.
Auto po jeździe aku miało min 80soc. Po około 4h byłem jeszcze w garażu patrzę świeci się pokrętło volume i do nawigowania jak na foto. Aku 25soc. Darło prąd porządnie. Otworzenie i zamknięcie auto nic nie dało, wł wył zapłonu też nic. Dopiero odliczenie od aku naprawiło tą zwieche. Czasami na to zwracałem uwagę ale teraz widzę że trzeba o tym pamiętać o po zamknięciu auto jak zgaśnie światełko pod volume to znaczy że uśpione. Około 30sec od zamknięcia.

Załączniki

• IMG_20260504_201150.jpg
    IMG_20260504_201150.jpg
    869.5 KB · Wyświetleń: 10
Miałem tak samo, auto miało z 7000 km przebiegu, wyzerował się w jedną noc do końca (dzień wcześniej trasa 120 km), stał w garażu, kryty papą, zasięg świetny :). Serwis nic nie znalazł (poza oczywiście kilkoma stronami błędów), póki co się nie powtórzyło.

Amortyzatory
Powrót