I
ideally
Guest
wszystko ok
Ostatnia edycja:
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Dzisiaj byłem u kolejnych dwóch mechanikach.
JEDEN mówił tak:
- nie wiadomo czy to uszczelka, bo do końca się nie da dowiedzieć, a w alfie to nie wiadomo o co chodzi. Po prostu jej nie piłuj (skoro nic się nie dzieje jak jeździsz normalnie).
DRUGI mówił tak:
-to niemożliwe, żeby to była uszczelka, bo silnik chodzi równiutko, nic nie ubywa płynu, nie przybywa oleju, nie dymi z tyłu, no i cały czas by się to działo.
- postara się na dniach sprawdzić więcej gdy mu auto na parę godzin zostawię, tj. posprawdzać rury, przeczyścić układ (bo jej syf w zbiorniczku, chyba od jakiegoś uszczelniacza, to po prostu śmierdzi), odłączy nowy termostat i podłączy stary bez 'bebechów', żeby miał układ cały czas otwarty i będziemy piłować, aż wyleci skądś.
Gdyby to była uszczelka, to nikt nie chce się i tak podjąć jej wymiany w razie 'w', bo trzeba blokad na rozrząd, itp. Nikt nie umieNajbliżej Wrocław <szok>
-
Ubywa płynu gdy wyleci, tak pisałem. Gdy jeżdżę normalnie i nawet gdy go piłuję nic nie wylatuje. Dolałem ostatnio bo za 1 razem jakieś pół litra poszło za jednym zamachem, a za drugim razem 1,5 litra płynu od razu. Tak to wygląda.
Korek jak jest zapchany tu nie przepuszcza zbyt dużego ciśnienia w ukladzie chłodzenia, podczas jazdy płyn chlodniczy się nagrzewa wytwarzając nadciśnienie w układzie chłodniczym dochodzącym nawet do 1 atmosfery, korek ma za zadanie przepuszczać zbyt wysokie ciśnienie par płynu chłodzącego by nie wywalało go poprzez łączenia na przewodach gumowych i nadmiarem w zbiorniczku wyrównawczym. Przewody gumowe w miarę upływu czasu tracą swoją elastyczność i dlatego z czasem pojawiają się nieszczelności ktorymi przy zwiększonym ciśnieniu płyn lubi sobie uciecGdyby był zapchany korek to by nie uciekało przez korek. Albo się mylę, może ten korek nie przepuszcza, a gdy zrobi się ciśnienie, to wywala przez niego?
Nie wiem czy w ten sposób mam to rozumieć...
Nie wiem co jest. Czyżby w nagrzewnicy syf jeszcze był i cały syf zapychał przepływ płynu, skoro nagle przestawało ciepłe powietrze lecieć z nadmuchów?
Czy jest jakiś inny czujnik, np. nagrzewnicy, albo drugi termostat też jest walnięty, skoro nie chce puszczać płynu? Dopiero co go kupiłem (Behr plus nowy czujnik EPS).
Samo na 100% się nie odpowietrzy - podczas nalewania płynu odkręca się korek na chłodnicy - jak tam bedziesz miał bąbel powietrza to nie bedzie dużego obieguMechanik wszystko robi. Z drugiej strony, słyszałem od niego, że sam się odpowietrza i trzeba zostawić auto do włączenie się wentylatorów na luzie (chodzi z 15-20 minut przy obecnych temperaturach).
.....