[Brera] Białe marzenie, 1,75 TBI

ghort

Nowy
Auto
Była 147 JTD, jest Brera TBI
Moim poprzednim(jeszcze go mam) samochodem była Alfa 147LF 1,9JTD 120km@150km, ale zawsze gdzieś tam w głowie był plan zakupu Brery, w której się po prostu zakochałem od pierwszego wejrzenia:D

Czas leciał, 147 ładnie się sprawowała i nie dawno wybraliśmy się na bicie rekordu w Gliwicach. Tam po zobaczeniu na żywo białej Brerki od pewnego czecha, decyzja zapadła. W tym roku będe miał Brerę :)

Poszukiwania nie trwały długo, (według mnie to przeznaczenie:) ) dałem zapytanie na klubowym fanpejdzu, czy ktoś coś ma na sprzedaż i jeszcze tego samego dnia dostałem oferte od Naszego klubowego kolegi. Jego ojciec miał w planach wystawić swoją na sprzedaż.

Jeszcze trochę wahałem się nad wyborem silnika 3,2 V6 czy nowszy TBI, ale jako że więcej jeźdze po mieście, V6 by mnie finansowo zrujnowała:P

I tak oto zakupiłem to oto cudo.

Najbliższe plany:
- wizyta u cinka, wymiana rozrządu, program,
- wymiana tłumika, aby uzyskać sportowy charakter brzmienia tego samochodu, myślicie że warto płacić za Ragazzon-a, i czy sama wymiana tłumika końcowego da już dobry efekt?
- i cały czas po głowie chudzą mi te fele http://it.picclick.com/ALFA-ROMEO-19-Ti-ALLOY-WHEEL-156082570-BRERA-190603248382.html, wiem, że które mam teraz, sa pro, ale jednak ciągnie mnie do tych z wersji TI
- no i lać i jeździć :)

Moje spełnione marzenie:

2 pierwsze foty ze starszą siostrą....

Załączniki

• IMG_0727.jpg
    IMG_0727.jpg
    111.1 KB · Wyświetleń: 430
  • IMG_0745.jpg
    IMG_0745.jpg
    119.1 KB · Wyświetleń: 416
  • IMG_0767.jpg
    IMG_0767.jpg
    145.6 KB · Wyświetleń: 373
Wow :)
Gratuluję zakupu.
Pozdrawiam.
- Rafał

ze brere na takich dziadowskich felgach z fabryki wypuszczali:koniecznie zmiana felgi:)))takto ładna brery tez mi sie podobają

Super brera! Ten czech sprzedawał tamtą białą brere. W ogóle to jakiś specjalny model był miała silnik z 4c, ogólnie najbardziej podrasowana brera jaka widziałem. Co ciekawe nie chciał za nią za wiele ;P

Wiem że sprzedawał, ale chciał ponad 70tys a ja miałem przeznaczone 40tys(za tyle miala byc V6), więc i tak mooocno naciągnąłem budżet aby kupić ta swoją :)
A ma ktoś pomysł i wiedzę na temat tego tłumika, co i jak zrobić?

No te fele są do przemyślenia, ale w tym roku na pewno jeszcze na nich pojeżdżę, bo z dnia na dzień coraz bardziej mi sie podobają :D

U mnie w głowie tez sa mysli o zakupie Brery,na rekord tez wybrałem sie 147ką,tez widzialem białą Brere Czecha, ico?I na tym kończy sie podobieństwo zdarzeń:)
Bardzo ładna,fajny silnik,minusem sa te naklejki:)

Biały jest świetny, naklejki troszkę pożółkły, ale warto je mieć, żeby kamyczki nie obijały błotników. Ewentualnie po prostu nakleić takie same, ale nowe ;)

Motor wybrałeś uważam prawidłowo, dobre włoskie serce z rodowodem :)

Gratuluję. Bardzo fajny konfig z tym silnikiem. Co do wydechu to też miałem w planach robić w swojej 159, ale posłuchałem kilku na YT i według mnie szkoda kasy. Wadą tego silnika jest dźwięk i wydech jakoś bardzo tego nie zmienia. Dla mnie efekt końcowy jest nie adekwatny do ceny.

Gratuluję. Bardzo fajny konfig z tym silnikiem. Co do wydechu to też miałem w planach robić w swojej 159, ale posłuchałem kilku na YT i według mnie szkoda kasy. Wadą tego silnika jest dźwięk i wydech jakoś bardzo tego nie zmienia. Dla mnie efekt końcowy jest nie adekwatny do ceny.

To tylko 4 cylindry, nie ma co wymagać jakiegoś mega dźwięku od tego motoru.

To tylko 4 cylindry, nie ma co wymagać jakiegoś mega dźwięku od tego motoru.
Nie oczekuję dźwięku v6, ale mój TS też ma 4 cylindry i chodzi przyjemniej. TBi to świetny silnik ale brakuje mu dźwięku, a modzone wydechy brzmią podobnie do serii

Niby tak, ale np 1.4 MA z Julki brzmi bardzo zadziornie jak na kosiarkę. Słyszałem, że jeszcze można założyć sportowe katalizatory- podobno daje to więcej jak końcowy tłumik.

Nie oczekuję dźwięku v6, ale mój TS też ma 4 cylindry i chodzi przyjemniej. TBi to świetny silnik ale brakuje mu dźwięku, a modzone wydechy brzmią podobnie do serii

W sumie racja, T.S. 16v chodzi bardziej 'rasowo', ale też i wygłuszenie może być inne w 147, niż 159, czy Brerze, albo po prostu dźwięk jest wykastrowany katem :D

Pytanie co byś chciał zmienić z wydechem i jaki masz budżet. Jeśli tylko puszki to może nie będzie jakiejś rewelacji. Jeśli dorzucisz do tego środkową rurę bez tłumika i sportowego kata to nawet z 4 cylindrów powinien popłynąć ładny dżwięk.

Moim zdaniem pierwsze co to wywalić te paskudne naklejki ochronne wymienić na nowe możesz kupić jakieś tanie i samemu wyciąć kształt wzorując się na oryginalnych.
W kwestii dźwięku to można go trochę modyfikować samym mapowaniem silnika więc możesz przy okazji zmiany programu poprosić o to aby polepszyli trochę dźwięk. Moja 2,2 JTS która też ma 4 cylindry dobrze brzmi szczególnie w środku na zewnątrz szału nie ma ale też mam w planach zrobić jakiś nowy program do silnika też tak aby polepszyć dźwięk.

Z naklejek dobre opinie słyszałem o chronlakier.pl Ceny mają dość fajne w porównaniu do oryginałów

Huberto na jakiej zasadzie działa zmienianie programowe dźwięku silnika??

Amortyzatory
Powrót