Ktoś kto ma diesla powie Ci że diesel a ktoś kto jeździ na LPG bedzie za gazem, Benzyna+LPG tańsza w zakupie/eksploatacji, jednak o LPG musisz dbać bardziej, wymiana filtrów, regulacje itp. W dieslu tego problemu nie ma. Jako posiadacz JTD oczywiscie polecam ci Diesla.
Tak sie składa, że mam i jedno i drugie i trzecie i czwarte.
I diesla, i TS 1.6 w gazie i TS 2.0 w gazie i silnik pokrewny z TS bez gazu.
Co do twojej teorii odnośnie dbania to się nie zgodzę - filtr fazy lotnej i ciekłej raz na 15tyś km to nie jest wydatek.
Jak przyjdzie ci wymienić filtry paliwa i powietrza w JTD. ( wiem, że interwał większy, ale i cena nie zachwyca)
Dodatkowo - TS na słabym gazie pojedzie. JTD na ropie już nie.
Co do kosztów - 1.6 a nawet 2.0 wychodzi taniej jak JTD przy takiej samej jeżdzie.
1.8 PB ( fiatowski z wariatem) wychodzi już drożej.
mam JTDm 140 PS - okej, mimo że na papierze od 2.0 wychodzi niby ciut gorzej - to jednak czuć, że ma lepszego buta.
Ogólnie - najlepiej jeździ mi się 1.6 TS - fajna maszynka, ale diesel jest zdecydowanie fajniejszy na trase. Chociażby z uwagi na komfort - jednak niskie obroty na 6stce dają go.
Do miasta - TS + gaz. Chociaż ja TSem przestrzeliłem przebieg ~50tyś w rok. I poza pompą paliwa (80zł ) było bezawaryjnie.
Jeżeli trasa - to bym pomyślał o JTD.
Chociaż swojego kupiłem własnie ze względu na trasę - to zaczynam żałować, bo zimny w mieście pali sporo. A jednak po mieście też trzeba się poruszać.
Podsumowując- gdybm miał jeszcze raz do wyboru - kupiłbym znów PB, zapewne vke w LPG.
Dlatego też mój diesel idzie na sprzedaż i przesiadam się znów w PB/LPG tyle, że najpewniej w 1.8 MPi w 159