• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Bagażnik dachowy (baza) do Julci z 2010

• Autor wątku Autor wątku tabee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I to mnie właśnie utwierdza w stwierdzenie, iż jest to bubel. W bagażniku za blisko 1k nie powinno to mieć miejsca. Nawet śruby "tulejkowe", które mocują łapę do konstrukcji bagażnika musiałem dorobić, gdyż oryginalne są zbyt krótkie i łapały na 1 może 1,5 zwoju gwintu (szczególnie przy tylnej belce).

hej,

wlasnie ja juz nie chce ryzykowac i jednak wezme wszystko z Thule...kolega ma juz latami ta firme i 0 szumow i gwizdow nawet przy wysokich predkosciach nie ma problemow.

fakt ze za caly komplet okolo 700eur...ale nie bede musial sobie wyrywac wlosow z glowy w trasie i jechac ponizej 90km/h

pozatym w testach thule wychodzi zawsze najlepiej a nawet nie znalazlem testowanego oryginalnego na necie...

hmmmm tak przegladam i spory asortyment ma ta firma....

ciekawe jest rowniez to: http://www.thule.com/pl-pl/pl/produ.../rear-mounted-cargo/thule-backup-900-_-900000

czy myslicie ze to bardziej pozwoli zaoszczedzic paliwo? upsss...chyba potrzebny jest hak :P a to odpada

Ostatnia edycja:
ok za calosc wyjedzie gdzies kolo 880 eur

Thule Rapid System 754 - 80eur
http://www.thule.com/pl-pl/pl/products/carriers-and-racks/roof-racks/load-carrier-feet/thule-rapid-system-754-_-754000

Thule dynamic 800 - 600eur
http://www.thule.com/pl-pl/pl/products/carriers-and-racks/boxes-and-baskets/roof-boxes/thule-dynamic-800-_-612800

Thule Gopack 8006 - 120eur
http://www.thule.com/pl-pl/pl/products/carriers-and-racks/boxes-and-baskets/roof-box-accessories/zestaw-thule-gopack-8006-_-8006

Thule WingBar 80eur

http://www.thule.com/pl-pl/pl/products/carriers-and-racks/roof-racks/racks-load-bars/thule-wingbar-960-_-960100

zobaczymy jak sie sprawdzi w trasie...mam nadzieje ze nic nie bede slyszal nawet przy 140 :P

Ostatnia edycja:
hej, te dylematy przerabiałem w te zimowe wakacje (narty), bazę (poprzeczki) kupiłem oryginalne w serwisie (koszt ok 1100zl).
do tego box taurus altro 460 (cena 850zl)- łatwy montaż, pojemny i do tego udźwig aż 75kg.
Box zawsze będzie wydawał jakieś odgłosy, z tego co zauważyłem zależy to w dużej mierze od bocznego wiatru i zapakowania trumny, gnałem z nim momentami i po 160 , nie urwal się:-), spalanie było według mnie odrobine większe, ale byłem mocno załadowany, pelny boks, 3 osoby w aucie, pełen bagażnik (9L na 100km-trasa 2200km-predkość 140km/h)
Osobiście plecam firme taurus, ma wszystkie atesty jakie dobry boks powinien mieć, a jak się dobrze temat zgłębi to thule i taurus to jedna firma, ale thule bardziej wypromowana marka wiec i więcej zapłacić trzeba.

wlasnie kolega zaoferowal mi Thule uzywane tylko raz na trase 2500km caly set tylko bez boksu za 100 eur :)

twoj box taurusu altro 460 tez sie fajnie prezentuje i faktycznie podobny to Thule, ale polece na thule dynamic 800 bo ma tylni dyfuzor i bedzie pasowal do Julki :)

Dodano po 6 minutes:

do porownania ceny thule dynamic 800

PL 750eur
NL 600eur

dosc spora roznica

Ostatnia edycja:
Sprawdz dobrze, czy thule ma stopy dopasowane do gulietty. Wiem, że na początku produkcji były, potem wycofano je ze sprzedaży i do tej pory ich nie ma (sprawdzałem na ich stronie w fit guide). Jeżeli jest jakiś inny sposób montażu thule, to daj znać..

wlasnie niby nie ma...tez w katalogu nie znalazlem i zadzwonilem do Thule i powiedzieli ze do Giuliett nie robia bo niby bryla auta jest za slaba haahh...?!

tak czy tak kolega uzywa 754 i ma caly set z 2012r wiec bede przymierzal do szklanego dachu...ale to chyba bez roznicy...mowil ze bez problemu pasuje jak ulal!

2900zl to cena za oryginalny box i baze po rabacie i montarzu...
Tyle samo wyniesie mnie prawie z thule...tylko oficjalnie podstawa nie jest produkowana dla julki ale kolega jezdzi i nie ma problemu...ewentualnie na stronie taurusu jest cos dla julki...
Pytanie czy na uryginalnych czesciach tylko do 90 km/h bede mogl jechac?... no i czy sie oplaca?

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Za ten gwizd tyle placic?

Da sie wyregulowac ta strune tak by nie gwizdala? I jechac 130km/h?

Spokojnie bedziesz mock jechac szybciej niz 90. Jechalem maksymalnie kolo 150 w niemczech na autostradach.Gwizd wystepuje tylko w waskim zakresie predkosci. Kiedy sie pojawi trzeba delikatnie zwolnic lub przyspueszyc. Nosnosc belek (lub dachu,teraz nie pamietam) to tylko 50 kg.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

zawsze będzie szumieć, nie ma to tamto, cokolwiek zarzucisz na dach to opory wzrastają i tyle

wysłane z mojego sonego vaio vpcsb

Thule pasuje do Julki :)
Giulietta with Thule wingbar

kupilem od znajomego uzywane tylko raz...wygladaja jak nowe wiec udalo sie zaoszczedzic.

kit niby jest od fiesty ale kolega tez w Julce montowal.

Trzeba zrobic tylko malutki upgrade :P a mianowicie pod ten metalowo-plastikowo-gumowo element ktory wchodzi pod uszczelke trzeba tylko podlozyc, lub przykleic max. 2mm twarda gume poniewaz w Julce jest tam otwor na przykrecenie oryginalnej podstawy chyba i dlatego ten element nie bedzie przylegal na 100% do ramy...wyglada jak by ktos podlkadke podlozyl i wtedy lekko sie slizga ale przy mocnym szarpaniu :P

kiedy podlozymy kawalek gumy, dokrecimy to idealnie przylega w calosci do ramy i wyrownuje sie ten otwor na srube i nic sie nie slizga!

Szarpalem...ciagnalem w 2 osoby i nawet nie drgnie wiec jest super stabilny :) test do 90 zrobiony i cicchutko :) zobaczymy jak bedzie z boksem...

tak przy okazji chcialem wymienic antene na mini antene bo super wyglada jednak antena po lifcie jest znacznie dluzsza od starszych wersji i gwint jest grubszy wiec lipa...musze boksy przymiezac teraz :P

attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• 20140619_103641.jpg
    20140619_103641.jpg
    52.2 KB · Wyświetleń: 617
  • 20140619_103624.jpg
    20140619_103624.jpg
    49.7 KB · Wyświetleń: 646
  • 20140619_103615.jpg
    20140619_103615.jpg
    48.3 KB · Wyświetleń: 626
Ostatnia edycja:
Jak dla mnie to wygląda na niecvo inne kąty, niż tylko nakładka od gfwintu śrby oryginalnej.
Czarna łapa ma kąt prosty tymczazsem profil dachowy jest już mniejszy.

witam,
czy posiadacie może instrukcje (manual) montażu oryginalnego bagażnika bazowego do Giulietty ? Może to być.pdf; .jpg. Jakikolwiek format.

Dzieki
pozdrawiam
seba

12/10/2014 >>>>>>>>>>>>>>>> temat dotyczący pytania o instrukcję montażu oryginalnego bagażnika zamkniety. Zdobyłem ja za pośrednictwem www.alfaowner.com

sebastian

Ostatnia edycja:
Kolego Jabolek,
a jaki to konkretnie nr tego kitu dopasowującego thule do Fiesty? (czy jest to 1503 ?), no i jak Ci się sprawuje w użytkowaniu?
W dotychczasowych samochodach też używałem akcesoriów thule i nigdy mnie nie zawiodły.
Z góry Ci dziękuję i pozdrawiam
Tomek

Kolego Jabolek,
a jaki to konkretnie nr tego kitu dopasowującego thule do Fiesty? (czy jest to 1503 ?), no i jak Ci się sprawuje w użytkowaniu?
W dotychczasowych samochodach też używałem akcesoriów thule i nigdy mnie nie zawiodły.
Z góry Ci dziękuję i pozdrawiam
Tomek

witam,
juz pytałem pół roku temy kolege o to jaki kit z fiesty pasuje i niestety kolega nie pamieta.
Ostatecznie kupilem oryginal uzywany do Giulietty. Wlasnie walcze z tym, zeby nie gwizdał mi po zalozeniu uchwytu na narty. Pol dnia dzis przejeździlem bawiąc sie tym. Wniosek - gwizda struna napinająca na przedniej belce. Bez niej cisza. Uchwyt THULE. Ładnie wszystko wyglada, ale konieczne jest odpowiednie ustawienie i napięcie struny. Struna ma kształt płata skrzydła samolotu i do tego ma niewielką możliwosc regulacji.

Ostatnie doświadczenie - po zdemontowaniu przedniej struny napinającej nastała cisza podczas jazdy BEZ WZGLĘGU na predkosc !!!

Szkoda, ze Thule nie zrobilo nic, tzn. kitów typowo do Giulietty, bo z pewnością zostawiłbym sobie belki ze 159.

pozdrawiam
seba

Ostatnia edycja:
dzięki za reakcję.
Chciałbym jednak zostać przy thule bo mam już stopy i belki. Liczę na naszego kolegę.
Pozdrawiam
Tomek

dzięki za reakcję.
Chciałbym jednak zostać przy thule bo mam już stopy i belki. Liczę na naszego kolegę.
Pozdrawiam
Tomek

witam,
zapytam z ciekawości ... udało Ci sie dopasować jakiś kit do Giulietty ?
A te stopy i belki o których wspominasz jaki to model / oznaczenie ?

dzięki, pozdrawiam
sebastian

Witam,
Czy udało się już komu dowiedzieć, który nr kitu z Thule (ten od Fiesty) pasuje do Giulietty?
Kolego Jabolek, Czy przy Twoim rozstawie nia problemu z montażem uchwytu narciarskiego? Chodzi mi o kąty... Na zdjęciu wydaje się jakby delikatnie się rozjechały...
Mam też pytanie do posiadaczy oryginalnego bagażnika... Czy można w nim stosować uchwyty typu T?
Pozdrawiam

Witam
Przymierzam sie do zakupu boxu na dach i potrzebuje porady w tej sprawie. Mianowicie nie wiem jakiej firmy wybrac box. W wiekszosci ludzie polecaja Thule, jednak jest to troche zbyt duzy wydatek jak dla mnie. Najtaniej gdzie mi sie udalo znalezc http://www.feuvert.pl/e-sklep/boksy.html kosztuje on prawie 1500pln :/ Moze cos polecicie z tanszych firm Contact/Taurus czy cos w podobie. Chcialbym, zeby to byl sprzet w dobre proporcji ceny do jakosci. Na ten cel moge przeznaczyc do 1000pln. Ewentualnie moze jakis namiar na dobra uzywke.
Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót