[159] Awaria silnika 2.0 170KM

Ale ja nie chcę strzelać z sprzęgła bo wtedy cierpi dwumas i nie tylko... Ja chcę po prostu żeby nie muliło i było żwawo jak w innych autach. Kurde, musiałbyś się przejechać moją Brerą to przyznałbyś mi rację. Do tego nie udało mi się przyzwyczaić przez 6 tys. km. więc wątpię, że się kiedyś przyzwyczaję :) Trzeba kręcić jak wolnossącą benzyną żeby coś z tego silnika wydusić. Przy czym nie czuć, że to ciągnie 170 kucy tylko jakieś 120..

Ostatnia edycja:
159 z 2.4 też szału nie robi - takie auto i tyle, kochasz albo nienawidzisz...

Mój ojciec ma Mercedesa E klasse w211. Silnik 2,2 cdi 150 km. Objezdza mnie jak chce. Normalnie od samego dołu wciska w fotel. Ponad 300 tys przebiegu i nic nie było robione w silniku jeszcze. A masa większa niż Brera.

Możliwe, że w Giulietta poprzez dobrze zestrojoną skrzynię i tryb dynamic radzi sobie z dołem. W seryjnym 2,0 jtdm wielu użytkowników potwierdza, że auto nie chce jechać od dołu.

Przy każdym począwszy od 3, 4, 5, 6. Poniżej 2-2,2k nie ma czego szukać. Można wcisnąć gaz do dechy i nic się nie dzieje. Wolna reakcja na gaz i kiepskie przyspieszenie. Parę razy miałem niebezpieczną sytuację - chcę się szybko włączyć do ruchu na jedynce - wjeżdzam na rondo i co? Ja mu gaz a on się zadławił a dopiero po sekundzie zaczął przyspieszać. Denerwujące jest to opóźnienie.
To masz cos nie tak. Przy czym 6 bieg ponizej 2 tys... ? Przy 1700 - 1800 dwumas wpada w destrukcyjny rezonans...

Sent from my HTC T528w using Tapatalk

To masz cos nie tak. Przy czym 6 bieg ponizej 2 tys... ? Przy 1700 - 1800 dwumas wpada w destrukcyjny rezonans...
6 wrzucam dopiero gdzieś przy 110 km/h. Ogólnie też nie jeżdżę poniżej 1600 obr/min. Ten silnik przypomina charakterystykę wolnossacej benzyny aniżeli turbo diesla. Coś mam chyba nie tak. Może Tomek pomoże mi to ogarnąć. Umówiłem się z nim za 2 tyg.

ja 6 dopiero przy 130+ zadko przy 110 na 6 jezdze.

Sent from my HTC T528w using Tapatalk

Nikogo nie mam zamiaru tutaj pomówić, nie o to mi chodzi. Ja tylko stwierdziłem fakt, który łączył te przypadki. Jeśli ktoś poczuł inaczej - przepraszam To, że większość alf z forum akurat robił taki a nie inny tuner tym lepiej dla niego, gdyż jest pewnie dużo 2.0 jtdm, które jeżdżą po chipie i nic im nie jest. Jeżeli coś było grzebane w tłokach to zmienia postać rzeczy. O ile wiemy, że u Bociana istniało takie podejrzenie to nie wiem jak w przypadku Kamorado. Coś mi się obiło o uszy, że ktoś jakieś tłoki wysłał do analizy. Prawda to? Jeśli tak, to czego możemy się z takiej analizy dowiedzieć?

Jeśli chodzi o mój silnik cinek nie stwierdził wcześniejszej ingerencji w silnik chyba ze zaraz po zakupie w co wątpię. Nr tłoka był inny co dziwi ale za to stan silnika był w opłakanym stanie, ktoś wcześniej mu nie żałował ani z serwisem ani lekkiej nogi nie miał. Prawdopodobnie dostał od życia więcej niż mógł dać swojemu wcześniejszemu właścicielowi.

Tłoki wysłane do analizy przez cinka ale to on się tym zajmuje także trzeba czekać na jego opinie co tam wywróżą z tego.

Ja w 2.0 po otwarciu klap programem mam równe przyspieszanie od samego dołu. Nie mam turbo dziury. Auto przed wyczyszczeniem kolektora i przed otwarciem klap mulilo do 2000 strasznie.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

A przepraszam, to była jednak wersja 8v i chyba tej samej osoby czyli 1 przypadek 8v w sumie
Dokładnie, jedna awaria 8V na forum opisana. Po prostu w dwóch tematach się udzieliłem.
Przypadek 1.9 8V narazie nieruszony - nie wiadomo co mu jest, czeka na otwarcie I ogledziny
Ruszony, ruszony, auto do odbioru za parę dni mam nadzieję :) Przyczyną pęknięcia tłoka prawdopodobnie wtrysk lejący od dłuższego czasu. Także panowie kontrolujcie na bierząco wtryski, nawet jak nie macie żadnych niepokojących objawów w pracy silnika.

Ruszony, ruszony, auto do odbioru za parę dni mam nadzieję :) Przyczyną pęknięcia tłoka prawdopodobnie wtrysk lejący od dłuższego czasu. Także panowie kontrolujcie na bierząco wtryski, nawet jak nie macie żadnych niepokojących objawów w pracy silnika.

No to fajnie że wkrótce auto wraca do Ciebie. Oby służyło teraz bezawaryjnie.
Odnośnie sprawdzania wtrysków, jak? Tylko korekty, czy coś jeszcze?

Ruszony, ruszony, auto do odbioru za parę dni mam nadzieję Przyczyną pęknięcia tłoka prawdopodobnie wtrysk lejący od dłuższego czasu. Także panowie kontrolujcie na bierząco wtryski, nawet jak nie macie żadnych niepokojących objawów w pracy silnika.

Stwierdzone na pomiarach ?

Nie, ale coraz bliżej

Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka

Jak sprawa wygląda? Głowica już zrzucona?

I stosowne kroki w tym celu zostały poczynione ale w 5 minut tego nie załatwimy, cierpliwości.

Te tłoki to do NASA zostały wysłane na badania bo tyle czasu już minęło i nie ma żadnych informacji na temat badań tych tłoków.

Czy może wyniki badań tych tłoków będziemy oglądać tak jak protokół kalibracji hamowni?

Wtryskiwacze poszły do sprawdzenia, głowice będę zrzucal dopiero jak auto zostanie uruchomione i będzie na to czas, dzisiaj dotarł silnik na wymianę. Do 12.03 powinno być coś wiadomo

4 tłok pekniety

Wtryskiwacze poszły do sprawdzenia,generalnie nie wygenerowały IMA kodów,ale po przeszło 200tyś nie musiały,ale też mieszczą się jeśli chodzi o dawkowanie.Tak twierdzi Bosch serwis,po zmontowaniu wszystkiego do kupy mają ładną korekcje,4 wtryskiwacz ma -1,15 w tych okolicach ale nie wydaje mi się żebyz tego powodu miał pęknąć tłok,przy czym ten nieszczęsny tłok jest "wymyty" w stosunku do pozostałych przez paliwo,
W filtrze powietrza była woda i tu przestroga dla właścicieli by tam zaglądać bo filtr w 159 jest bardzo nisko i jazda bez osłony jest ryzykowana,w tym przypadku akurat brakuje kawałka nadkola no i dlatego coś tam się dostało z koła bezpośrednio,efektem czego jest uszkodzony wirnik sprężarki,troche już też przepuszczała oleju
Klapy wirowe ok,ale został założony kolektor z Giulietty bez klap,uszkodzona była też rurka metalowa od czujnika różnicy ciśnień i przewód silikonowy.Poza tym czegokolwiek innego się nie dopatrzyłem.Co do softu nie wiem i na tym nie znam się nie tyle by omawiać konstrukcje map i obiektywnie powiedzieć czy jest dobrze czy zle i to jest indywidualna sprawa własciciela co tam w sterowniku wyląduje-ja poleciłbym serie.
Sworzeń jeszcze zobacze bo może coś z tego silnika się jeszcze uda zrobić a jeśli tendencja będzie dalej taka jak do tej pory to klient na 2.0 JTDM się pewnie znajdzie:D
Uszczelka pompy oleju była już wymieniana w silniku z rozwalonym tłokiem

Darek sprawdź ten 4 wtryskiwacz pod obciążeniem jaka ma korektę. a Filtr często jest mokry i zafajdany częściej trzeba go wymieniać. Ja dodatkowo mam zalepione te 2 małe dziurki w podstawie filtra i podstawę daje lekko na sylikonie i jest suchy :) Masz zdjęcie pęknięcia tłoka ?

A przyjedz sobie zobaczyć;-) nie było zbytnio czasu na większą diagnostykę na teraz, w maju będę robił jeszcze parę rzeczy,jeszcze na koniec spod chłodniczki się lało trzeba było uszczelniac bo oringi juz nie trzymały i tez czujnik różnicy ciśnień głupoty pokazywał -3bar na jałowym;-) przy 106 proc. Zatkania. W każdym razie do Belgii dojechać dojechala

Amortyzatory
Powrót